Ponedjeljak, 10 veljače, 2025

Savršen spoj: Znalački kombinirajte vina Plančić uz tradicionalna blagdanska jela

Kako bismo olakšali donošenje odluke i kako bismo uparili jela s vinima koja će ih savršeno pratiti, razgovarali smo s Magdalenom Plančić, brand managericom hvarske vinarije Braća Plančić

Blagdansko vrijeme vrijeme je zajedništva koje najčešće uključuje i okupljanje oko stola. Za obitelj i prijatelje tada pripremamo delicije koje nisu možda toliko često na našem jelovniku. Inspiraciju za blagdanske objede nalazimo u tradicionalnim domaćim jelima. Uz hranu na stolu, vrlo je važno i koje ćemo vino ponuditi svojim gostima. No taj odabir mnogima nije tako jednostavan. Kako bismo olakšali donošenje odluke i kako bismo uparili jela s vinima koja će ih savršeno pratiti, razgovarali smo s Magdalenom Plančić, brand managericom hvarske vinarije Braća Plančić.



Magdalena nije samo brand managerica vinarije, ona je i dio obitelji vinara koja vrlo dobro poznaje svaki korak proizvodnje vinskog nektara. Još je njezina pranona prije više od stotinu godina započela s uzgojem vinove loze, a otac je u vrijeme Jugoslavije bio jedan od prvih privatnih vinara. Rođena u takvim okolnostima, Magdalena nije bježala od sudbine i stoga je bila prava osoba koja nam je pomogla za ovogodišnje blagdane složiti odličnu vinsku kartu s vinima iz njezine vinarije.

Kako kombinirati vina i hranu?

Na nemrsne dane biramo jela bez mesa i tada se na stolu tradicionalno nađe riba. U kontinetalnoj Hrvatskoj najčešće je to slatkovodna riba, dok na obali i otocima u tanjure uskoči – morska riba. Koje vino bi sugerirala našim čitateljima uz, primjerice, fiš paprikaš, pastrvu sa žara ili šarana s rašlji, a koje uz bakalar na bijelo ili bakalar na crveno, lignje sa žara ili rižoto od plodova mora?

Naša vina proizvedena su od autohtonih hvarskih sorti, a kako posjedujemo malene mikrolokacije vinograda, vina su uistinu raznolika i moguće ih je kombinirati uz veliki broj jela. Tako bih uz fiš paprikaš svakako preporučila crno vino Plančić Plavac mali, dok bi uz pastrvu sa žara i šarana s rašlji ponudila bijelo vino Plančić Bogdanušu. Kod nas u obitelji u ovo doba godine na stolu se najčešće nađu salata od hobotnice i pašteta od tune, ali i bakalar na više načina. Tad se u obitelji pije bijelo vino Plančić Ager koje je kombinacija autohtonih hvarskih kultivara Bogdanuše (80%) i Parča (20%).

Ručna selekcija ubranog grožđa između ostalog i s lokaliteta Vrboske, u starogrčkom nalazištu Ageru zaslužna je za ime vina. Bakalar na bijelo i lignje sa žara lijepo će se sljubiti s ovim vinom, dok će bakalaru na crveno i rižotu s plodovima mora ipak bolje odgovarati crveno vino Plančić Pharos Opol od Plavca malog ili crno vino još jednog autohtonog hvarskog kultivara – Plančić Darnekuša.

Istrijani običavaju u ovo doba godine jesti bezmesnu maneštru sa slanutkom. Koje vino piti uz jedan tako baš vegetarijanski obrok?

Uz navedeno jelo predlažem svježi rose od sorte Darnekuša pod imenom Pharos Roza. S obzirom da se radi o autohtonoj hvarskoj sorti koje zaista nema mnogo, Darnekušu su nazivali malim vinom, no ovaj rose od loze koja raste na 580 m nadmorske visine, sve je samo nije – mali. Zbog svoje svježine te lakoće ispijanja Roza se prekrasno sljubljuje s laganijim jelima, pa tako i vegetarijanskim.

Kombiniranje jela i vina kroz regije

Kada je o božićnim i novogodišnjim blagdanima riječ, različite hrvatske regije imaju različita tradicionalna jela, no neka se i preklapaju. Glavno jelo je uglavnom mesno. Pa hajmo proći kroz regije i vidjeti koju hranu kombinirati s kojim vinom?

Veseli me što su naša vina autohtonih hvarskih sorti s različitih teroara zbog čega pogoduju svakom nepcu, ali i velikom opusu jela. Uz predjela koja su najčešće naresci poput pršuta, kulena, šokola, finih zrelih sireva, sira i vrnja i šunke ili hladetine, ponudila bih već spominjana bijela vina Bogdanušu i Ager. Uz puricu s mlincima, pečenu patku i ostalu perad koja se u ovo vrijeme tradicionalno nađe na stolovima sugeriram otvoriti bijelo vino Ager Reservu. Baš kao i Ager, Reserva je kombinacija Bogdanuše i Parča, no proizvodi se tehnologijom maceriranja masulja 36 sati. Ona će fino pasati i uz janjetinu iz pećnice. Ukoliko ste skloniji crnim vinima, s janjetinom možete servirati i Pharos Reservu.

Plančić Pharos Reserva je barrique vino od Plavca malog tamnocrvene rubinske boje koje od 18 do 24 mjeseca odležava u hrastovim bačvicama. Ovo će vino prijati i uz pašticadu, baš kao i Pharos Grand Cru, vino na koje smo posebno ponosni u našoj vinariji. Plančić Pharos Grand Cru je crno suho vino od Plavca malog i Darnekuše s izabranog lokaliteta Dubje u središnjem dijelu otoka Hvara. Vinograd iz kojeg dolazi Pharos Grand Cru podignut je na 220 terasa s visinskom razlikom 150 metara i iz njega ručnim izborom najboljih grozdova nastaje zaista veličanstveno vino. Uz teletinu ispod peke, ali i odojak s ražnja i francusku ili grah salatu svojim gostima natočite Plavac mali ili Darnekušu, a za novogodišnji doček opremite se s nekoliko butelja Pharos Opola koji će sjajno odgovarati… Pa naravno, sarmi!

Kako završiti svečani objed?

I na kraju svake priče – kolači. Na kontinentu, ali i u Dalmaciji su to suhi kolači, dizana tijesta poput orehnjača i makovnjača, ali i mandulat, hib od smokava, kroštule ili fritule, kremasti kolači i torte u Slavoniji. Što od vina ponuditi za kraj svečanog božićnog objeda?

Definitivno prošek od sorte Plavac mali. Prošek je jedino tradicionalno dalmatinsko desertno vino i povijesno je sam po sebi bio sinonim za desert. U našoj kući, a vjerujem i mnogim drugim dalmatinskim kućama kroz povijest, a posebice u vremenima nestašice hrane, kruh bi se umakao u prošek i tako bi se zadovoljavala potreba nepca za slatkim. Razvojem gastronomije, prošek od deserta postaje vino koje se servira uz desert. Vinarija Plančić u svojoj ponudi ima crni prošek od sorte plavac mali.

Magdalena, hvala na pomoći oko odabira vina u ovo blagdansko vrijeme. Ne bi mogli završiti ovaj razgovor i preporuku da te ne upitam želiš li još nešto reći našim čitateljima i čitateljicama?

Iako smo predložili vina uz tradicionalna blagdanska jela, to ne mora biti Sveto pismo. Važno je otkriti što vaše nepce voli i u čemu ćete zajedno s obitelji i prijateljima najviše uživati. Naš svaki grozd ubran je s posebnom pažnjom i ljubavlju i vjerujem da će svako Plančić vino u vašem domu biti poseban doživljaj. Otok Hvar jest kolijevka hrvatskog vinarstva i svojom tradicijom datira i okusnu raznolikost. S godišnjim dobima mijenja se i odabir vina – ljeti više uživamo u bijelim i ružičastim vinima, dok u zimskom periodu biramo crvena vina. Stoga, nemojte zaboraviti na Plančić vina nakon blagdana. Još bolje, posjetite nas na Hvaru, obiđite naše vinograde i kušajte vina na samom izvoru – u našem podrumu. Saznajte gdje punimo sunce u boce koje će, vjerujem ugrijati vaše domove ovih blagdana. Neka vam je sunčana i radosna 2023. godina.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime