Subota, 21 rujna, 2024

Sve čari Tajlanda: Hrana, masaža, rukotvorine i još puno toga na Tajlandskom festivalu ovog vikenda!!

Prvi Tajlandski festival u Hrvatskoj, održati će se u subotu, 21. rujna, od 11 do 19 sati na zagrebačkom Cvjetnom trgu

Jeste li znali da Tajland, poznat kao Zemlja Osmijeha, ima glavni grad s najdužim imenom na svijetu? Iako ga svi poznajemo kao Bangkok, njegovo puno ime sadrži čak 169 slova! Ova fascinantna zemlja, čiji je simbol slon, ne osvaja samo prirodnim ljepotama, već i bogatom kulturnom baštinom.



Tajland je poznat po tisućama impresivnih budističkih hramova, toplini svojih stanovnika, autentičnim okusima tajlandske kuhinje te očuvanju tradicije kroz plesove i ceremonije. Kako bi Zagrepčani i njihovi posjetitelji osjetili čar Tajlanda, Veleposlanstvo Kraljevine Tajland u Budimpešti organizira prvi Tajlandski festival u Hrvatskoj, koji će se održati u subotu, 21. rujna, od 11 do 19 sati na zagrebačkom Cvjetnom trgu.

Tradicionalni plesovi i glazba

U središtu festivalskog programa bit će tradicionalni tajlandski plesovi i glazbene izvedbe, s posebnim naglaskom na khon, jedinstveni plesni performans koji prikazuje priče iz tajlandske mitologije. Ovaj ples, koji se često izvodi u svečanim prigodama, obogaćen je bogatim kostimima i impresivnim maskama, oslikavajući slikovitost i simboliku tajlandske umjetnosti. Posjetitelji će moći uživati u tradicionalnoj tajlandskoj glazbi koja donosi mističan zvuk Orijenta i prenosi jedinstvenu harmoniju utkanu u tajlandsku svakodnevicu.

Tajlandska gastronomija

Znate li koji je zajednički začin (sastojak) koji se koristi u tajlandskoj i hrvatskoj kuhinji? Češnjak! Jedna od glavnih atrakcija festivala svakako će biti prezentacija tajlandske gastronomije poznate po intenzivnim okusima, začinima i bogatoj povijesti. Tajland je, uz Indiju, jedan od najvećih izvoznika riže na svijetu, a najpoznatija tajlandska riže je tzv. jasmin riža poznata po svojoj mirisnoj aromi jasmina i laganoj, pahuljastoj teksturi.

Posjetitelji će moći kušati razne delicije, uključujući popularni Pad Thai, poznato jelo od rižinih rezanaca u kojem se sljubljuju slatke, kisele i pikantne note, te kremasti Panang curry, aromatično jelo koje savršeno balansira toplinu začina s blagim kokosovim mlijekom i kikirikijem. Svako jelo pripremat će se prema autentičnim tajlandskim receptima, a svojim će okusima sve okupljene odvesti ravno u kuhinje Bangkoka, Chiang Maia ili otoka Phuketa.

Na festivalu ćete naći i azijsku trgovinu gdje će posjetitelji tijekom manifestacije moći kupiti
autentične azijske proizvode.

Opuštajuća tajlandska masaža

Poželite li se opustiti i obnoviti energiju, moći ćete se prepustiti čarima autentične tajlandske masaže Nuad Phaen Boran, neizostavnog dijela tajlandske wellness kulture. Tajlandska masaža poznata je po tome što uravnotežuje tijelo i um primjenom tehnika istezanja i akupresure kako bi se potaknuo protok energije kroz tijelo, što rezultira osjećajem dubokog opuštanja. Prilagođena je sportašima i rekreativcima, ali i manje fleksibilnim osobama, kao i onima koji većinu vremena na poslu provode pogrbljeni nad tipkovnicom te stoga trpe bolove u kralježnici i vratu. Stoga, odvažite se isprobati ‘osjećaj lakoće’.

Tradicionalna borilačka vještina

Osim kulturnih i gastronomskih doživljaja, na festivalu će biti predstavljena i borilačka vještina koja je osvojila svijet – Muay Thai, koji se još naziva i ‘umjetnost osam udova’. Ova borilačka vještina, u kojoj se koriste ruke, laktovi, koljena i noge, na festivalu će biti predstavljena kroz dinamične i uzbudljive prezentacije na kojima će se pokazati snaga, brzina i preciznost ove drevne borbene forme. Demonstracije Muay Thaija prilika su za sve ljubitelje sporta i borilačkih vještina da izbliza vide majstorstvo koje borci u ovom sportu postižu tijekom godina treninga.

Tajlandske rukotvorine i tradicionalne tetovaže

Tijekom festivala održavat će se i radionice tajlandskih rukotvorina na kojima će posjetitelji imati priliku vlastitim rukama izraditi tradicionalne tajlandske suvenire poput Thung pakove mreže ili oslikati kišobrane. Ove interaktivne radionice posjetiteljima će pružiti uvid u bogatstvo tajlandskih rukotvorina koje obuhvaćaju pletenje, tkanje i izradu ukrasa. Sudionici radionica naučit će više o tehnikama i materijalima koji su dio tajlandske umjetničke tradicije, a na kraju će kući moći ponijeti vlastite male umjetničke kreacije.

Svaki posjetitelj moći će ukrasiti se i s jednom od privremenih tradicionalnih tetovaža. Tetovaže na Tajlandu imaju jedinstveno značenje: vjeruje se da nude zaštitu, sreću ili blagoslov onome tko ih nosi.

Prvi Tajlandski festival u Zagrebu

Cilj je prvog Tajlandskog festivala u Zagrebu približiti kulturu ove daleke i egzotične zemlje te omogućiti posjetiteljima da dožive autentičan duh Tajlanda. Festival će ponuditi raznolik sadržaj – od plesa i glazbe, preko gastronomskih specijaliteta, do opuštajuće masaže, borilačkih vještina i kviza znanja – te svim posjetiteljima omogućiti uživanje u neprocjenjivim kulturnim trenucima, što će sasvim sigurno ostaviti dubok dojam.

Dođite na ovaj jedinstveni festival, uživajte i otkrijte sve ljepote Tajlanda te se pripremite za proslavu tajlandske Nove godine koja se obilježava u travnju!

Fotografije: Press

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime