Subota, 12 listopada, 2024

Recenzija albuma: The Smile: Cutouts

Cutouts donosi drugačiju dinamiku i ne osjeća se kao zbirka ostataka, već kao zaokružena cjelina koja nudi živahnu, sofisticiranu glazbenu avanturu

Sve se više čini kako je The Smile od Yorke/Greenwood pauze od Radioheada postao porukom ostalim članovima benda: ‘Možemo mi i ovako dok se vama odmara’. Zašto bi inače tokom iste godine objavili dva legitimna i visoko kvalitetna studijska albuma post rock kombinatorike i šutiranja klasičnih pop formi u aranžmanski i ritmički slojevite vježbalice i igralice kakvim su ispali oba ovogodišnja albuma ‘Wall Of Eyes’ i sljednik ‘Cutouts’.
 
Treći studijski album ne iznenađuje eklektičnim pristupom, ne donoseći zapravo ništa bitno drugačije što ne biste mogli zamisliti kao neki od budućih radova koje su uvijek imali  portfoliju Radioheada.
 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by The Smile (@thesmiletheband)



Novi album spaja post-rock spontanost i stoner-pop nostalgiju

Album je prožet eksperimentiranjem post-rock i jazz-rock elemenata, zadržava neku vrstu spontanosti i užitka izvođenju. Kolekcija pesimistično – optimističnih nota od Foreign Spiesa, preko Instant Psalm koje je psihodelična i nostalgična, evocirajući stoner-pop estetiku 60-ih godina, do zadnjih ritmički naglašenijih The Slip, No Words u dobroj mjeri drži standarde postavljene debijem i spomenutim ovogodišnjim prednikom.
 
Posljednja Bodies Laughing pruža više akustičnih trenutaka, stvarajući prostrane i emocionalno rezonantne krajolike. I dok je Yorke/Greenwood autorstvo neki drugi stilski pol Cave/Ellis nadopunjavanja, Tom Skinnerov doprinos daje značajnu poliritmičnu energiju stvarima poput Eyes & Mouth. Yorkeovi karakteristični ‘nervozni’ cijuk vokali stvaraju atmosferične i emotivne landscaping skice, tako da pjesme često prelaze iz nježnih, ambijentalnih trenutaka u slojevite, gotovo hipnotičke aranžmane, kombinirajući elektronske elemente sa živim orkestracijama.
 

 

Iako album koristi materijal iz istih sesija kao prethodnik Wall of EyesCutouts ne zvuči kao kolekcija B strana, dapače, donosi drugačiju dinamiku i ne osjeća se kao zbirka ostataka, već kao zaokružena cjelina koja nudi živahnu, sofisticiranu glazbenu avanturu, pokazujući da je The Smile projekt u kojem se trojac može potpuno osloboditi pritisaka očekivanja vezanih uz Radiohead i rezultirati jednako kurentnim, efektnim i kvalitetnim stvarima kakve su prezentirane kroz albume matičnog benda.
 

Ocjena: 8/10

Naslovna fotografija: Screenshot YouTube 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime