Četvrtak, 18 srpnja, 2024

10 manje poznatih bendova slavnih rock glazbenika

Rijetko tko postane velika zvijezda preko noći. Potrebno je puno truda, želje i volje, pokušaja i padova i usput naučenih trikova. Donosimo arhivske snimke rock izvođača u bendovima u kojima su svirali prije nego su postali planetarno popularni!

Rijetko tko postane velika zvijezda preko noći. Potrebno je puno truda, želje i volje, puno pokušaja i padova, vježbanja, grešaka i usput naučenih trikova. Na putu prema uspjehu dobro dođe podrška prijatelja i obitelji, drugih bendova, medija i fanova. Potrebno je puno upornosti, neodustajanja i ljubavi prema tome što radite.To dobro znaju i brojni poznati glazbenici koji su svoj put započeli u garažama te iskustvo brusili kroz razne bendove, a danas se, zahvaljujući kombinaciji svega iznad navedenog, mogu pohvaliti nastupima na najvećim svjetskim pozornicama.

Većinu njih znamo po najpoznatijim bendovima s kojima su se proslavili, neki su u međuvremenu zaplovili u solo vodama, dok se neki uz matični bend zasvirali i u usputnim projektima, a UltimateGuitar pronašao je snimke bendova u kojima su neki od rock idola svirali prije nego što su postali planetarno popularni:

SLASH, STEVEN ADLER I DUFF MCKAGAN – ROAD CREW

Za razliku od poznatijih Velvet Revolver i Slash’s Snakepit, ili trenutno aktivnog Slash ft. Myles Kennedy and the Conspirators, Saul Hudson (Slash) je prije planetarno popularne grupe Guns n’ Roses imao još jedan, manje poznat, bend koji je djelovao pod imenom Road Crew. Štoviše, članovi tog benda bili su i Steven Adler i Duff McKagan, a sva trojica kasnije su zajedno svirali u GNR. Od drugih imena vezanih uz Road Crew ističe se i pjevač Ron Reyes koji je kasnije neko vrijem bio član HC punk benda Black Flag.

MAYNARD JAMES KEENAN – CHILDREN OF THE ANACHRONISTIC DYNASTY

Prije nego je postao jako zaposlen smišljajući razne navlakuše o novom albumu grupe Tool, Maynard je bio pjevač u bendu Children of the Anachronistic Dynasty. Pod velikim utjecajem rock i funk izričaja zvučali su slično kao Red Hot Chili Peppers u ranoj fazi. Osim što su furali iznimno čudan stil odijevanja, zanimljivost je i da je bend imao svojevrsnu inicijalnu verziju pjesmu koju danas znamo “Sober” u izvedbi Toola. U njihovoj verziji, pjesma se zvala “Burn About Outt”.

DAVE GROHL – BRAIN DAMAGE

Kad netko spomene “bend u kojemu je Grohl svirao prije Foo Fightersa” svi će pomisliti na Nirvanu, ali mladi Grohl svoje bubnjarske vještine brusio je i u punk bendu Brain Damage. Iako se o bendu ne zna puno, postoje neke snimke, primjerice video iz 1985. godine koji je snimila Grohlova mama. Otprilike godinu dana nakon što je snimljen taj video, sa svojih 17 godina Grohl se pridružio post-hardcore bendu Scream gdje je svirao do 1990. Otprilike u to vrijeme upoznao je Kurta Cobaina i Krista Novoselića.

BRUCE DICKINSON – SAMSON

Iako je danas svojevrstan simbol koji se veže uz Iron Maiden, Bruce Dickinson zapravo je četvrti pjevač benda. Prije nego se pridružio Steveu Harrisu i ekipi, bio je član britanskog benda Samson, kojeg je osnovao, i nazvao po sebi, gitarist i pjevač Paul Samson. Dickinson je bio član Samsona od 1979. do 1981. godine te s njima snimio čak dva albuma.

RONNIE JAMES DIO – RONNIE DIO AND THE PROPHETS

Rođen 1942. godine, Ronnie James Dio bio je nešto stariji od ostalih metalaca s kojima je kasnije radio, a krajem pedesetih i kroz većinu šezdesetih godina bio je u prilično drugačijom glazbenim vodama. Prije nego što je posto heavy metal ikona, Ronald James Padavona bio je član benda Ronnie and the Redcaps kasnije preimenovanog u Ronnie Dio and the Prophets. Neke od pjesma nastale u to vrijeme kasnije su objavljene pod imenom Ronnie Dio. Malo je čudno čuti ga da pjeva ovakvu vrstu glazbe. Tko zna, možda je mogao postati i iznimno slavan pop pjevač? Kasnije, krajem šezdesetih i u ranim sedamdesetima Dio se okrenuo žešćem zvuku, pjevajući u bendu Elf s kojim je nastupio i kao predgrupa Deep Purpleu.

LEMMY KILMISTER – ROCKIN’ VICKERS

Još jedan “bog rock’n’rolla” koji se na sceni probio u sedamdesetima, Lemmy Kilmister je, prije nego što je osnovao kultni Motörhead, imao čak nekoliko bendova. Osim nešto poznatijeg Hawkwinda, bio je član zanimljive grupe Rockin’ Vickers. U vrijeme dok su bili aktivni, između 1963. i 1967., svirali su R&B klasika. Iako je riječ o potpunom različitom izričaju od Motörheadovih munja i gromova, u tom R&B bendu postojao je i jako izraženi buntovni faktor. Sam Lemmy je karakter benda opisao: “moj stari bi to mrzio, vidjeti me u takvom bendu: šok, horor.”

CHESTER BENNINGTON – GREY DAZE

Prije nego je postao frontmen Linkin Parka Chester Bennington je pjevao u bendu Grey Daze. U sastavu ove alternativne rock grupe izredalo se mnogo članova što je u konačnici dovelo i do raspada benda, 1998. godine. Brzo nakon toga Chester je otišao na audiciju za Xero – bend koji se kasnije preimenovan u Hybrid Theory pa još jednom primijenio ime u – Linkin Park.

ROBERT PLANT AND JOHN BONHAM – BAND OF JOY

Dok je većini poznata činjenica kako je gitarist Jimmy Page svirao u grupi The Yardbirds, manje eksponirane su informacije o tome gdje su u to vrijeme bili pjevač Robert Plant i bubnjar John Bonham. Bili su u raznim bendovima, a zajedno su svirali u grupi nazvanoj Band of Joy. Iako cijela priče nije dugo trajala, bend se nekoliko puta pokušao probiti na tadašnjoj rock sceni, a za sobom su ostavili i nekoliko video snimaka.

BRIAN MAY AND ROGER TAYLOR – SMILE

Naravno, svi koji su pogledali film “Bohemian Rhapsody” sad već dobro znaju kako su May i Taylor, prije nego što im se pridružio Mercury i predložio ime Queen, svirali u grupi nazvanoj Smile. Film se ipak nije fokusirao na činjenice o tom bendu, a istina je i da su neki događaji malo prilagođeni te prikazani malo drugačije nego što su se odvili u stvarnosti. Smile su osnovali gitarist Brian May i basist Tim Staffell, a brzo im se pridružio i bubnjar Roger Taylor. Za razliku od radnje prikazane u filmu, bend i Freddie upoznali su se zahvaljujući Staffellu.

TONY IOMMI I BILL WARD – MYTHOLOGY

Korijeni heavy metala leže u bluesu, a Tony Iommi je živući dokaz toga. U ranim šezdesetima, i prije benda čudnog imena – Polka Tulk Blues Band – koji je, vjerovalo ili ne, kasnije prerastao u Black Sabbath, Iommi je bio član još nekoliko glazbenih sastava. Jedna od tih grupa bila je i Mythology u kojoj je svirao zajedno s budućim kolegom u Sabbathu, Billom Wardom. Pjevač Mythologyja u to vrijeme bio je Chris Smith, a bend se raspao 1968. nakon što su uhićeni za posjedovanje kanabisa.

Naslovna fotografija: Pexels

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime