Četvrtak, 17 listopada, 2024

Mixer jednog imidža: Kamala Harris i Alex Cooper: politika i popularna kultura

Harris je u podcastu otvorila i temu koja ju prati godinama – činjenicu da nema svoju biološku djecu. Makar na kratko, demistificirala je sliku žene bez biološke djece, govoreći o važnosti podrške među ženama i o tome da obitelj ne mora biti tradicionalna kako bi bila ispunjena

Kad političarka poput Kamale Harris gostuje u podcastu poput “Call Her Daddy” Alex Cooper, to više nije samo politička komunikacija. To je strategija koja pokazuje kako političke figure danas ulaze u prostore u kojima politika nije uobičajena tema – dapače, do sada je nije bilo.



U vremenu kada politički sadržaji sve više nalikuju konfekciji, a komunikacijske platforme sve su raznolikije, odluka Kamale Harris o gostovanju u popularnom podcastu koji se bavi temama odnosa, intime i života mladih žena, pokazuje pomak u načinu na koji se političari povezuju s novom generacijom birača.

Alex Cooper vodi jedan od najpopularnijih podcasta među mladim ženama, a “Call Her Daddy” postao je prostor u kojem se istražuju suvremene teme na osoban i otvoren način. Iako je Cooper dosad izbjegavala političke intervjue, njezina odluka da ugosti Kamalu Harris označava trenutak u kojem se politika i popularna kultura neizbježno prepliću, doduše primarno zbog računice, odnosno vidljivosti i potencijala privlačenja glasača, ali uspješno.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Alex Cooper (@alexandracooper)

Personalizacija politike: Uloga podcasta kao platforme

Kamala Harris, kao prva žena na mjestu potpredsjednice SAD-a i potencijalna buduća predsjednica, u ovoj kampanji koristi priliku kako bi proširila svoje poruke na neformalne kanale, dopirući do publike koja možda ne prati klasične političke emisije poput “Meet the Press” ili “Face the Nation”. Ovaj potez nije slučajan. Gostovanjem u “Call Her Daddy”, Harris nije samo dala intervju. Zapravo je zanimljivim razgovorom u maniri ”običnog čovjeka“ napravila pomak u percepciji političarke koja se približava mladim ženama, i to na način na koji bi se one mogle poistovjetiti s njom.

Uloga političarke u ovakvom prostoru postaje višeslojna: s jedne strane, Harris se predstavlja kao politička liderica koja se bavi pitanjima važnima za mlade žene, kao što su pravo na izbor i prava žena općenito, dok s druge strane koristi format podcasta kako bi razbila barijere formalnosti i autoriteta, povezujući se s publikom na osobnoj razini.

Značaj komunikacijskog formata kao mogućnost promjene percepcije

Alex Cooper već se ranije deklarirala kao osoba koja želi izbjeći političku raspravu u svom podcastu. Fokus na osobne teme i odnose pokazao se kao ključan za privlačenje publike koja zapravo nije zainteresirana za političke diskusije.

No, kada se politika tiče žena, prava na pobačaj, rodne ravnopravnosti i položaja žena u društvu, Cooper je prepoznala trenutak u kojem može ugostiti političarku, ne kao klasičnu gošću koja govori o političkim pitanjima, već kao ženu koja komunicira s mladim ženama o temama koje su im bitne.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Alex Cooper (@alexandracooper)

Mjesto gdje politika prestaje biti apstraktna

Takva promjena pristupa ukazuje na dublje promjene u političkoj komunikaciji, u kojoj su tradicionalni okviri sve manje važni. Harris nije gostovala kod Cooper kako bi govorila o vanjskoj politici ili samo o gospodarskim temama, već i kako bi se osvrnula na položaj i prava žena, ali i ispričala neka svoja osobna iskustva. Time je podcast postao mjesto gdje politika prestaje biti apstraktna te postaje dio svakodnevnog života slušateljica, osvještavajući poziciju donositelja odluka.

Podaci pokazuju da većina slušatelja podcasta “Call Her Daddy” spada u demografsku skupinu žena mlađih od 45 godina – upravo onu skupinu koju Harris želi dodatno mobilizirati za predstojeće izbore. Takva strategija nije nova, ali je izvedena na način koji pokazuje kako se politika mora prilagoditi novim komunikacijskim kanalima i promijenjenim očekivanjima publike. Mlade žene sve su više politički aktivne i svjesne svojih prava, a teme koje Harris otvara u razgovoru s Cooper vezane su uz njihovu svakodnevicu – od pitanja prava na pobačaj do snage ženskog glasa u političkom životu.

Obitelj dolazi u različitim formama

Harris je u podcastu otvorila i temu koja ju prati godinama – činjenicu da nema svoju biološku djecu. Kritike dolaze uglavnom iz konzervativnih krugova, a najsvježiji primjer je Sarah Huckabee Sanders, koja je sugerirala kako biološko roditeljstvo doprinosi razvoju poniznosti, našto se Harris referirala opisujući takve komentare kao “zlonamjerne” i “nerazumne” prema ženama koje ili ne mogu imati djecu ili jednostavno ne žele.

Makar na kratko, demistificirala je sliku žene bez biološke djece, govoreći o važnosti podrške među ženama i o tome da obitelj ne mora biti tradicionalna kako bi bila ispunjena i potpuna, uz komentar kako suprugovu djecu iz prvog braka smatra svojom  pravom obitelji. “Obitelj dolazi u različitim formama. Mislim da svi sve više shvaćamo da ovo više nisu pedesete”, rekla je Harris.

Taj podcast inače volim i redovito slušam, a ova emisija je odličan primjer kako se politika može transformirati i prilagoditi, ulazeći u prostor popularne kulture, ne samo kako bi pridobila glasove, već kako bi stvorila prostor u kojem se žene osjećaju uključeno i osnaženo.

Naslovna fotografija: screenshot youtube

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime