Subota, 23 ožujka, 2024

Nešto novo, nešto staro i(li) posuđeno: Second hand vjenčanice su novi trend!

Mnoge second hand stranice nude vjenčanice stare od tjedan dana do nekoliko godina, pa čak i desetljeća. Donosimo nekoliko razloga zašto biste trebali uzeti u obzir kupnju upravo takvih 'polovnih' vjenčanica

Bilo da se radi o knjizi s uvijenim stranicama ili o automobilu s 50.000 pređenih kilometara na brojčaniku, većina ljudi ne bi dvaput razmislila o posuđivanju, najmu ili kupnji gotovo bilo čega u vlasništvu.



Takvi predmeti su često jeftiniji, uvijek su ekološki prihvatljiviji i sa sobom nose mali dio povijesti. U posljednje vrijeme ovaj trend je sve popularniji i sve je više aplikacija i web stranica koje nude zamijene ili prodaju predmeta u vlasništvu. 

Jedni od takvih predmeta mogu biti i vjenčanice. Mnoge second hand stranice nude vjenčanice stare od tjedan dana do nekoliko godina, pa čak i desetljeća. Donosimo nekoliko razloga zašto biste trebali uzeti u obzir kupnju upravo takvih ‘polovnih’ vjenčanica.

Zbog brige za planet

Prema istraživanju Sky Ocean Rescue jedno vjenčanje stvara oko 18 kilograma plastičnog otpada za jednokratnu upotrebu. Što se tiče otpada od hrane, Sainsbury istraživanje kaže da čak 10 posto hrane s vjenčanja završi u otpadu, ugljični otisak putovanja gostiju čini 73 posto ugljičnog otiska toga dana, kao i vjenčanica koju vjerojatno više nikada nećete nositi.
Iako je korištenje nekih predmeta koji nisu dobri za okoliš gotovo pa nemoguće izbjeći, posuđivanje haljine je izvrsno rješenje za sve one koji žele paziti na okoliš.

Ušteda

Jedno je sigurno, haljina koju je netko već nosio koštat će mnogo manje od kupljenje haljine. Na cijene utječu naravno dizajner i starost haljine, ali uglavnom su cijene od 20 do 70 posto niže od originalne maloprodajne. Dakle, možete po povoljnim cijenama pronaći razne dizajnere koje možda ne biste imali priliku nositi. 
Vintage haljine (one koje imaju 20 ili više godina) također su češće izrađene od vrlo kvalitetnog materijala i izrađene su do savršenstva, a danas bi takve stajala malo bogatstvo.

Pričaju priču

Svaka haljina ima neku priču iza sebe, bilo da se radi o haljini koja je godinama u obitelji ili onoj koju je nosila osoba koje ne poznajte, ali joj je donijela sreću. Tu do izražaja dolazi emocionalna povijest koju imaju rabljene, unaprijed voljene stvari, a posebno vintage i starinske vjenčanice. Uz to, vrlo je sentimentalno za vašeg člana obitelji vidjeti kako nosite njihovu haljinu, bez obzira je li imala neke preinake zbog različite vrste tijela ili je malo prilagođena stilu mladenke. Tu dolazi do lijepe ravnoteže, jer se istodobno poštuje povijest haljine, a opet se predstavlja buduću mladenku i njezin stil.

Bilo da je to razlog spas planeta, ušteda na računu ili sentimentalnost rabljene, pre-loved i vintage vjenčanice izvrsna su opcija 

Međutim, postoje i neki izazovi kada su u pitanju rabljene ili vintage haljine, s tim da je prvo ‘gdje ih pronaći?’. Dopustite nam da vam pomognemo…

Kako kupiti ili unajmiti rabljenu, pre-loved ili vintage vjenčanicu

Odgovor nije iznenađujuć – na internetu. Postoje mnoge aplikacije i web stranice koje prodaju takvu vrstu odjeće, kao i Facebook grupe u kojima se prodaje ili poklanja odjeća.
Na stranicama kao što su eBay i Vestiaire je vjerojatno najveći izbor pre-loved predmeta. Pa, tako možete pronaći desetine tisuća vjenčanica koje čekaju novi dom, a moguće je pronaći i dizajnerske vjenčanice Vere Wang i Elie Saaba snižene do 70%!

Kako uspješno pronaći vjenčanicu iz snova?

Posvetite vrijeme traženju: morat ćete pogledati mnogo njih prije nego što vam ta jedinstvena haljina upadne u oči.
Budite precizni s pojmovima za pretraživanje: Imenovanje brendova ili doba povezanih sa stilom koji želite pomoći će vam da suzite pretraživanje na najrelevantnije stavke. 
Budite fleksibilni s veličinama: Modeli i krojevi vintage vjenčanica mogu se uvelike razlikovati od onoga što smo navikli viđati u modernim vremenima, pa nemojte očekivati ​​da vam uobičajena veličina savršeno odgovara. Osim toga, haljina je možda izmijenjena kako bi odgovarala prethodnom vlasniku. Zato uvijek kontaktirajte prodavača kako biste provjerili mjere i usporedili ih s mjerama vlastitog tijela. 
Krojač je vaš prijatelj: Skraćivanje porubnih linija i mjenjanje veličine struka uvijek je opcija, što znači da možete postići da vam haljina savršeno pristaje, ali je jednako tako možete i modernizirati ako želite. Većini mladenki ionako treba promijeniti vjenčanicu pri kupnji, pa neka vas ne zastraši ideja da je trebate malo promijenti kako bi vam odgovarala.

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime