Na tržištu se nalazi sve više veganskih sladoleda – koji su isključivo biljnog podrijetla, jednako ukusni kao i ‘ostali’, ali zdraviji od onih napravljenih s kravljim mlijekom, najčešće manje kalorični, a, kako ističu iz udruge Prijatelji životinja, bolje i hlade.
“Veganski sladoledi ne hlade samo nas nego, upravo zbog toga što ne sadrže sastojke životinjskog porijekla čija proizvodnja grije naš planet, imaju i dodatni cool efekt. Naime, industrija uzgoja krava zbog mlijeka i mesa je glavni potrošač svježe vode i pridonosi zagađivanju, kako vode tako i zraka. Ishrana temeljena na mliječnim proizvodima dokazano pridonosi globalnom zatopljenju. Biljni sladoledi, uz to što su ekološki održiviji, namijenjeni su svima, a pogotovo osobama sklonim alergijama ili intolerantnima na laktozu. Rado ih konzumiraju ljudi svih uzrasta, a posebno su omiljeni među najmlađima”, objašnjavaju nam iz Udruge Prijatelji životinja.
Napravite sami ‘nice cream’ ili maštovite sladolede od raznih sastojaka
Kako smo zadnjih dana svjedoci enormnog negativnog utjecaja čovjeka na okoliš i poremećaje koje je unio u prirodnu ravnotežu, izbor ne bi smio biti nimalo težak. Čak i dok uživamo možemo na odreženi način paziti na ekologiju i budućnost našeg Planeta. Osim toga, ‘zadaću’ nam olakšava i sve veći izbor veganskih sladoleda u trgovinama, i to od raznih proizvođača a samim time i raznih boja i okusa, kao i oblika i načina pakiranja (u kornetima, većim posudama; ledene lizalice, sladoledne kreme, tzv. sendvič sladoledi i sl.
“Ako vas zanima kako kod kuće napraviti sladoled u manje od 5 minuta posla i to od praktički samo jednog sastojka, banane, postoji recept za navedeni desert, popularno nazvan „nice cream“. Trik je u tome da se banane narežu na kolute i smrznu, stave u blender uz dodatke po želji poput kakaa, kikiriki maslaca i kokosa, kratko izmiksaju i eto kremastog hladnog deserta svima na veselje”, dodaju Prijatelji životinja.
Tri fantastična recepta za nikad ukusniji sladoled!
Osim toga, na njihovoj stranici Prijatelji životinja mogu se pronaći razni recepti za sladolede na bazi sojinog, zobenog, kokosovog mlijeka, s dodatkom orašastih plodova ili onih od najjednostavnijih sastojaka – voća. U nekim receptima iskorišteni su i vrlo zanimljivi sastojci poput zelenog čaja ili avokada.
1/ Čokoladni sladoled s indijskim oraščićima
Sastojci: za sladoled – 1 l napitka od badema (ili riže, soje itd.), 200 g indijskih oraščića, 1 žlica kokosovog ulja, 100 g kakaa, 250 ml sirupa od agave; za preljev od kakaa – ½ šalice rastopljenog kakao-maslaca, ½ šalice kakaa, ¼ šalice sirupa od agave
Priprema: Izmiksati sastojke za sladoled u blenderu i zamrznuti u zamrzivaču. Bilo bi dobro indijske oraščiće nekoliko sati prije miksanja namakati u vodi te ocijeđene dodati u smjesu. Bit će podatniji i kremastiji. Sastojci za preljev mogu se ubaciti u plastičnu bočicu sa ”sportskim” čepom i dobro promućkati. Posluženi sladoled ukrasiti preljevom.
2/ Sladoled od jagoda
Sastojci: 1 šalica zamrznutih jagoda, 1 šalica natopljenih indijskih oraščića, ½ šalica agavina sirupa, 1 šalica bademova ili kokosova mlijeka
Priprema: Namočiti indijske oraščiće preko noći. Izmiksati ih u blenderu sa svim ostalim sastojcima i staviti u zamrzivač još neko vrijeme da se sve potpuno stisne. Sladoled možete poslužiti sa svježim jagodama, listićima metvice ili čipsom od kokosa.
3/ Sladoled od smokvi
Sastojci: 2 šalice bademovog mlijeka, 1 1/2 šalica indijskih oraščića, 3-4 žlice agavinog sirupa, 2 šalice svježih smokvi, 1/2 žličice vanilije
Priprema: Sve sastojke, osim smokvi, staviti u blender i miksati do glatke kreme. Dodati smokve narezane na četvrtine i miksati još malo. Potom staviti u zamrzivač, povremeno miješajući.
Fotografije: Unsplash