Srijeda, 17 srpnja, 2024

Bogato ljeto u Zagrebu: Čak 12 vrhunskih koncerata na sceni Amadeo

Kultura se na velika vrata vratila u glavni grad: Od 17. kolovoza počinje ljetni program Scene Amadeo, a  tijekom kolovoza i rujna u atriju Galerije Klovićevi dvori odvijat će se bogat glazbeni program s velikim umjetničkim imenima

Zadnjih 22 godine svi ljubitelji kulturnih događanja s nestrpljenjem očekuju službenu najavu ljetne scene Amadeo – kako bi na vrijeme rezervirali svoje mjesto na nekom od prestižnih događaja.Zato nas ni ovogodišnja najava nije nimalo razočarala jer osim 12 vrhunskih koncerata u izvedbi renomiranih hrvatskih umjetnika, Scena AMADEO u suradnji sa Hrvatskim prirodoslovnim muzejem, nastavlja i sa serijom izložbi, započetih 2010. godine,  posvećenih prerano preminuloj članici programskog odbora scene, slikarici i grafičarki Izabeli Šimunović. Ove godine izbor je pao na akademsku slikaricu Ivonu Jurić koja će se u Galeriji ŠIRA u Preradovićevoj ulici predstaviti izložbom slika „Zatvoreni scenarij“.

Od Tria Elogio do Los Caballerosa

Ovogodišnji program svojim nastupom 17. kolovoza otvara sjajni gitaristički Trio Elogio u sastavu Petrit Çeku, Pedro Ribeiro Rodrigues i Tomislav Vukšić. Slijedi solistički recital Petrita Çekua te koncert Grupa Juerga i Duende te flamenco pjevačice Nine Ćorić posvećen uspomeni na dugogodišnjeg majstora tona Scene AMADEO, pjevača i glazbenika Nenada Jalševca-Nenčija.
Svoj novi album Šuti i pjevaj, koji je naišao na oduševljenje publike i kritike, predstavit će kantautorica Sara Renar, dok će Ansambl Illyrica na svom koncertu izvesti praizvedbu nove skladbe suvremenog hrvatskog skladatelja i glazbenika Maka Murtića koju je od njega naručila upravo Scena AMADEO. Sam kraj kolovoza obilježit će koncert popularnih Mariachi Los Caballerosa te nastup Mateja Meštrovića, jednog od najsvestranijih umjetnika na hrvatskoj kulturnoj sceni, koji će nastupiti zajedno sa sjajnom sopranisticom Renatom Sabljak.

Trio Elogio (foto by Romano Grozić)

Nastupi vrhunskih glazbenika

Program u rujnu otvara sjajni hrvatski pijanist Aljoša Jurinić koji će nastupiti sa vrhunskim mladim glazbenicima Marcom Grazianijem, Evom Šulić, Hiwote Tadesse i Smiljanom  Mrčelom. Slijedi nastup legende hrvatske jazz i pop glazbe Jimmya Stanića koji će, uz svoju Barbaru, nastupiti uz Kvartet Josipa Cvitanovića.
Ove godine će se publici predstaviti i Ansambl Antiphonus koji će zajedno sa flautisticom Lucijom Stilinović izvesti djela Debussya, Honneggera, Poulenca, Varèsea, Bozza i Ravela. Slijedi nastup tria vrhunskih glazbenika u sastavu: Edin Karamazov, gitara, Dani Bošnjak, flauta i Aleksandar Milošev, viola.

Lado i Jazziana Croatica za humanitarnu akciju ‘Korak u život’

Već tradicionalno Scena AMADEO i ove godine pridružit će se humanitarnoj akciji Korak u život, koja omogućuje nastavak akademskog obrazovanja djeci bez odgovarajuće skrbi po završetku njihova srednjoškolskog školovanja. Biti će to premjerni nastup Ansambla LADO sa Jazzianom Croaticom Borne Šercara na koncertu koji nosi naslov ‘Ples bure i vatre’. Svaki kupac ulaznice za ovaj koncert, čiji ukupni prihod ide u korist akcije, dobit će na poklon originalnu grafiku poznatog hrvatskog slikara Vatroslava Kuliša.
Sve informacije o programu možete pronaći na www.scenaamadeo.hr.

Naslovna fotografija: Sara Renar foto by Tajana Dedić Starović

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime