Srijeda, 10 srpnja, 2024

O koncertu Leta 3 na Šalati se s razlogom ne prestaje pričati!

U preko dva i pol sata Letovci su održali jedan od najboljih, a svakako i najveći koncert u dosadašnjoj karijeri furiozno protutnjivši kroz svoj glazbeni katalog iz svih faza karijere, isporučivši puno više od samog uobičajenog koncertnog nastupa

NajiŠČekivaniji glazbeni, audio-vizualni nastup riječkog Leta 3, koncertni spektakl održan u subotu (02.09.) navečer, sudeći po reakcija publike, medija i svih prisutnih koji su gotovo do posljednjeg mjesta napunili zagrebačku Šalatu, ne samo da je ispunio sve najave, nego je u mnogočemu i premašio očekivanja. U preko dva i pol sata Letovci su održali jedan od najboljih, a svakako i najveći koncert u dosadašnjoj karijeri furiozno protutnjivši kroz svoj glazbeni katalog iz svih faza karijere, isporučivši puno više od samog uobičajenog koncertnog nastupa.„Nije teško napraviti spektakl kad ste okruženi sa stotinama vrhunskih profesionalaca na pozornici i iza nje. Hvala svima – Dallas Recordsu, režiseru cijele manifestacije i koreografije Filipu Reniću, plesačicama, Olji Dešiću i zboru Ivan Goran Kovačić, orkestru Leta 3, brass sekciji predvođenoj Igorom Pavlicom, hvala Singrlicama. Hvala kostimografkinjama Lejli Hodžić te Lani Letović Perčin i Manueli Paladin Šabanović. Zahvala ide i Luki Kerečinu na ogromnom poslu odrađenim na našim društvenim mrežama. Veliku ulogu u spektaklu imala je zagrebačka publika koja se pokazala jedom od najboljih čupačica i čupača i zato joj dodjeljujemo orden čupačopičkunstva.” – kaže Damir Martinović Mrle.

foto | Cropix

Što smo sve mogli čuti na koncertu?

Prvi, zlatni blok koncerta krenuo je uz intro Radio Isus s albuma „Jedina”, nakon čega su se Letovci iz metaverzuma na legendarnom zlatnom traktoru teleportirali na pozornicu. Uz svjetla i blještavilo zlatnih kostima, uz pratnju Jovanke Broz Titutke i pratećih plesačica već je bilo jasno da ćemo na Šalati vidjeti sve što nismo na Dori i Eurosongu! Koncert je otvoren pjesmama koje rijetko ili nikako izvode uživo poput Ribokemije, Artemide, Zore, a već je Sokol dočekan ovacijama publike i pjevanjem uglas.

Zlatnu je zamijenila crna boja, a Prlja, Mrle, Bin, Zec i Baljak na pozornici su bili elegantni u frakovima, i žestoko krenuli s novim setom uspješnica. Nakon Punjete i Mamne baneta, izvedene zajedno s odličnom brass sekcijom predvođene trubačem Igorom Pavlicom, slijedile su Izađi mala, Mala soba i Tazi tazi, uz koje je publika bila na visokoj točki zagrijavanja, a temperaturu i vatrenu boju pojačala je jedna zapaljena baklja uz koju je Dijete u vremenu dobilo posebnu dimneziju. 

Foto: CROPIX

Neizostavne hitove Omađijaj me, Vjeran pas, Kontinentio, 999, Izgubljeni, Riječke pičke i Kurcem u čelo oduševljena je publika raznih generacija pratila fantastiŠČnom energijom i pozvala skandiranjem ‘riječke pičke’ bend da se vrati na pozornicu.

Poseban izazov

Nakon video interludea u kojoj nas je Papa Njoseki pozvao na zajedničku meditaciju uz podršku Jovanke Broz Titutke i pratećih plesačica, na pozornici su se za prvi bis Letovci pojavili u prepoznatljivim Dora/Eurosong kostimima i krenuli s iščekivanom izvedbom Mama ŠČ! čiju je koreografiju pratila i izvela publika. Grandioznosti pjesme pridonijeli su i članovi Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić i orkestar pod palicom Olje Dešića, koji nam je o svemu rekao: „Za mene je ovaj posao jako izazovan, a pogotovo volim pop, rock i jazz spojeve u cijelom svom specijalističkom opusu pisanja za orkestre i zborove. Dečki iz Leta 3 su fantastični profesionalci kao i njihov cijeli kreativni tim koji je vodio koncert. Osobno sam pozvao Singrlice s kojima jako lijepo surađujem kao aranžer i kolega stoga im se ovim putem zahvaljujem na svemu.”. 

Ženski zbor Singrlice čuli smo u izvedi Profesora Jakova, inače i jedne od pjesama na friško objavljenom, dugoočekivanom album s novim čitanjima odabranih uspješnica iz dugogodišnjeg, nemalog glazbenog opusa Leta 3, simboličkog naziva „ŠČ!”. Na albumu je i Drama, za kraj ovog bisa izvedena također uz pratnju orkestra Let 3.

Nastupio je i akademski zbor

Akademski zbor Ivan Goran Kovačić i orkestar monumentalnom izvedbom Ciklama najavili su drugi bis, na kojeg je Mrle potom stigao odjeven u prigodne ljubičaste svjetlucave tange, sako i sjajne magenta platforme te nastavio sa svojom unikatnom izvedbom Ciklame, a slijedile su je Guska i Srničica. Pojam o vremenu sasvim se izgubio, publika je predano i srčano ispratila svaki trenutak koncerta kojeg su, uz pratnju orkestra, gotovo 20-minutnom izvedbom Sam u vodi, Letovci na trećem bisu priveli kraju uz veliki pljesak publike koja je na Šalatu stigla ne samo iz Zagreba i Hrvatske, nego i raznih drugih dijelova svijeta.

CROPIX

„Bio sam na puno njihovih koncerata i baš nikada nisu razočarali. Koncert na Šalati se dugo čekao i najavljivao i ispunio je sva očekivanja. Oni imaju legendarne, bezvremenske hitove te jedinstven scenski nastup koji su ovaj put uveličali brojni gosti i energiju koja diže od prve do zadnje sekunde koncerta. Vjerujem da će i bend dugo pamtiti ovu sjajnu večer, baš kao i svi mi koji smo uživali u njoj. R’n’r cirkus.” – dojavio nam je zagrebački obožavatelj, a iz Španjolske pristigla Natalia Lozano Rodríguez oduševljeno je ispričala: „I’ve been an active eurofan since 2002, and I’ve never enjoyed it as much as this year. Let 3 have changed my life, and every single concert is special and unique. They are amazing, stunning and original, and I recommend everybody to watch them live… Such a gorgeous spectacle!”

Posebno iznenađenje

O jednoj od izazovnijih koreografskih izvedbi ovog audio-vizualnog spektakla, svoje dojmove podijelio je i redatelj Filip Renić: „Za ovaj show/spektal smo se krenuli pripremati čim sam se upoznao s Mrletom tokom priprema za Eurosong. Pričao mi je o konceptu i idejama za Let 3 i kako se oni uklapaju u Metaverse, pa sam mu iznio par svojih ideja i krenuli smo rokat. Pripreme za koncert inače izgledaju tako da mi umjetnik prenese ideje i vizije, zatim ih krenem razrađivati detaljnije i nadodavati svoje ideje na cijeli spektal. Čim se prihvati ovakav projekt, čovjek se pomiri s time da će nadoknađivati san sljedećih mjesec dana. Isto vrijedi i za cijeli tehnički, produkcijski i režijski tim koji je predano i neumorno radio na ovom spektaklu/showu. Intenzivno, bez ikakve sumnje, pa tu znaju biti tenzije bez kojih mislim da niti jedan ambiciozan projekt ne može proći, ali te se tenzije pretvore u čestitke i zagrljaje.”

Foto: CROPIX

Neće biti lako nadmašiti subotu, ali to zapravo nije niti potrebno. Svaki nastup Leta 3 priča je za sebe, jedinstvena promocija njihove zajedničke genijalnosti kojoj svaki put iznova svjedočimo s iskrenim uzbuđenjem i oduševljenjem.

Fotografije: CROPIX/ PR

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime