Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Prvi vikend je u listopadu – znamo kako ga provesti

Za ljubitelje kina u tijeku je Food Film Festival na Zrinjevcu gdje možete uživati uz hit filmove i ukusnu hranu. Za smijeh provedite večer u kazalištu gledanjem od nekih novih komedija ili uživanje gledanjem klasičnog baleta u HNK-u

Listopad je počeo sa sunčanim danima, dosadna kiša je prestala te je idealno da prvi vikend u mjesecu jeseni organizirate odlazak na neku izložbu, festival ili predstavu. Za ljubitelje kina u tijeku je Food Film Festival na Zrinjevcu gdje možete uživati uz hit filmove i ukusnu hranu. Za smijeh provedite večer u kazalištu gledanjem od nekih novih komedija ili uživanje gledanjem klasičnog baleta u HNK-u. Obilježite međunarodni tjedan Svemira u Tehničkom muzeju Nikole tesle, za svakog se nudi ponešto, a evo na koje se događaje ovaj vikend možete uputiti!1/ Izložba: Divne stvari – Galerija AMZ

Ova izložba sa zadanom temom, osmišljena je kao svojevrsni hommage, podsjetnik na zbivanja u Dolini kraljeva u Egiptu prije 100 godina koja su fascinirala svijet – otkriće Tutankhamonove grobnice – te pritom predstavlja radove članova Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, Sekcije za oblikovanje plemenitih kovina i umjetničkog nakita. Sedamnaest umjetnika svojim djelima žele nas podsjetiti na veliku
civilizaciju koja je prethodila stvaranju našeg, zapadnog svijeta. Ulaz je besplatan, te izložba će trajati od 1. listopada – 18. listopada 2022.

2/ Korak po korak – Kazalište Komedija

Svaki uspon predstavlja izazov. Osvajanje planinskih vrhunaca zbog toga je uvijek metafora životnih izazova, izbora, vlastitih snova kao i neizvjesnosti života samog. U podnožju planine koju želimo osvojiti, na samom početku puta, baš kao i u mladosti, zajedno se sa svojim prijateljima, nalazimo na manje više istim startnim pozicijama; sve su nam mogućnosti još otvorene, svi snovi ostvarivi, a prije svega sve nas krasi isti entuzijazam, optimizam kao i velika očekivanja. Svi se nadamo da ćemo uspon što uspješnije savladati, osvojiti vrhunce kojima stremimo i zadovoljni s vrha pogledati prema putu koji smo prešli. 
Predstava je u subotu 6. listopada s početkom u 19:30 sati.

 

3/ Baletna drama ‘Gospođa Bovary’ – Hrvatsko narodno kazalište

Valentina Turcu, nagrađivana koreografkinja i redateljica koja je bila nominirana za prestižnu baletnu nagradu Kyoto Prize, upustila se u novu pustolovinu stvarajući neorealističku baletnu dramu pod naslovom Gospođa Bovary prema motivima istoimena romana Gustavea Flauberta koja će se izvoditi 4., 6., 11., i 13. listopada.

 

4/ Ana Vuko: Bilo je vrijeme – Galeriji CEKAO

Ana Vuko je dizajnerica i fotografkinja rođena u Splitu, a trenutno živi i radi kao nezavisna profesionalka u Zagrebu. U umjetničkom radu se bavi istraživanjem granica medija fotografije, propitivanjem ustaljenih formi i hibridnim formatima pejzaža, kao i promišljanjem sinestetičkog iskustva kroz povezanost sa univerzalnim društvenim i vlastitim unutarnjim stanjima. Izložba se otvara 4. listopada u 19 sati, a traje do 21. listopada 2022.

5/ Iva Maria Jurić: 337 umorstava u Midsomeru – Galeriji Karas

Iva Maria Jurić (1986., Zagreb) diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. S Nikom Mihaljevićem koautorica je knjige ‘Stan: Zagreb (Arhiv zagrebačkog stanovanja 9/2015 – 11/2015)’ koja je 2018. godine nagrađena priznanjem na Izložbi hrvatskog dizajna. Izlagala je na više grupnih izložbi, među kojima su 50. i 53. zagrebački salon i 36 Mountains festival, međunarodna izložba ilustracije. Članica je Žive muzike, udruge za promoviranje nezavisne glazbene kulture. Njezina izložba u Galeriji Karas bit će otvorena od utorka 4. listopada do 16. listopada.

 

6/ Željke Bračko: Prostori misli – Muzeju Prigorja

Kad bi se htjelo sažeto definirati keramički svijet Željke Bračko, moglo bi se to ponajbolje sintagmom ‘prostori misli’. Zato je nju autorica odabrala kao naziv ove izložbe u kojoj sažima više od 25 godina bavljenja umjetničkom keramikom, uvodeći nas tako u samu bit svoga stvaralaštva. Doznačivši već u nazivu izložbe bit i karakter svoga keramičkog stvaralaštva, a to su prostornost (skulpturalnost) i misaonost. Međutim, potrebno je tu još dodati i introspektivnost, pa se tako za keramičko stvaralaštvo Željke Bračko može reći da je svojevrsni autobiografski vizualni zapis, kojim ona u keramičkim radovima opredmećuje svoje misli i emocije, svoja sjećanja i doživljaje. Izložba keramike Željke Bračko naslovljena ‘Prostori misli’ otvara se u srijedu, 5. listopada i bit će otvorena sve do 25. listopada u Muzeju Prigorja u Zagrebu.

 

7/ XV. Srednjovjekovni dani na Medvednici

Festival Srednjovjekovni dani na Medvednici održat će se u listopadu 8. i 9. listopada 2022. godine u Centru za posjetitelje Medvedgrad u Parku prirode Medvednica. Srednjovjekovna utvrda Medvedgrad idealan je prostor za oživljavanje srednjovjekovne povijesti na XV. po redu festivalu. Na festivalu posjetiteljima će biti dostupan i dodatni sadržaji živog postava iz srednjeg vijeka u vanjskim prostorima utvrde. Bit će i prezentacija kaligrafskih uradaka (krasopis) i ispis imena posjetitelja na postarenom papiru, edukacija i igranje srednjovjekovnih društvenih igara. Najveća atrakcija za posjetitelje bit će biti borbe vitezova na viteškom turniru, a oni odvažni će se moći okušati u streličarenju.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Park prirode Medvednica (@park_prirode_medvednica)

8/ 13. Zagreb Jazz Festival

Ove godine organiziran je 13. Jazz Festival koji traje dulje i koji je na više lokacija.
Rezervirajte svaku subotu u listopadu za druženje uz jazz na odabranim lokacijama u centru Zagreba u 12:30. Koncerti su besplatni!
 

 

9/ Food Film Festival Zagreb

Food Film Festival od 1. do 7. listopada 2022. u najljepšem gradskom parku Zrinjevac donosi kino pod zvijezdama. U poslijednjim kino hitovima uživajte uz specijalitete nekih od ponajboljih domaćih ugostitelja.
 
 

10/ Međunarodni tjedan svemira – Tehnički muzej Nikola Tesla

U Tehničkom muzeju ‘Nikola Tesla’ obilježava se Međunarodni tjedan svemira koji se u cijelom svijetu održava od 4. do 10. listopada svake godine. Datum početka obilježavanja Tjedna svemira izabran je kao podsjetnik na 4. listopada 1957. kad je u svemir lansiran prvi umjetni satelit Sputnjik 1. Ove će se godine u sklopu Međunarodnog tjedna svemira u kinodvorani Tehničkog muzeja Nikola Tesla održati četiri predavanja na temu svemira i najnovijih istraživanja vezanih uz svemir. Ulaz je besplatan, a ulaznice mogu se podići na blagajni muzeja iza 12 sati na dan predavanja, broj ulaznica je ograničen.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime