Petak, 1 ožujka, 2024

Top 10 pjesama koje su obilježile poznati talijanski festival Sanremo

Kultni talijanski glazbeni festival održava se već 74 godine, a ove pjesme nećemo zaboraviti

U tijeku je 74. festival talijanskih pjesama poznatijeg pod nazivom Sanremo, a ove godine se održava od 6. do 10. veljače. Pobjednik Sanrema predstavlja Italiju na Eurosongu, a tijekom godina je postao jedan od najkultnijih festivala na svijetu. Počinju pripreme za Eurosong i zemlje diljem Europe održavaju svoje festivale gdje će izabrati svog predstavnika. Jedan od najpoznatijih festivala sa dugogodišnjom tradicijom je upravo Sanremo. Održava se već 74. godinu i tijekom godina stekao je titulu kultnog glazbenog festivala. 

Povijest Sanrema

Prvo izdanje Sanrema održalo se davne 1951. kako bi turistički oživjeli istoimeni grad San Remo. Organizirala ga je PR agencija Casina Sanremo, a na prvom izdanju festivala nastupilo je samo tri izvođača koji su izvodili dvadesetak pjesama. Prijenos festivala bio je putem talijanskog radija. Prva pobjednica festivala Sanremo bila je Nilla Pizzi s pjesmom “Grazie dei fior”  čija je glazbena karijera doživjela veliki uspon nakon pobjede. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Teatro Ariston di Sanremo (@aristonsanremo)

 

Nakon četiri godine prijenosa preko radija od 1955. Sanremo se počinje prenositi i na nacionalnoj televiziji. Godinu kasnije po prvi puta je održan Eurosong, a Talijani su Sanremo iskoristili kao natjecanje gdje će odlučiti tko ih predstavlja na Eurosongu. 

Festival koji je stvorio brojne poznate pjevače

Tijekom godina, Sanremo je dobio na važnosti, a oni koji su nastupali na festivalu to smatraju velikom časti. Svake godine prijenos Sanrema prate milijuni ljudi pa se pobjednici posebno proslave, a mnogima to bude i odskočna daska u karijeri. 

Samo neki od poznatih talijanskih glazbenika koji su se proslavili nakon Sanrema bili su Eros Ramazzotti, Laura Pausini, Elisa, a od starijih predstavnika veliku slavu su stekli Nilla Pizzi, Adriano Celentano, Iva Zanicchi, Ornella Vanoni i drugi.

Ovo su pjesme koje su se proslavile na Sanremu i postale svijetski poznate!

1/ Domenico Modugno – Volare

Domenico Modugno odnio je pobjedu na Sanremu 1958. godine s pjesmom “Volare”. Pjesma je doživjela toliki uspjeh da je Modugno postao prvi talijanski izvođač koji je osvojio Grammya za najbolju pjesmu. Nakon toliko godina, “Volare” je i dalje jedna od najpoznatijih pjesama Sanrema i klasik talijanske pjesme. 

2/ Luigi Tenco- Ciao amore, ciao

Tenco je vrhunac karijere doživio kada je ovu pjesmu otpjevao na festivalu 1967. i pobjedio. U to vrijeme bio je jedan od najtalentiranijih talijanskih pjevača, a publiku je osvojio emotivnim stihovima. 

3/ Laura Pausini- La solitudine

Laura Pausini nastupila je na Sanremu 1993. godine s pjesmom “La solitudine”, a nakon pobjede ta joj je pjesma pomogla u razvoju daljnje karijere. To je ujedno i jedna od njenin najpoznatijih pjesama u karijeri. 

4/ Adriano Celentano- Il ragazzo della via Gluck

Najbolja pjesma na Sanremu 1966. bila je odskočna daska u karijeri Adriana Celentana te pjesma koja mu je donijela i najviše popularnosti. Zarazan, optimističan ritam osvojio je srca publike. 

5/ Alisa- Per Elisa

Pobjednička pjesma Sanrema 1981. oduševila je publiku rock zvukom koji je bio drukčiji od onog što je publika naviknula. Pjevačici Alisi pjesma je otvorila vrata uspjeha te je postala jedna od najutjecajnih talijanskih rock umjetnica. 

6/ Ricchi e Poveri- Sarà Perché Ti Amo

Poznati talijanski bend Ricchi e Poveri došao je nastupati na Sanremo 1981. godine i oduševili publiku veselim ritmom koji tjera na ples. S vremenom to je postala jedna od najpoznatijih talijanskih pjesma u svijetu. 

7/ Gigliola Cinquetti- Non ho l’età

Pjesma je postala hit nakon što je pobjedila na Sanremu 1964. godine, a do dan danas je jedna od najpoznatijih Cinquettijevih pjesama u karijeri. 

8/ Mia Martini- Gli uomini non cambiano

Emotivna pjesma u izvedbi Mie Martini osvojila na prvu publiku i osigurala joj pobjedu na Sanremu 1989. godine. Ta ju je pjesma najviše proslavila u karijeri i ostala je zapamćena kao njezina najpoznatija pjesma. 

9/ Lucio Battisti- Emonzioni

Pjesma koja je Luciju Battisti otvorila vrata i s kojom se proslavio postala je talijanski klasik  još od 1969. kada ju je izveo na Sanremu. 

10/ Mina- Se Telefonando

Se Telefonando je bila pobjednička pjesma Sanrema 1966. godine te je pridonjela razvoju Minine internacionalne karijere. Kako god bilo, to je ostala njezina najpoznatija pjesma. 

 

Naslovna fotografija: Instagram screenshot @aristonsanremo

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime