Utorak, 26 ožujka, 2024

Pop Cooltura: Lice i naličje trenutka kada je Amerika postala Balkan!

Nije dovoljna pandemija koronavirusa koja trenom pisanja ovog članka broji 85 milijuna globalno zaraženih od čega uskoro 2 milijuna umrlih, već se kraj 'vladavine', karikaturalnog vlasuljara alias business mana po američki, Donalda Trumpa pretvara u novu odu nasilja

“If you elect the clown you`d be pretty stupid to expect nothing but the circus… you sure won’t get land of the free and home of the brave…”, parafraza je jednog od memeova koji od noćas kruže društvenim mrežama, powered by legendarna rap grupa Public Enemy.Komentar je to na kaos i bujanje nemira u Americi koje kulminira u trenu pisanja ovih redaka 07. 01. 2021. A dešava se i tinja od proglašenja Trumpove pušione na netom završenim američkim predsjedničkim izborima na kojima je tijesno poražen od demokratskog predstavnika Joea Biddena.

Kaos potenciran samo kao rezultat nečije pretjerane mašte

Uoči službenog proglašenja rezultata izbora stotine Trumpovih zagovornika banule su u zgradu američkog Kongresa u Washingtonu, a tijekom nemira zasad su ubijene četiri osobe. Društvene mreže su prepune video snimaka za koje su pretpostavljali dosad da nisu moguće i da je taj kaos potenciran samo kao rezultat nečije pretjerane mašte. Nakon opsade zgrade Kongresa koja je trajala četiri sata, predstavnici Kongresa su se ponovo okupili kako bi nastavili s pečatiranjem pobjede Joe Bidena na američkim predsjedničkim izborima. Washington je pod policijskim satom i nadzorom tisuća pripadnika specijalne i interventne policije.

Počelo je, točnije, lani za vrijeme masovnih višemjesečnih prosvjeda na konto rasne segregacije i policijske brutalnosti post festum ubojstva crnca Georgea Floyda, a rezultiralo s više od 15.000 uhićenih i više od 20 ubijenih. Black Lives Matter. There`s a riot going on. Svijet je gledao u Ameriku kao blještavu neonsku reklamu koja im se raspada pred očima.

Ljudi su smatrali pretjerivanjem, kad je preklanjski blockbuster „Joker“ Todda Philipsa s briljantnim Joaquinom Phoenixom poharao ne samo filmski svijet. Sociološke su kladionice i kladioničari zadovoljno trljali dlanove imajući sočan materijal za debate koliko je film twisted version of reality. Otprilike kako su kliknuli i na Childish Gambina nakon spota za „This Is America“ kada je u nešto neozbiljnijoj formi od 4 minute skrpao USA u scenu pucanja u potiljak. Pretjerano? Nek ostane retorički. Utržak na blagajnama diljem svijeta dosegao je 1,074 milijarde USD, no zrcaljenje stanja društva u kojem se nalazimo i u kojem se čuje eho neurotičnog smijeha glavnog lika za koji još nismo sigurni je li patologija ili slamka spasa u posvemašnjem ludilu u kojem se svijet našao.

‘Is It Just Me Or Is It Getting Crazier Out There?’ nacerio se fiktivni lik iza maske dok je govorio o stvarnom svijetu oko njega.

Svijet postaje distopija nasilja, obračuna i koncentrirane netrpeljivosti

Nasilje, pobune, neredi, kaos, anarhija, ubojstva, suprotstavljanja neistomišljenika, minoriziranje ljudskog života, koncentrirani kaos i miris kataklizme bilo je nešto o čemu su seriozni gledatelji odmahivali rukom govoreći – to je samo film. Prekarikirano je to. Guss what. Nepunu godinu dana poslije film postaje blaža verzija stvarnosti.
Nije dovoljna pandemija koronavirusa koja trenom pisanja ovog članka broji 85 milijuna globalno zaraženih od čega uskoro 2 milijuna umrlih, već se kraj ‘vladavine’, karikaturalnog vlasuljara alias business mana po američki, Donalda Trumpa pretvara u novu odu nasilja.

Kao u ‘Clockwork Orangeu’ svijet postaje distopija nasilja, obračuna i koncentrirane netrpeljivosti, a i Tarantinu se zasigurno štuca. Svi ti autori koji godinama već skreću pažnju koliko je nasilje sveprisutno kao oblik komunikacije među kulturom, školom i generalnim humanim vještinama netaknutim ljudima, sada ispadaju zlogukim prorocima stvarnosti anno domini 2020/2021.

Nije Trump, njega i njegovu ekonomiju vladavine jedino po čemu možete zapamtiti jest streloviti pogled supruge Melanije koji da može ubiti lišio bi ga tog problema disanja u milisekundi. Sve drugo je za bacit u smeće. Nema tu Obaminog humanizma, ima podizanja zidova, daljnjeg širenja rasizma i netrpeljivosti među chickanosima a sve uz egidu making America great again. Sve što je realno rađeno činilo ju je sve manjom i manjom. Iz ona najhumanističkije i bazno ljudske perspektive boje prolivene krvi. 

Time bomba

“I Hope My Death Makes More Cents Than My Life. What do you get when you cross a mentally ill loner with a society that abandons him and treats him like trash? You get what you f**kin’ deserve!” – scenarističke su rečenice vezane uz Jokera savršeno opisale jednog daleko stvarnijeg pajaca i osobu koja je na žalost postala i ostala predstavnikom dobre polovice rascijepljene Amerike.

One ostatke društva i civilizacije potrošačke nekulture koju predstavlja, a za koju, podsjećamo, glasa cca pola Amerike, daleko bolje opisuje pojam time bomba. Jedan je dragi poznanik, komentirajući ovaj kaos rekao, ovo je lice i naličje momenta kad je Amerika postala Balkanom. Refereirajući na podjele u društvu i vladavinu idiocracyja i koncentriranog kaosa nad narodom koji pokušava samoorganizirati dostojanstven život između ruševina Petrinje, Siska, Gline i Zagreba. Štuca li vam se? 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime