Utorak, 26 ožujka, 2024

Ne propustite: Spektakularna izložba Erwina Wurma od 3. srpnja u Laubi

Ova izložba zasigurno predstavlja najvažnije i najuzbudljivije umjetničko događanje u nedavnoj povijesti Zagreba, a i šire. Erwin Wrum svjetsku slavu stekao je zahvaljujući svojim skulpturama i instalacijama koje na humorističan i interaktivan način obrađuju svakodnevne predmete

Njegovi se radovi nalaze u najvećim svjetskim muzejima i galerijama suvremene umjetnosti, a njegove izložbe privlače goleme brojeve posjetitelja. On je austrijski umjetnik Erwin Wurm, a 3. srpnja u Laubi otvara spektakularnu izložbu  Erwin Wurm: The Show. Izložba traje o 25. kolovoza te zasigurno predstavlja najvažnije i najuzbudljivije umjetničko događanje u nedavnoj povijesti Zagreba, a i šire.



Svakodnevni predmeti u deformiranom obliku

Erwin Wrum slavu je stekao zahvaljujući svojim svjetski skulpturama i instalacijama koje često na humorističan i interaktivan način obrađuju svakodnevne predmete. Iako se njegov pristup može prozvati zaigranim i humorističnim, to ne znači da se njegova umjetnost ne bavi ozbiljnim temama. Njegova djela često problematiziraju zapadnjački mentalitet, način života i kulturu s čestim referencama na autorovo djetinjstvo u postratnoj Austriji. Jedan od temeljnih Wurmovih pristupa je prikazivanje svakodnevnih predmeta u deformiranom obliku, kao npr. u djelu Narrow House, koja je bila izložena na venecijanskom Biennalu, a zagrebačka će je publika imati priliku vidjeti na Laubinoj izložbi.

Autor je zapravo rekreirao obiteljsku kuću u kojoj je odrastao, no radikalno je smanjio dimenziju širine, dok je dužinu i visinu ostavio u inicijalnom obliku. Mijenjanje jedne od dimenzija predmeta omiljena je Wurmova metoda deformacije, te iz te metode možemo iščitati Wurmove namjere i poruke u izradi djela.

Bizarna distorzija poznatog prizora

Drugi primjer deformacije predmeta koje će zagrebačka publika imati priliku pogledati je djelo Renault 25 1991 u kojoj Wurm navedeni automobil jednostavno ukošava stvarajući bizarnu distorziju poznatog prizora.

U ciklusu One Minute Sculptures, Wurmovo korištenje svakodnevnih predmeta i interakcija publike s djelom dolazi do najvećeg izražaja. Interakcija publike s umjetnošću ključan je element djela, gdje posjetitelj/model zauzima neobične i pomalo neugodne poze sa svakodnevnim predmetima, posljedično se transformirajući u samu skulpturu. One minute sculptures zapravo su stekle svjetsku slavu zbog njihove upotrebe u video-spotu za pjesmu Can’t Stop“ Red Hot Chili Peppersa.

Dođite u Kuću za ljude i umjetnost i uvjerite se iz prve ruke zašto je Erwin Wurm jedno od najvažnijih imena na globalnoj umjetničkoj sceni.

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime