Subota, 23 ožujka, 2024

Život na kotačima: Kud ja, tud i moja kućica

Moderni pokretni domovi daleko su odmakli od nekadašnjih 'kampica'. Riječ je visoko stiliziranim objektima koji se mogu postaviti u najrazličitija okruženja – od urbanih područja do najzabačenijih kutaka divljine

Ove godine kampiranje je doživjelo ponovni procvat – zahvaljujući pandemiji. Naime, upravo se takav način odmora i putovanja idealno uklapa u novu filozofiju ‘zajedno-sami’ odnosno zajedno s odabranim društvom, ali u prostranom okruženju bez gužve i potrebe za socijalnim distanciranjem.



Sve je popularnije i nomadsko življenje koje podrazumijeva trajno, a ne samo sezonsko stanovanje u kućama na kotačima. Privlačan je to izbor već samim time što su moderni pokretni domovi daleko odmakli od nekadašnjih ‘kampica’. Riječ je visoko stiliziranim objektima koji se mogu postaviti u najrazličitija okruženja – od urbanih područja do najzabačenijih kutaka divljine. Po mogućnosti se mogu priključiti na uobičajenu infrastrukturu, ili pak u potpunosti mogu biti “off-grid“ odnosno izvan mreže; samodostatni.

LYX Arhitekter Mobile Home
Među najnovijim je takvim dizajnerskim biserima LYX Mobile Home, djelo švedskog studija LYX Arhitekter. Ovaj mobilni dom načinjen je od karbonskih vlakana velike čvrstoće. Ima potpuno opremljen interijer od 32 m² i poseban sustav prozračivanja pomoću vjetra, a napaja se solarnom energijom. Pokreću ga i baterije koje se mogu puniti na utičnicu ako je dostupna, a inače se napajaju suncem ili kinetičkom energijom što nastaje tijekom vožnje. Studio LYX Arhitekter namjerava u budućnosti proizvoditi ovu kućicu i u posve vodonepropusnoj verziji kako bi se, primjerice, mogla postaviti na dno mora ili jezera, pa bi se kroz prozore pružao pogled na podvodni svijet.

Wilderwise Tiny House
Posljednja riječ tehnologije je i kućica Tiny House kalifornijske tvrtke Wilderwise koja ima podružnicu u Tuzli. Wilderwise ističe upravo svoj bosanski tim mladih inženjera ključnim u osmišljavanju raznih varijacija ove “kamp-katnice“. Kućica ima posebne mehanizme za podizanje krova i stubišta kako bi bila još prostranija. Sastavlja se od već gotovih modula načinjenih od recikliranih materijala. Svaki se modul može prilagoditi potrebama stanara kako bi dom s njima mogao rasti i mijenjati se. Objekt je u potpunosti uređen za “off-grid“ življenje, uključujući rezervoar i pročistač vode. Može čak i plutati na pontonskoj platformi.

Studio Edwards Base Cabin
Sve je veći izbor i supermodernih koliba na kotačima, među kojima se ističu dva australska proizvoda. Studio Edwards dizajnirao je minimalističku kućicu Base Cabin od 15 m² za istoimenu tvrtku koja se bavi izgradnjom mikro domova. Drvena koliba nepravilnog geometrijskog oblika “presvučena“ je vodootpornim slojem gume i opremljena udobno poput stana.

Häuslein Little Sojourner
Mobilna koliba Little Sojourner australske tvrtke Häuslein nudi pak vrhunsku “off-grid“ udobnost u 20 kvadrata.

Land Rover x Autohome Defender Roof Tent
Za one koji se ne žele opterećivati prikolicom i spremni su na pustolovnije kampiranje, osmišljeni su krovni šatori koji se postavljaju povrh vozila – kao što je Land Rover x Autohome Defender Roof Tent. Dizajniran je za novi model kultnog britanskog terenca New Land Rover Defender 110. Šator za dvije osobe s udobnim ležajem, ljestvama i rasvjetom sklopljen je u krovnom spremniku, s mehanizmom kojim se može podići u svega nekoliko sekundi.

Zeltini Z-triton
Među “najotkačenijim“ je novitetima za mobilno življenje mala amfibija na električni pogon Z-triton iz latvijskog dizajnerskog studija Zeltini. Kombinacija kamp kućice, tricikla i čamca idealna je za boravak u prirodi. U sićušnom Z-tritonu našlo se mjesta za dvostruki ležaj, kuhinjicu i spremište za stvari.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime