Utorak, 24 rujna, 2024

Kritika filma: THE REDEEM TEAM (John Weinbach): Novi Last Dance iz košarkaške NBA povijesti Kobea i LeBrona

Ideja je vratiti vjeru u neke bazne, ne samo sportske postulate, te djelovati kako zabavno, dokumentarno, tako i edukativno prema gledateljima Kobejeve i LeBronove generacije

Košarka je jedan od terena tradicionalne američke dominacije ostatkom svijeta. Od vremena ranih zvijezda NBA do globalne dominacije i slave te prelaska sportskih terena u pop kulturne fenomene Wilta Chamberlainea, Billa Russella, Dr. J-a, Jabbara, Magic Johnsona, Larryja Birda, Shaqua, Jordana i “Last Dance” ere, bilo je pitanje vremena kada će i u kojem obliku preminuli Kobe Bryant i još uvijek aktivni LeBron James dobiti svoj dokumentarni dio priče.



Po senzacionalnom uspjehu TV serijala “Last Dance” koji je svjedočio čaroliji NBA vladavine Michaela Jordana i Chicago Bullsa, te činjenici da su Dream Team s početka devedesetih bila zadnja NBA all star dominacija na globalnom nivou (svjetska prvenstva i olimpijske igre), poslije kojih je slijedilo nekoliko poraza u polufinalima i finalima istih, Ameri su krenuli u misiju pomirenja dvojice alfi – LeBrona Jamesa i Kobea Bryanta kao predvodnika generacije koja je morala vratiti staru slavu i zlatne medalje na vratove američkog košarkaškog creme de la cremea.

Tko je najbolji?

Iz tog momenta dramaturgiju vuče “The Redeem Team”, netflixovski dokumentarac koji hvata feniksovski moment ustajanja odbačenih, poraženih, posramljenih. I pokušava motivacijski djelovati prkosom, inatom, kvalitetom, upornošću, smijehom, zajedništvom, timskim radom, zatomljivanjem “ja” momenta. Ideja je vratiti vjeru u neke bazne, ne samo sportske postulate, te djelovati kako zabavno, dokumentarno, tako i edukativno prema gledateljima Kobejeve i LeBronove generacije.

Uz vječne prepirke oko neodgovorenog pitanja “tko je najbolji”, Jordan i društvo kroz spomenuti prednik “Last Dance” ne ostaju više usamljeni na području vrsnog, dinamičnog, zabavnog dokumentarca. Naravno i romantiziranog do mjere kako to Ameri vole upakirati u priču koja će funkcionirati na obiteljskim razinama. The Redeem Team su trebali poslužiti kao nastavak čarobnog Dream Teama i neki novi klinci i generacije nositelji američkog bogoslovlja u košarci. U zvjezdanom smislu to su i bili na konto svojih NBA klubova, no što se reprezentacije tiče trebalo se dokazati u jednom drugačijem, olimpijskom okruženju i levelu u kojem su im prijetile Grčka, Španjolska, Litva, Rusija, Argentina kao neke od zemalja izvoznika sjajnih košarkaša također u NBA i na njihov teritorij.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by NBA Generation (@nba.generation)

 Dražen, Kukoč, Rađa…

Premda se doima pomalo navučeno i iskonstruirano oko jednog cilja i misije, a to je bila Olimpijada u Pekingu 2008., glavni mood i linija priče vrti se oko pratnje skupljanja posrnulih u novi win win team predvođen spomenutim zvijezdama. Uz atraktivne snimke samih utakmica, svjedočenja igrača, trenera i aktera, arhivu iz svlačionica i ulaska u domenu treninga i privatnih kretanja, “Redeem Team” je više stilski i školski dobro napravljen dokumentarac nego je istinski spomenik veličanstvenoj ekipi kakvi su prije bili slavljeni Bullsi preko “The Last Dancea” ili Dream Team preko Olimpijade 1992. na kojoj im je jedna novostasala mikro Hrvatska predvođena Draženom, Kukočem, Rađom i momcima puhala za vrat prvu četvrtinu utakmice i uz ono čarobno Arapovićevo zakucavanje izmamila osmijehe na lica košarkaškog svijeta.

“The Redeem Team” su imali svoje puhače u leđa od strane Argentine Španjolaca i Grka kojima su bili dužni osvete, a osmijehe je mamio kult momčadi i teama nastavljača tradicije Amera na pobjedničkom postolju Olimpijada od tada do danas.

8/10

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime