Petak, 22 ožujka, 2024

Kritika filma: Do Revenge (Jennifer Kaytin Robinson): Dopadljiva sapuničarska teen komedija

Do Revenge, da je išao u kina a ne direktno na web platformu pridružio bi se gornjoj ljestvici žanra, ali bez senzacionalnih rezultata i očekivanja klimaksa tamo gdje ga je teško provaliti, bar ne na MTV-jevski diktiran i sapuničarski način

Direktno premijerno prikazana na Netflixu, teenagerska coming of age komedija “Do Revenge” počiva na uhodanoj premisi zlih klinaca koji se svete jedni drugima zbog statusa i smještaljki u srednjoj školi, da bi u zadnjoj četvrtini filma klimaks vratio stvari na svoje mjesto, negativce složio na koljena, a probacijskim klincima dao drugu priliku za karakterni oporavak.



Drea i Elenor su srednjoškolske potpuno suprotnih aspiracija koje, svaka sa svoje strane skandala, kreću u hitchcockovsku “Stranger in A Train” premisu zamjene ubojstava, ali u ovom slučaju ne ubojstava već namještaljki i osvete klincima koji su ih povrijedili. Kako zvuči i izgleda tako se i čita. Ovo ne ide dalje od opuštene i relaksirajuće soap operice za MTV publiku, no ne bježi od trendy tema – rodno istog zaljubljivanja (lezbijska ljubav), moraliziranja i činjenice da antagonisti mogu donositi neke vrlo moralno upitne i loše odluke.

Žanr je prije dvadesetak godina doživljavao svoj procvat

Redateljica je zajedno s Taikom Waititijem raspisivala posljednjeg “Thora: Love And Thunder” no referenca za odnosni film daleko je više MTV-jevska serija “Sweet/Viscious” gdje je tematizirala seksualne skandale na sličan način kako to radi u “Do Revenge”.

Kuriozitet ove verzije je što glavne role tumače prvenstveno pjevačice i mlade zvijezde u glumačkim rolama Camila Mendres (Drea) i Maya Hawke (Eleanor) su svaka sa svoje strane pop i alter indie pop scene nova imena koja se snalaze u rolama na role playing način, Mendesova ponešto sigurnije od Hawke, ali bez značajnijih oscilacija.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by camila mendes (@camimendes)

Žanr je prije tridesetak godina započeo, prije dvadesetak godina doživljavao svoj procvat, a prije desetak polako počeo popuštati premda se svake sezone nađu naslovi sličnog tipa koji ovisno o nepristajanju na stereotipe uspiju ostati dulje od par minuta nakon gledanja u gledateljevom sjećanju (“Breakfast Club”, “Clueless”, “Mean Girls”, “Easy A”, “Dazed And Confused” i mnogi drugi).

Do Revenge, da je išao u kina a ne direktno na web platformu pridružio bi se gornjoj ljestvici žanra, ali bez senzacionalnih rezultata i očekivanja klimaksa tamo gdje ga je teško provaliti, bar ne na MTV-jevski diktiran i sapuničarski način.

6/10

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime