Srijeda, 3 srpnja, 2024

Caroline Spivak: Žensko bi poduzetništvo trebalo biti češća tema u javnom prostoru

The Croatian Women’s Network™/Mreža hrvatskih žena već godinama umrežava i nagrađuje uspješne žene, a povodom dodjele nagrada, koja će se održati 8. ožujka 2023. godine u Zagrebu, uoči Međunarodnog dana žena, Caroline nam je otkrila zašto je pokrenula ovaj projekt, kako se poduzetništvo razlikuje u Hrvatskoj i Kanadi, te koje još planove ima u poslovnom svijetu

Često možemo čuti uzrečicu “žena je ženi vuk”, ali čini nam se da smo to ostavili u prošlosti. I drago nam je da je tako. Iako se ravnopravnost između muškara i žena čini veća nego ikada prije, još uvijek na svijetu postoje zemlje gdje su žene u lošem položaju od muškaraca, naročito u poslovnom svijetu.Obzirom da je i sama uspješna poslovna žena, Caroline Spivak je odlučila pokrenuti promjene i potaknuti žene da se odvaže na poslovne poduhvate, ali i za to bivaju nagrađene. Obzirom da Caroline već dugi niz godina živi u Kanadi, gdje ima uspješnu agenciju za odnose s javnošću, ideja joj je bila pokrenuti projekt koji će povezati i nagraditi uspjehe žena iz cijeloga svijeta, a sve one imaju zajedničko podrijeklo – dolaze iz Hrvatske. 

The Croatian Women’s Network™/Mreža hrvatskih žena već godinama umrežava i nagrađuje uspješne žene, a povodom dodjele nagrada, koja će se održati 8. ožujka 2023. godine u Zagrebu, uoči Međunarodnog dana žena, Caroline nam je otkrila zašto je pokrenula ovaj projek, kako se poduzetništvo razlikuje u Hrvatskoj i Kanadi, te koje još planove ima u poslovnom svijetu.

Osnivačica ste The Croatian Women’s Network™/Mreža hrvatskih žena. Kako ste došli na ideju pokretanja ovog projekta?

Odgovor je jednostavan, zato što takva organizacija do tada nije postojala. Pratila sam što rade druge globalne mreže, i sama sam dobivala od raznih organizacija priznanja za svoj rad. Sa željom da naše hrvatske iseljeničke zajednice diljem svijeta postanu vidljivije u javnom prostoru u Hrvatskoj, a posebice postignuća hrvatskih žena u Hrvatskoj i svijetu, osnovala sam jedinstvenu globalnu platformu za umrežavanje žena. Cilj je od početka bio povezati hrvatske žene iz svih dijelova svijeta, ukazati na njihova postignuća i nadahnuti jedna drugu te svoja iskustva prenijeti na mlađe naraštaje, posebice na mlade djevojke iz Hrvatske, kojima je potreban vjetar u leđa.

Divim se svakoj ženi, koja je napravila iskorak u poslovnom životu, posebno onim ženama koje su prepoznale potrebe svoje zajednice i krenule u smjeru rješavanja tih problema, a onda inspirirale ostale

Postoji li neka žena koja Vas je posebno inspirirala? Neka žena na koju ste se ugledali u poslovnom životu?

Divim se svakoj ženi, koja je napravila iskorak u poslovnom životu, posebno onim ženama koje su prepoznale potrebe svoje zajednice i krenule u smjeru rješavanja tih problema, a onda inspirirale ostale. Ženama koje su svoje uspješne karijere pretvorile u odskočne daske za pomoć društvu u kojemu žive, ženama humanitarkama, koje dragovoljno pridonose boljem svijetu. Ponosna sam na takve žene, divim im se, i to su za mene žene pobjednice, a među našim dobitnicama nagradama ima ih puno.

Koji je princip rada mreže? Kako odabirete nominirane, ali i pobjednice?

CWN/MHŽ je globalna platforma koja povezuje uspješne hrvatske žene diljem svijeta. Kao organizacija žena koja podržava žene, cilj nam je upoznati ih i umrežiti. Usto, želimo i proslaviti njihova postignuća, upozoriti na važnost rodne ravnopravnosti i takvim vrijednostima utjecati na mnogobrojne zajednice u kojima žive hrvatske žene.

Izbor dobitnica nagrada je jednostavan. U rujnu objavljujemo nominacije, sastav stručnoga suda/žirija se mijenja iz godine u godinu i ni jednome do sada izbor dobitnice nije bilo lagan zadatak. Pristiže nam velik broj nominacija, potrebno ih je pomno razmotriti, jer sve su te žene itekako zanimljive. Uvijek koristim prigodu čestitati i nominiranim ženama. Nekako uvijek ispadne vrlo spontano da imamo pola dobitnica iz Hrvatske, a pola izvan nje, i to iz cijeloga svijeta.

One nadahnjuju i primjer su mlađim naraštajima kako je moguće biti izvrstan i cijenjen, uspješan i skroman. Kako se stvara izvrsnost i jedinstvenost, kako nas oblikuje hrabrost. Njihovo zauzimanje za bolji svijet zalog je za našu budućnost. Žene hrvatskoga podrijetla izvan RH svojim iskustvima pomažu ženama u Hrvatskoj, zajedničkim suradnjama povezuju udaljene dijelove svijeta. Odajući priznanje našim dobitnicama, nastavljamo unaprjeđivati ljudska prava i ravnopravnost spolova. To je za mene podizanje ljestvice vrijednosti!

Osobno vidim sve veći pomak u Hrvatskoj jer mlađi naraštaji pokazuju sve veće zanimanje za poduzetništvo

Posebno sam ponosna na našu konferenciju

Vaš projekt je dokaz da uspješnih Hrvatica ima svugdje po svijetu. Jesu li se iz vašeg projekta, zahvaljujući novim poznanstvima, stvorili neki novi poslovni uspjesi?

S ponosom Vam mogu potvrditi da je CWN/MHŽ poticaj mnogobrojnim novim zajedničkim projektima. Od stvaranje novih proizvoda, otvaranja novih tržišta, povezivanja tvrtki, čak i projekata energetske obnove za Grad Zagreb i još mnogo toga. Posebno sam ponosna da svaki put kad održavamo našu međunarodnu konferenciju i dodjelu nagrada, brojne dobitnice u Hrvatsku dolaze prvi put i stvaraju nova prijateljstva i zajedničke projekte.

Utjecajne hrvatske žene: Upoznajte 23 uspješne i inspirativne žene koje su osvojile prestižnu nagradu

Živite u Kanadi veliki dio svog života. Kada pričamo o ženama i poslovnom uspjehu žena, koliko se situacija razlikuje između Kanade i Hrvatske? Postoji li i tamo problem manjih plaća, manjeg broja žena na rukovodećim pozicijama i slično?

Mislim da se ti problemi javljaju u cijelome svijetu i još nas čeka puno rada i truda na tom polju. Svjetska Banka objavljuje informacije da je poduzetništvo u Hrvatskoj u stalnom padu već dugi niz godina – i danas zemlja ima nizak postotak poduzetnica i poduzetnika u odnosu na ostale zemlje članice Europske Unije. Žensko bi poduzetništvo trebalo biti češća tema u javnom prostoru. Cilj naših konferencija je, među ostalim, identificirati izazove te ograničenja s kojima se žene suočavaju u ostvarenju svojih poduzetničkih ideja.

Premda bih rekla da je u Kanadi bolja situacija, ima i kod nas puno prostora za napredak položaja žena. Poduzeća u većinskom ženskom vlasništvu činila su samo 17,5% svih poduzeća u privatnom sektoru u Kanadi u drugom tromjesečju 2022. Prevladavaju u uslužnim djelatnostima, poput zdravstvene skrbi i socijalne pomoći; stručne, znanstvene i tehničke usluge; i trgovina na malo. Kanadsko gospodarstvo koje se temelji na resursima – rudarstvu, nafti i plinu – jedan je od razloga zašto Kanada zaostaje za drugim zemljama u pogledu žena na izvršnim pozicijama. Samo 5,3% kompanija na burzi u Torontu koje izvještavaju o podacima o raznolikosti ima ženu kao izvršnu direktoricu, znatno ispod približno 9% izvršnih direktora kompanija s liste Fortune 500 koje su žene.

Moglo bi Vas zanimati da je Singapur rangiran kao zemlja s najvećim postotkom žena izvršnih direktorica s 13,1%, a slijede Švedska, Tajland, Irska i Francuska. Kada gledamo generalno na takozvani C-Suite u Kanadi, podaci su još gori. Samo 5% izvršnih direktorica su žene, a 19,2% članova korporativnog tima su žene. Širom Kanade, statistika nije puno bolja, samo 70 posto kompanija koje kotiraju na burzi u Torontu prijavilo je jednu ženu kao izvršnu direktoricu. S druge strane, u Kanadi žene pokreću najviše novih poduzeća. Žene poduzetnice bile su vlasnice 36,8 posto kanadskih poduzeća u 2021. godini.

Osobno vidim sve veći pomak u Hrvatskoj jer mlađi naraštaji pokazuju sve veće zanimanje za poduzetništvo, i trebamo ih podržati u tome.

Žensko poduzetništvo raste u cijelom svijetu

Je li se općenito u svijetu promijenila situacija na bolje za žene u poslu diljem svijeta?

Pomaka ima – ali ima jako puno prostora za poboljšanje njihova položaja. Kad gledamo situaciju iz ”Zapadne” perspektive, puno je bolja situacija od drugih dijelova svijeta. A kad gledamo iz perspektive drugih država, primjerice Bliskog istoka ženska prava gotovo da i ne postoje. Zabranjeno je ženama ono najosnovnije; ljudska prava, školovanje, mogućnost pokretanja posla, a kamoli pristup kreditu za osnivanje tvrtke. Stručnjaci iz Svjetskog ekonomskog foruma su nedavno objavili da žensko poduzetništvo raste u cijelom svijetu, ali prepreke i dalje postoje te da su muškarci i dalje brojniji od žena (3:1) kada je riječ o vlasništvu nad poduzećem. Pomaka ima, ali i još puno posla.

Potrebna je pomoć države

Što po vama Hrvatska kao država može napraviti kako bi olakšala ženama poslovne uspjehe?

Vlada Kanade prepoznaje poduzetništvo kao pokretača gospodarskog napretka i društvene uključenosti pa se na temelju Strategije o ženskom poduzetništvu ulaže i u unapređenje na tom području. Konkretno, ulaganjem u iznosu od 6 milijardi kanadskih dolara, žene se potiče da pokrenu ili unaprijede poslovanje. Također kanadska vlada daje poticaj za dječje vrtiće i zakonom štiti trudnice kako ne bi izgubile radno mjesto tijekom i poslije trudnoće. Hrvatska bi mogla pokrenuti slične inicijative kako bi otvorila put ženskom poduzetništvu. Primjerice, trebala bi im osigurati razumni kredit, potpore za digitalizaciju, umrežavanje s postojećim tvrtkama i tražiti da su žene i muškarci jednako prisutni u državnim službama.

Dobro znamo za poslovicu “žena je ženi vuk”, i često možemo čuti kako je uvijek žena protiv žene i slično. Vi s ovim projektom dokazujete nešto potpuno suprotno, pa možemo zaključiti da to baš i nije tako?

Žarko Vam želim potvrditi da to nije tako, iako znamo da u svakoj poslovici ima zrno mudrosti. Danas ste me uhvatili nakon teškog dana kada mi se baš nešto slično dogodilo. Ne znam zašto se to događa. Za moj pojam to je stvarno nepotrebno. Žene bi trebale jedna drugu podupirati. Bez daljnjega. Svijet oko nas nije nježan prema nama. Zašto ne bismo mi bile nježne jedna prema drugoj? Cilj našega projekta je taj da podržimo jedna drugu i nesebično i otvorenoga srca odajemo priznanje jedna drugoj. Na tome tragu, pozivam sve žene da budu ljubazne jedna prema drugoj. To nas podiže i čini boljima.

Trebate imati svoj krug koji Vas podržava

Sve više žena se odlučuje krenuti u samostalno poslovanje i izboriti se za svoje mjesto na “vrhu”. Koji savjet biste dali svim ženama koje se odluče krenuti u poduzetničke vode? Postoje li neke smjernice kojih se dobro držati, kao i one što je dobro izbjegavati?

Prvo morate znati koji je vaš cilj. Doći će teški dani i trenuci kad ćete se pitati ”Zašto ovo radim?”. Morate uvijek znati zašto. To će vas ohrabriti i u najtežim trenucima. Pogledajte oko sebe i tražite što ovome društvu treba i rješavajte te probleme. Okružite se dobrim ljudima koji vjeruju u Vas i Vaš rad i koji su Vam spremni pomoći u Vašoj misiji. Trebate imati svoj krug koji Vas podržava. Upornost i ustrajnost su vrlo važne karakteristike za svaku poduzetnicu. To je zlata vrijedno jer svaki dan nije sjajan dan. Proslavite dobre dane i male pobjede. Budite hrabre, neustrašljive, imajte viziju, strategiju i jasan smjer. Možda uspijete, možda i ne, ali sigurno ste već tada naučile više nego što ste prije znale. I onda ponovno krenite!

Sve ima svoje zašto

Već dugi niz godina radite u svijetu medija i odnosa s javnostima. Kako je izgledao Vaš poslovni put i karijera? Postoji li nešto što biste promijenili?

Stvarno uživam u svom poslu koji radim već više od dvadeset godina. Petnaest godina vodim svoju tvrtku. Imam čast služiti klijentima po cijelome svijetu i riješavam nekada vrlo škakljive probleme, koji umnogome utječu na tvrtku, osoblje, zajednicu – nekada i državu.  To su velika opterećenja, ali i intelektualni izazovi. Zato sam izašla iz financija i posvetila se toj karijeri. Drago mi je biti osoba od povjerenja, ona u koju se moji klijenti mogu pouzdati i vjerovati. Jedino što bih promijenila je to da sam prije trebala izabrati taj posao. Ali smatram da sve ima svoje zašto. Sva su me prijašnja iskustva izgradila da danas mogu raditi to što radim.

Kako je to biti poduzetnica u Kanadi? Postoje li neke prednosti u osnivanju i vođenju poslovanja, koje možda žene u Hrvatskoj nemaju?

Istaknula bih jednostavnost kad razmatramo razlike poduzetništva u Kanadi i u Hrvatskoj. U Kanadi osoba može sjesti za računalo i kroz nekih desetak minuta otvoriti tvrtku i odmah početi s radom. Mislim da bi se složili da to nije baš tako lako u Hrvatskoj. Sustav je tako složen da se poslovi sklapaju, ne na osnovi  onoga “koga poznaješ”, već svojih sposobnosti. To vrlo pozitivno utječe na ravnopravnost pa žene imaju donekle iste prilike kao i muškarci i sudjeluju u svakoj industriji.

Često čujemo od prijatelja iz Hrvatske da mi ovdje ”samo radimo“. Vjerujte mi da se ponekad tako i osjećamo! Zaista je u Sjevernoj Americi sve podređeno poslovnom uspjehu. Ono što je lijepo u Hrvatskoj je to da postoji nekakva ravnoteža između poslovnog i privatnog života. Na tome sam ponekad zavidna. Ali taj silni rad daje rezultate. Žene poduzetnice uvijek će težiti tom balansu.

Biti u ženskom društvu je nešto posebno

Što žene mogu dobiti iz sudjelovanja u vašem projektu? Koje su prednosti koje im to može donijeti u poslu?

U CWN/MHŽ-u pružamo platformu za umrežavanje žena, razmjenu iskustava, znanja i osobnih priča. Osim međunarodne konferencije i dodjele nagrada, pokrenuli smo podcast 2022., a najnovije su CWoI Connex večeri. Biti u ženskom društvu je nešto posebno, osobito kad se razmjenjuje dobra energija. Neprocjenjivo je biti u okružju koje te razumije i spremno ti je pomoći. Taj duh zajedništva može donijeti svima jako puno, i poslovno i privatno.

Koji su vaši daljnji planovi za The Croatian Women’s Network™/Mreža hrvatskih žena?

CWN/MHŽ je organizacija žena koja podržava žene i veselim se nastavku našega rada kako bismo hrvatskim ženama pružile priliku za povezivanje, upoznavanje i proslavu njihovih iznimnih postignuća koja nas sve upotpunjuju.

Mreža svakodnevno raste i drago mi je objaviti da smo inspirirali i sudjelovali u osnivanju dviju novih ženskih mreža: CROACTIVAS, Red de mujeres croatas de Latin-American, (Mreža hrvatskih žena Latinske Amerike) koju je osnovala jedna od ovogodišnjih dobitnica nagrade “Utjecajna hrvatska žena”. Zbog toga ćemo nastaviti komunicirati sve više na španjolskom jeziku. Također, čast mi je objaviti da je CWN/MHŽ  jedna od osnivača nedavno  osnovanog Hrvatskog ženskog saveza (Croatian Women’s Alliance) koji je posvećen povezivanju profesionalnih hrvatskih ženskih organizacija na globalnoj razini. S ove dvije inicijative nastavljamo okupljati hrvatske žene u svim industrijama i karijerama diljem svijeta. A planiramo  još novih inicijativa!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime