Petak, 21 veljače, 2025

Zavodljivost voća: Slatka gnijezda s kremom od vanilije i jagodama

Pažljivo proučite sastojke, odaberete svoj princip rada i avanturistički se upustite u slatku avanturu. Podsjećamo vas i da se pri tome opustite, jer gušti su gušti - a na kraju rada vas ionako očekuje zaslužena - slasna nagrada!

Ako ste ljubitelj slatkoga (a malo je onih koji nisu) za vas danas imamo pravu poslasticu – toliko zavodljivo slatku da nećete prestati lizati prste.



Pažljivo proučite sastojke, odaberete svoj princip rada i avanturistički se upustite u slatku avanturu. Podsjećamo vas i da se pri tome opustite, jer gušti su gušti – a na kraju rada vas ionako očekuje zaslužena – slasna nagrada!

Sastojci – za tijesto:

  • 125 ml mlijeka
  • 75 grama maslaca
  • prstohvat soli
  • 200 grama brašna
  • 4 jaja

Sastojci – za kremu od vanilije i ukrašavanje:

  • 250 ml mlijeka
  • 3 žumanjaka
  • 2 žlice šećera
  • srž 1 vanilije
  • žlica praška za puding od vanilije
  • 900 grama jagoda
  • sirup od jagode ili marmelada od jagode
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema: 

  1. Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva. U loncu pomiješajte mlijeko, 125 ml vode, komadiće maslaca i sol te zakuhajte. Brašno odjednom dodajte u vruću mješavinu te ga dobro umiješajte kuhačom. Miješajte tako dugo dok grude tijesta ne nestanu, a na dnu lonca postane vidljiv bijeli tanki sloj. Tada lonac maknite sa štednjaka te grudu tijesta stavite u drugu posudu. Dodajte jedno po jedno jaje te ih polako umiješajte u tijesto pomoću miksera. Tijesto mora biti kompaktno i sjajno.
  2. Tijesto stavite u slastičarsku vrećicu sa srednje velikim zvjezdastim nastavkom, i uz veći razmak, istisnite tijesto u obliku spirale na lim obložen papirom za pečenje. Napravite 8 hrpica promjera 7-8 cm u obliku malih gnijezda. Pecite ih oko 20 minuta, a pritom nikako nemojte otvarati pećnicu. Izvadite gnijezda i ostavite da se ohlade. 
  3. Za kremu najprije zakuhajte mlijeko. Žumanjak, šećer, srž vanilije i puding u prahu razmutite, umiješajte u vruće mlijeko te sve jednom zakuhajte. Ostavite da se ohladi. Jagode operite, očistite i raščetvorite. Ohlađenom kremom nadjenite gnijezda. Po tome raspodijelite jagode. Nakapajte s malo sirupa od jagoda ili premažite tanko marmeladom od jagoda. Pospite šećerom u prahu. 

Želim vam dobar tek!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime