Ako ste ljubitelj slatkoga (a malo je onih koji nisu) za vas danas imamo pravu poslasticu – toliko zavodljivo slatku da nećete prestati lizati prste.
Pažljivo proučite sastojke, odaberete svoj princip rada i avanturistički se upustite u slatku avanturu. Podsjećamo vas i da se pri tome opustite, jer gušti su gušti – a na kraju rada vas ionako očekuje zaslužena – slasna nagrada!
Sastojci – za tijesto:
- 125 ml mlijeka
- 75 grama maslaca
- prstohvat soli
- 200 grama brašna
- 4 jaja
Sastojci – za kremu od vanilije i ukrašavanje:
- 250 ml mlijeka
- 3 žumanjaka
- 2 žlice šećera
- srž 1 vanilije
- žlica praška za puding od vanilije
- 900 grama jagoda
- sirup od jagode ili marmelada od jagode
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva. U loncu pomiješajte mlijeko, 125 ml vode, komadiće maslaca i sol te zakuhajte. Brašno odjednom dodajte u vruću mješavinu te ga dobro umiješajte kuhačom. Miješajte tako dugo dok grude tijesta ne nestanu, a na dnu lonca postane vidljiv bijeli tanki sloj. Tada lonac maknite sa štednjaka te grudu tijesta stavite u drugu posudu. Dodajte jedno po jedno jaje te ih polako umiješajte u tijesto pomoću miksera. Tijesto mora biti kompaktno i sjajno.
- Tijesto stavite u slastičarsku vrećicu sa srednje velikim zvjezdastim nastavkom, i uz veći razmak, istisnite tijesto u obliku spirale na lim obložen papirom za pečenje. Napravite 8 hrpica promjera 7-8 cm u obliku malih gnijezda. Pecite ih oko 20 minuta, a pritom nikako nemojte otvarati pećnicu. Izvadite gnijezda i ostavite da se ohlade.
- Za kremu najprije zakuhajte mlijeko. Žumanjak, šećer, srž vanilije i puding u prahu razmutite, umiješajte u vruće mlijeko te sve jednom zakuhajte. Ostavite da se ohladi. Jagode operite, očistite i raščetvorite. Ohlađenom kremom nadjenite gnijezda. Po tome raspodijelite jagode. Nakapajte s malo sirupa od jagoda ili premažite tanko marmeladom od jagoda. Pospite šećerom u prahu.
Želim vam dobar tek!