Utorak, 23 srpnja, 2024

Što je to točno prirodna kozmetika?

Prirodna kozmetika na tržištu vrlo je raznolika, a ponekad je vrlo teško procijeniti kvalitetu i samu prirodnost micelarnih čistača, tonika ili krema te kako odabrati baš prirodne proizvode.

Vrlo vjerojatno ste se nebrojeno puta i u osobnim kontaktima, kao i na društvenim mrežama susreli sa stavovima kako su konzervansi najveće zlo koje kozmetička industrija podmeće kupcima ili preporuke za kozmetičke proizvode proizvedene u kućnoj radinosti kao jedine 100% prirodne. Svjedočili smo i nekim žustrim raspravama i diskusijama koje su se uvijek završavale bez konkretnog zaključka i svodile se isključivo na argumentaciju dva tima – onog za i onog protiv prirodne kozmetike.A mi vas sada pitamo – možete li sa sigurnošću odgovoriti  na pitanje što je to prirodna kozmetika i koje uvjete jedan proizvođač mora ispuniti kako bi svoje proizvode ili liniju proizvoda deklarirao kao prirodnu kozmetiku?

Koji certifikat je potreban?

Prirodna kozmetika na tržištu vrlo je raznolika, a ponekad je vrlo teško procijeniti kvalitetu i samu prirodnost micelarnih čistača, tonika ili krema te kako odabrati baš prirodne proizvode. Odgovor se krije u certifikatima za prirodnu kozmetiku. 

Jedan od najpoznatijih (i najpriznatijih) jest NATRUE certifikat – neovisna potvrda kvalitete i prirodnosti kozmetike. Kako bi određena kozmetika bila certificirana NATRUE certifikatom, potrebna je usuglašenost s NATRUE standardom. On je razvijen od strane The NATRUE Scientific Committee Criteria and Label, a kontinuirano se revidira i upotpunjuje. Da bi se certifikat „zaradio”, potrebno je da svaki proizvod prođe stručnu i iscrpnu kontrolu NATRUE stručnjaka. Certificirane su same formulacije, odnosno sastavi i detaljno se prolaze i odobravaju sve komponente – sastojak po sastojak, postotak po postotak.

U skladu sa svim standardima

Sastav prirodne kozmetike trebao bi biti minimalno 95% prirodan, a u njemu se ne bi trebale nalaziti tvari kao što su sintetički aktivni sastojci, polimeri te pojedini konzervansi. S druge strane, važno je naglasiti da prirodna kozmetika, baš kao i konvencionalna, ima svoje postulate, a jedna od njih svakako je mikrobiološka ispravnost. To znači da i prirodni proizvodi, osim ako nisu bezvodnog sastava, moraju biti konzervirani prikladnim konzervansima, a umjesto parfemskih sintetičkih mirisa koriste se prirodni mirisi ili čista eterična ulja.

Vrlo važna je činjenica kako kozmetika proizvedena u Europskoj uniji podliježe striktnim europskim propisima, a u slučaju certifikacije mora biti u skladu i s dodatnim standardom nadležne organizacije kako bi se osigurala maksimalna kvaliteta koja je ključna za certifikaciju proizvoda, što znači da je certificirana prirodna kozmetika dvostruko regulirana.

 Prvi nositelj NATRUE certifikata u regiji

 Olival je prvi certificirani proizvod ostvario još davne 2014. godine kada je to ujedno bilo i prvo priznanje ove razine u Hrvatskoj i regiji. Od onda je Olivalov asortiman prirodne kozmetike rastao i sada NATRUE certifikat nosi čak 15 proizvoda iz kolekcije Smilje.  

Kolekcija Smilje hrvatski je proizvod – od koncepta i razvoja sve do proizvodnje kojase odvija u Olivalovom suvremenom pogonu u Zagrebu i sadrži niz pažljivo osmišljenih proizvoda koji zaokružuju njegu svih tipova kože lica, uključujući i osjetljivu. Dizajn proizvoda pritom je koncipiran u smjeru jasne komunikacije same namjene – od čišćenja, umivanja i toniziranja lica do njege kože lica i tijela. Pakirana je u pomno odabranu ambalažu privlačnog dizajna koja čuva hranjivost prirodnih sastojaka i jasno komunicira širinu asortimana. Među našim najdražim proizvodima iz ove kolekcije već godinama je obožavano i multifunkcionalno Zlatno ulje smilja. 

Za svaki tip kože

Eterično ulje smilja u kombinaciji s prirodnim uljima sjemenki marelice, jojobe, makadamije, argana, divlje ruže i nevena brzo se upija u kožu, dubinski je hrani, pomaže zadržati vlagu, punoću, elastičnost te ublažava znakove preuranjenog starenja. Ovisno o stanju i tipu kože, možete ga koristiti samostalno ili uz serum i kremu, a idealno je i za masažu lica.

Krema za područje oko očiju Smilje hranjiva je i bogate teksture i temelji se na eteričnom ulju smilja, shea maslacu i uljima koštica marelice, avokada i argana. Nježno hidratizira, hrani i zaglađuje područje oko očiju, dok ekstrakti maka i čileanske maline ciljano ublažavaju podbuhlost te doprinose elastičnosti, tonusu i luminoznosti. Ekstrakt maka pomaže umanjiti volumen naglašenog tkiva ispod očiju (izraženi i podbuhli podočnjaci) i možete ju koristiti ujutro i uvečer ili prema potrebi.

U kolekciji Smilje nalaze se micelarni čistači, gelovi i pjene, maske, pilinzi i drugi proizvodi koji se međusobno nadopunjuju i čine izvrsnu, provjerenu i učinkovitu rutinu njege kože. I nikako nemojte smetnuti s uma kako je prirodna kozmetika specifična – svaki prirodni sastojak može varirati svojim svojstvima kao što su boja i miris. To doprinosi konačnoj posebnosti prirodnog proizvoda. Uživajte u njoj!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime