Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024

Chanel Couture: Spoj elegancije iz 1930-ih i odvažnosti iz sadašnjosti

Nova kolekcija Virginie Viard odražava potrebe i želje klijenata modne kuće, ali i njezine izvore inspiracije. 'Zamislila sam Haute Couture reviju za jesen-zimu 2022./23. kao nastavak prethodne revije, ostavljajući prostora za eksperimentiranje', objasnila je Viard

U tijeku je tjedan visoke mode u Parizu, a sinoć je svoju novu Couture kolekciju predstavila modna kuća Chanel. Naglasak je bio na eleganciji, ali i spoju nespojivih stilova. O temi revije je mnogo govorila i lokacija, ove godine se revija održala na vanjskom stadionu konjičkog centra L’Étrier de Paris u Bois de Boulogne, a goste su dočekali ogromni vrteći kotači, viseće instalacije i ružičasti puf stolci koji podsjećaju na oblake. Budući da se revija obično održavala u Grand Palaisu, promjena lokacije omogućila je modnoj kući više prostora za eksperimentiranje, kako u scenografiji tako i u estetici odjeće.Već drugu sezonu zaredom, Chanel se udružio s francuskim umjetnikom za instalacije Xavierom Veilhanom, dok je za glazbu je bio zadužen francuski glazbenik Sébastian Teller. Modeli su krenuli izlaziti jedan za drugim noseći, naravno, tvid uzorak po kojem je modna kuća prepoznatljiva, te su goste na kratko vratili u estetiku 1930-ih koju iz sezone u sezonu neprestano pobuđuju.

Spoj tradicije i modernog

Nova kolekcija Virginie Viard odražava potrebe i želje klijenata modne kuće, ali i njezine izvore inspiracije. “Zamislila sam Haute Couture reviju za jesen-zimu 2022./23. kao nastavak prethodne revije, ostavljajući prostora za eksperimentiranje”, objasnila je Viard.

Primjer ovog kontinuiteta? Kaubojske čizme smo mogli vidjeti na stopalima gotovo svakog modela, za što Viard kaže da je odjek prethodne revije Haute Couture koju je otvorila Charlotte Casiraghi na konju. Čizme su, naravno, bile savršen izbor za pistu koja se održavala unutar konjičkog centra. U ovoj novoj kolekciji sve je prepuno odijela, dugih haljina inspiriranih stilom 1930-im i pripijenim uz tijelo s naglaskom na ramena. Nježna čipka i paleta boja kaki, bež, ružičaste i puno crne — bezvremenska bit Chanelovih komada uklopljena je bez napora.

Chanel djevojke su odvažne

Šeširi sa širokim obodom, lepršave capri hlače i dugi metalik kaput bili su među istaknutim komadima, sa zaobljenim ramenima i geometrijskim vezom koji su jasno bili središnja točka kolekcije. Viard kaže da je svaki komad dizajniran za nošenje, a opet je cilj da ostane lagodan i ženstven. Što se tiče nakita, svaki dodatak odao je počast prvoj i jedinoj kolekciji “Bijoux de Diamants” koju je stvorila Mademoiselle Chanel 1932. godine.

Pred kraj revije, estetika se zamjetno pomaknula s inspirirane 1930-ima na modernu večernju odjeću. Haljina na nabore do poda, raskošna crna haljina s prozirnim rukavima i haljina srednje dužine od tila ukrašena zelenim lišćem i bijelim cvjetovima. Za zatvaranje revije, manekenka Jill Kortleve pojavila se u bijeloj vjenčanici bez naramenica, upotpunjenoj bijelom mačkastom mašnom i izvezenim šalom.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime