Utorak, 21 studenoga, 2023

Internet gori: Schiaparelli je svojom revijom dokazao da moda nema pravila

Ova kolekcije je umjetnost i ono što moda sama po sebi je. To nije Zara, Mango i ostale high street trgovine koje proizvode predmete koje nosimo jer ne možemo po svijetu hodati goli, ovo je suština mode. Istraživati, ukazivati, otkrivati i kritizirati. To je Haute Couture, to je ova kolekcija

Tjedan mode u Parizu još nije ni krenuo, a već se za sobom digao veliku prašinu. Ne čudi nas da je ovaj put bila riječ o brendu Schiaparelli s obzirom na to da se o njihovim kreacijama mnogo piše u posljednjih nekoliko godina, a svaka revija je posebna priča za sebe. Dizajner Daniel Roseberry predstavio je divlju Haute Couture kolekciju za proljeće 2023. za Schiaparelli. I pritom mislimo da je doslovno – divlja, jer divlje životinje su bile u glavnim ulogama na reviji. Modeli su ovaj put pali u drugi plan. Haljine koje su nosile manekenke su imale ili oslikane divlje životinje, poput modela Shalome Harlow koja je nosila haljinu s nacrtanim tijelom i velikom glavom snježnog leoparda na prednjoj strani. Dok je Naomi Campbell prošetala modnom pistom s velikom vučjom glavom na ramenu, poput Irine Shayk koja je nosila glavu lava. Sve ovo je, pretpostavljate, podiglo veliku prašinu na svim društvenim mrežama i svi imaju mišljenje o reviji. Neki životinje na odjeći smatraju pozivom na krivolov i ubijanje, drugi Haute Couture modom koju svi ne mogu razumjeti. Ali krenimo od samih početaka, što te životinje zapravo znače i kako je došlo do ideje za istima? I da, nisu prave, već su umjetno izrađene ( morate priznati da su poprilično impresivne). Sve dizajne izrađene su od umjetnog krzna, pjene i smole.

 

Kako je došlo do sporne kolekcije?

Roseberry je objasnio da je njegova inspiracija za kolekciju bilo djela Dantea Alighierija iz 14. stoljeća. Pogađate, riječ je o Božanstvenoj komediji, pjesmama podijeljenima u 14 233 retka, podijeljenih u tri knjige: Inferno, Purgatorio i Paradiso. Roseberry je kazao da su ga se posebno dojmili leopard, lav i vučica – koji predstavljaju požudu, ponos i pohlepu, u Infernu.

Roseberry je kazao da je želio “slaviti prirodu i čuvati ženu koja je nosi”. Nije slučajnost ni da je ishod bio tako životan. “U ovoj kolekciji,” nastavio je Roseberry, “nikada niste sasvim sigurni tko je napravio komad koji gledate – je li to bila priroda? Ili je to bio čovjek?”. Dakako, popularnosti ove haljine, i skandalu oko iste, je u prilog došla i činjenica da ju je nosila i Kylie Jenner, a znamo da sestre Kardashian- Jenner klana uvijek ostavljaju dojam i podižu prašinu.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Schiaparelli (@schiaparelli)

 Ovo je ipak Couture, nije za svakoga

Koliko god se društvene mreže “zgražale” nad ovim kreacijama, stvarnost je ipak malo drugačija. Ovo je Haute Couture, to znači da je u pitanju visoka mode, što znači da je namijenjena i određenoj skupini ljudi, ali i da se proizvodi u određenoj količini i nije za svakodnevno nošenje, dapače, gotovo je teško zamisliti mjesto na koje bise mogla nositi ako ne računamo na Oscare ili bal u palači. Ova kolekcije je umjetnost i ono što moda sama po sebi je. To nije Zara, Mango i ostale high street trgovine koje proizvode predmete koje nosimo jer ne možemo po svijetu hodati goli, ovo je suština mode. Istraživati, ukazivati, otkrivati i kritizirati. To je Haute Couture, to je ova kolekcija. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Schiaparelli (@schiaparelli)

Ne morate se brinuti, nećete vidjeti lavove, tigrove i vukove po cesti, ali ne sumnjamo da će ovo biti velika inspiracija za mnoge brendove i da ćemo uskoro svi nositi nekakav uzorak ovih životinja. Na kraju krajeva, sama PETA je odobrila ove kreacije i “obranila” brend i manekenke. Kada je riječ o samoj ideji i inspiraciji, sve što možemo je nakloniti se Roseberryju i uživati u ovim kreacijama, i to nebrojeno mnogo puta. Kolekcija ne sadrži samo životinjske motive već i brojne druge komade koji stvarno ostavljaju bez daha. Nije riječ samo i maštovitom dizajnu, već i o savršenoj izvedbi. Koliko god kreacije izgledaju ne nosivo, tako se možemo zamisliti u svakoj od njih. Modni svijet se budi i jedva čekamo vidjeti što će se sve prikazati u Parizu u narednih nekoliko dana. Mi smo spremni za sve.

Naslovna fotografija: schiaparelli

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime