Nedjelja, 28 veljače, 2021

Dražen Biljan: Ugostitelji su sve odlučniji u borbi za preživljavanje i spremni na prosvjede

Vlasnik lanca Egoist barova i predsjednik sekcije caffe barova pri Nezavisnoj udruzi ugostitelja grada Zagreba Dražen Biljan progovara o situaciji u ugostiteljstvu nakon zabrane rada restorana i kafića te otkriva kakva ih godina očekuje i zašto misli da će većina njegovih kolega morati trajno zatvoriti svoje objekte

Situacija u Hrvatskoj vezana za zabranu rada restorana i ugostiteljskih objekata zbog pandemije, kao i mnoge druge stvari koje su se u međuvremenu dogodile, polarizirala je javnost.

Zagovornici teze smatraju da se time čuva veće širenje virusa pozivajući se na primjere zemalja s potpunim lockdownom, dok kritičari iste upozoravaju na licemjernost odluke zbog istodobne dozvole rada shopping centara i drugih mjesta na kojima zabrane ne postoje.

O trenutačnoj vrlo nezahvalnoj i teškoj situaciji u kojoj su se našli ugostitelji razgovarali smo s vlasnikom lanca Egoist barova, Draženom Biljanom, predsjednikom sekcije caffe barova pri Nezavisnoj udruzi ugostitelja grada Zagreba.

Što mislite o cijeloj situaciji u državi budući da Vaša djelatnost i izvor prihoda izravno ovise o odlukama vlasti?

Ja sam, kao i većina mojih kolega, vrlo isfrustriran zabranom rada i nedostatkom informacija koji je točno razlog da su ugostiteljski objekti toliko na udaru i prvi na redu za zatvaranje. Posebice s obzirom na to da nikad nismo dobili informaciju koji je postotak zaraze u našim objektima. Mi smatramo da su naši objekti jedni od sigurnijih mjesta za boravak naših građana.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Egoist Bar Cvjetno (@egoist_bar_cvjetno)

Loša komunikacija s Vladom i Stožerom

Je li država na bilo koji način intervernirala ili pomogla financijski ili ponudom zamjenskih raznih mjesta za vrijeme prisilnih zatvaranja ugostiteljskih objekata?

Država je donijela mjere za očuvanje radnih mjesta naših djelatnika u iznosu od 4000 kuna kada smo zatvoreni. Moram napomenuti da ja kao direktor nisam u tim mjerama zato što u tvrtki imam zaposleno više od deset djelatnika i time ne mogu dobiti ikakvu naknadu. Za mjesec prosinac će država pokriti i nadoknaditi stanoviti broj naših fiksnih troškova.

Kultura druženja po kafićima i restoranima jedan je od važnih načina komunikacije građana. Mimo financijskog aspekta udara na veliki broj zaposlenih, mislite li da država kvalitetno komunicira situaciju otkad su zabrane rada na snazi?

Nažalost, komunikacija je na vrlo lošoj razini, zapravo uopće je nema. Ja sam predsjednik sekcije caffe barova pri Nezavisnoj udruzi ugostitelja grada Zagreba i nas Stožer nas od rujna nijednom nije pozvao na razgovor o epidemiološkim mjerama.

Ako nas ne otvore u dogledno vrijeme, veliki broj ugostitelja neće ovo stanje moći preživjeti. Počet će otpuštanje djelatnika i zatvaranje obrta i tvrtki u našem sektoru.

Zasad se komunicira kraj siječnja kao vrijeme potencijalnog otvaranja objekata, ali jednako tako iz Stožera i Vlade poručuju da je moguće produljivanje mjera. Koje su Vaše reakcije i potezi u slučaju scenarija A i scenarija B?

Molimo Stožer da nas čim prije pozove na razgovore, mi želimo raditi i mislimo da su se stekli uvjeti za naše otvaranje. Također želimo da nas se na vrijeme obavijesti o budućim mjerama kako bi se mogli sto bolje pripremiti. Ako nas ne otvore u dogledno vrijeme, veliki broj ugostitelja neće ovo stanje moći preživjeti. Počet će otpuštanje djelatnika i zatvaranje obrta i tvrtki u našem sektoru.

Svakim smo danom sve brojniji i glasniji

Ima li mjesta u našem mentalitetu za izlazak na ulice i postoji li dovoljna kritična masa nezadovoljnih i izravno ugroženih u sektoru ugostiteljstva koji bi mogli dovoljno unisono i glasno izraziti i komunicirati odnos države prema poduzetništvu tog tipa?

Mislim da smo mi ugostitelji svakim danom sve brojniji, jasniji i odlučniji u borbi za preživljavanje našeg sektora. Razmišljamo također i o prosvjedima kao načinu da se i nas čim bolje čuje i uvaže naši zahtjevi. Prije svega smo za dijalog s našim vlastima, ali naravno da razmišljamo i o drugim opcijama.

Postoje li dovoljno jake organizacije, udruge ili drugi oblici, mimo Glasa poduzetnika, koji bi mogli istupiti prema Vladi RH konkretno im i konstruktivno komunicirati i taksativno pobrojiti činjenice zbog kojih su im odluke protiv ugostitelja, restorana, kafića prilično upitne prirode?

Da, postoje. Primjerice, naša Nacionalna udruga ugostitelja već gotovo dvije godine vrlo jasno i transparentno iznosi svoje stavove i zahtjeve putem medija i u razgovorima s našom vladom. Svakim danom postajemo sve brojniji i jači i u svim nasim nastupima ističemo da nas Vlada uključi čim više u razgovore o našem sektoru i uvaži naše zahtjeve i prijedloge u pandemiji i općenito vrlo teškoj situaciji za naš sektor.

Kako konkretno Vi i Vaši zaposlenici preživljavate mjesece izolacije i zabrane rada?

Vrlo nam je teško. Ova situacija jako utječe i na naše mentalno zdravlje i sada treba biti i psihički jak kako bi sa sto manje štete izašli iz ove situacije. Mi konkretno nakon odmora u prosincu, s prvim danima siječnja, smo se aktivirali i planiramo neke nove stvari ponuditi našim gostima kad ponovo otvorimo naša tri objekta.

Očekuje nas vrlo teška godina. One kolege koje prežive ovo teško stanje, probat će konsolidirati svoje poslovanje koje će proteći u popravku štete i vraćanju gubitaka.

Možete li prokomentirati situaciju oko organiziranja prehrane u potresom pogođenim područjima Petrinje, Siska, Gline i okolnih sela te zakašnjeli i kvalitetom upitni angažman državi bliskih tvrtki (Pleter)?

Potres u Petrinji dogodio se 29. prosinca u 12.19.sati i već u 14.32 sati su naše kolege postavile prvi food truck i prvi dan skuhali 800 obroka za stanovnike Petrinje i sve službe na terenu. Pokazali smo veliku organiziranost i veliko srce. Velike pohvale za sve naše kolege  i donatore namirnica!

Angažman državne tvrtke Pleter ne bih komentirao. Ako će opet trebati naša pomoć, mi ćemo se odazvati.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Egoist Bar Cvjetno (@egoist_bar_cvjetno)

Vlada mora naći i dodatna sredstva da nas obešteti na konkretan način za toliko dugo zatvaranje

Jeste li odlukama Vlade u bilo kojem trenu bili dotjerani ispod egzistencijalnog minimuma i mislite li da bi produljivanje mjera moglo ugroziti veću količinu vlasnika i djelatnika u ugostiteljskim objektima i restoranima?

Ovakvim daljnjim funkcioniranjem u pandemiji, većina naših kolega će morati zatvoriti trajno svoje objekte jer pod ovim uvjetima ne mogu preživjeti. Država mora više pomoći.

S obzirom na katastrofičnu proteklu godinu kakve su Vaše projekcije 2021. u smislu oporavka ove grane gospodarstva?

Očekuje nas vrlo teška godina. One kolege koje prežive ovo teško stanje, probat će konsolidirati svoje poslovanje koje će proteći u popravku štete i vraćanju gubitaka.

Država treba brže djelovati, mjere za očuvanje radnih mjera i fiksne troškove za nas poduzetnike brže isplaćivati. Vlada mora naći i dodatna sredstva da nas obešteti na konkretan način za toliko dugo zatvaranje. Mislim da bi nas trebali više uvažavati i pokazati više sluha za naše probleme.

Odabrano

Alice Jurak: Još nema dijaloga s roditeljima ni informacija o obnovi škola

Osnovačice grupe "Zagrebačke škole oštećene u potresu" otkriva nam tko je kriv za neobnovu stradalih škola te, među inim, zašto obrazovanje nije dovoljno cijenjeno u našem društvu te zašto svaki novi ministar prosvjete smatra da povijest počinje s njim u glavnoj ulozi...

Anica Tomić: Želimo ovlašteni potpis nekoga tko jamči da su ulice Zagreba sigurne

Urednica i novinarka Vesna Blašković te kazališna redateljica Anica Tomić, osnivačice grupa na Facebooku "Potres u Zagrebu - Svi mi u centru" i "Za sigurniji centar Zagreba", pričaju o svojim inicijativama, te otkrivaju zbog čega se i dalje osjećamo nesigurno dok hodamo središtem glavnoga grada Hrvatske

Arhitektica Martina Petrinjak: Većina šteta u Zagrebu posljedica je dogradnji i adaptacija

Samo zahvaljujući lockdownu nemamo nekoliko tisuća poginulih. To je temelj za ozbiljnu tužbu, ali mi nemamo javnog pravobranitelja. Potres je činjenica ovog prostora, tehnologija ima odgovor i na jačinu od 9 stupnjeva. Naši problemi su organizacijski, znanstveni i općenito u području kompetencija i ovlasti. Do sada su toga bili svjesni samo neki stručnjaci, a sad je cijeloj javnosti jasna disfunkcija

Branka Bešević Gajić: Držimo se zajedno i možemo se izboriti za prava svih žena u regiji

Iznimno osuđujem to što se dogodilo Mileni i mnogim drugim djevojčicama, djevojkama. To je tragedija cijelog našeg društva, to je šamar za sve nas, to se dogodilo svima nama i na to treba reagirati najstrože. Svako iz svog kruga djelovanja, kako bi se svijest kod ljudi probudila i kako bismo pomogli svim žrtvama, ali i spriječili nove žrtve, ističe nagrađivana redateljica

Povezano

Neven Kepeski: Izdajem knjigu o ljubavnom životu poznatog pjevača o kojoj će se puno pričati

Dugogodišnji novinar i urednik različitih medijiskih projekata, trenutačni urednik Modre Laste i vlasnik izdavačke kuće Media Bar Neven Kepeski priča o tome kako mladi danas čitaju više nego odrasli, žene više nego muškarci te što je sve potrebno za preživjeti tijekom pandemije u izdavačkoj industriji. Otkriva i detalje nove knjige 'Seks i glad' u kojoj poznati zagrebački pjevač eksplicitno piše o brojim ljubavnim vezama s različitim ženama, među kojima su i TV voditeljice, pjevačice i glumice

Azil Osijek: Od psećeg ‘pakla’ do najboljeg azila za pse u Hrvatskoj s najviše udomljavanja

Upoznajte najbolji i najuređeniji azil u Hrvatskoj - s najvećim brojem udomljenih pasa u godini dana. Jedini u Hrvatskoj dostupni su za posjete i šetnje njuškica svaki dan, imaju Facebook grupu za aukcije, mogućnost kumstva, prodaju godišnje kalendare, majice i organiziraju piknike i razne aktivnosti

Leonarda Pejša: Kako je omiljena konobarica u Pakracu postala vrhunska gastro majstorica

Leonarda kuha i peče za obitelj, prijatelje i poznanike i veseli je što joj se javlja sve više ljudi zainteresiranih za njezine kruhove i načine pečenja

Lana Ciboci: Danas ne možete znati hoće li vaše dijete postati žrtva online zlostavljanja

Potpredsjednica Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu, udruge civilnog društva koja je posvećena neformalnom medijskom obrazovanju djece, roditelja, nastavnika i stručnih suradnika u školama upozorava zašto djeca mlađa od 13 godina ne bi smjela koristiti društvene mreže, koje su najveće opasnosti koje prijete djeci i gdje roditelji najčešće griješe kada su mediji u pitanju

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime