Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Hrvatski srednjoškolci: Petina njih bi homoseksualcima zabranila rad s djecom

Prije šest godina više od 55% maturanata bilo je protiv ideje da homoseksualci posvajaju djecu, a sada je 40% protiv i 40% za, što je veliki napredak, iako petina maturanata smatra da homoseksualcima treba zabraniti rad s djecom

Nešto više od 15% mladih u Hrvatskoj ne smatra NDH fašističkom tvorevinom, a 31% ih smatra da je to bila fašistička tvorevina. Čak 45% maturanata smatra da je u redu koristiti pozdrav ‘Za dom spremni’, dok je 25% protiv toga, a velikih 30% neodlučnih.
Također, više od polovine ispitanika smatra da je Jugoslavija bila komunistička diktatura, te da su Hrvati u toj državi bili podređeni.Politička pismenost učenika i učenica završnih razreda srednjih škola

To je samo dio rezultata istraživanja “Politička pismenost učenika i učenica završnih razreda srednjih škola” koje je danas, 3. svibnja 2021. godine, predstavljeno na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Istraživači dr. sc. Nikola Baketa i dr. sc. Jelena Matić Bojić (Institut za društvena istraživanja u Zagrebu) predstavili su ključne rezultate istraživanja, nakon čega je uslijedila stručna rasprava.

Cilj ovog istraživanja bio je dobiti uvid u razine i strukturu političke pismenosti učenika i učenica. Nastojalo se ispitati: politička znanja, sklonost predrasudama i stereotipima, vrijednosne stavove i afinitete, razinu medijske pismenosti, građanske kulture i navika mladih. Istraživanje je provedeno u 67 završnih razreda iz 59 srednjih škola diljem Hrvatske tijekom ožujka 2021. godine. Uzorak od 1.122 učenika i učenica nacionalno je reprezentativan s obzirom na regionalne zastupljenosti i vrstu srednjoškolskog programa (gimnazijski, četverogodišnji i petogodišnji strukovni te trogodišnji strukovni). 

Manje od trećine maturanata ne zna tko je premijer

Rezultati prethodnog istraživanja, održanog 2015. godine pokazali su da gotovo 75% tada ispitanih nije smatralo da je NDH bila fašistička tvorevina, dok se polovica u potpunosti slagala s tvrdnjom da je homoseksualnost vrsta poremećaja ili bolesti. Manje od trećine maturanata i maturantica ne zna tko je premijer, no zna što je trodioba vlasti, a što Ustav. 

Stavovi mladih prema medijima pozitivniji su nego 2015. godine. Tri četvrtine učenika je protiv autocenzure, a dvije trećine protiv zabrane medijskog izvještavanja. 

Preko 90% ispitanika može se zamisliti u prijateljstvu s osobom druge vjere ili nacije, dok samo 10% smatra da bi u Hrvatskoj etnički Hrvati trebali imati veća prava. Kada govorimo o naciji, istraživanje pokazuje kako se mladi ne slažu s tim da bi se Hrvatska trebala definirati kao država hrvatskog naroda te su neskloni tome da su pravi Hrvati samo katolici.

I dalje veliki broj mladih smatra da je homoseksualnost bolest

Kada govorimo o stavovima prema homoseksualcima, iako su podaci pozitivniji nego 2015. godine i dalje veliki broj mladih smatra da je homoseksualnost bolest, čak njih 33%, kao i da bi homoseksualcima trebalo zabraniti javne istupe, a 50% ispitanika smatra da bi homoseksualci trebali svoju seksualnost skrivati. Prije šest godina više od 55% maturanata bilo je protiv ideje da homoseksualci posvajaju djecu, a sada je 40% protiv i 40% za, što je veliki napredak, iako petina maturanata smatra da homoseksualcima treba zabraniti rad s djecom.

Nalazi istraživanja predstavljaju nastavak sustavnog ispitivanja stavova i mišljenja mladih i naslanjaju se na istraživanja iz 2009./2010. i 2014./2015. Treći krug istraživanja, u suradnji s GOOD inicijativom, provodili su Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Gong, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, Centar za studije jugoistočne Europe Sveučilišta u Grazu i Filozofski fakultet u Rijeci.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime