Petak, 11 listopada, 2024

Mixer jednog imidža: Mollie Doreen Phillips – prva žena koja je nosila zastavu na otvaranju Olimpijskih igara

Sve u svemu, Mollie Phillips ostavila je povijesni trag svojim sportskim uspjesima, prva otvorila nove prilike ženama te time poticala i uprizorila ravnopravnost i pravednost

Ovogodišnje otvaranje Olimpijskih igara izazvalo je burne reakcije i rasprave. Ne ulazeći sada u detalje, mnogo toga bilo je u najmanju ruku originalno. Evo jednog primjera na koji su svi pozitivno reagirali, čini mi se barem da je tako. Dok su na dosadašnjim otvaranjima Olimpijskih igara sportaši hodali stadionom sa zastavama svojih država, u Parizu je stadion zamijenjen rijekom Sienom. S naglaskom na inkluzivnost i ravnopravnost, sportaši i sportašice nosili su olimpijsku vatru i zastave, što se danas smatra standardom ravnopravnosti.



No nije uvijek bilo tako. Mollie Doreen Phillips postala je poznata kao prva žena koja je nosila olimpijsku zastavu, i to na Zimskim olimpijskim igrama 1932. godine. Phillips je bila jedna od samo četiri Britanke koje su sudjelovale na Zimskim olimpijskim igrama 1932., kada je izabrana za nositeljicu zastave jer su ostale tri djevojke bile mlađe od 18 godina. Mollie je, dakle, bila prva žena koja je nosila britansku zastavu.

Prva žena članica Upravnog odbora Nacionalnog klizačkog saveza

Njezina strast prema sportu bila je očita u svemu što je radila, a mnogi su je smatrali pionirkom u sportu koji je u to vrijeme bio pretežno muški. Slavu je stekla kao klizačica na ledu, postavši britanska prvakinja 1933. godine i sudjelujući na Olimpijskim igrama 1932. i 1936. godine. Rođena u Londonu 1907. godine, dolazila je iz obitelji koja je vodila uspješnu tvornicu gumenih potplata za cipele, a marka “Phillips” i danas je navodno sinonim za potplate i potpetice u Engleskoj, barem prema nekim izvorima.

Mollie je studirala pravo, ali sport je bio njezina prava strast. S partnerom Rodneyem Murdochom, osvojila je britansko prvenstvo u klizanju u parovima 1933. godine, a iste su godine osvojili i treće mjesto na Europskom prvenstvu. Uz to što je kao prva žena nosila zastavu na otvaranju Olimpijskih igara, Mollie Phillips bila je i prva žena izabrana za članicu Upravnog odbora Nacionalnog klizačkog saveza 1939. godine. U to vrijeme, takva mjesta bila su uglavnom rezervirana za muškarce, pa nije čudo što je taj izbor izazvao kritike i nelagodu među konzervativnijim kolegama. A onda je došao rat. Tijekom rata, početkom 1940-ih, Phillips se pridružila pomoćnim postrojbama britanske vojske. Iako nije potpuno jasno što je točno radila, sasvim je sigurno da je dala svoj doprinos.

Mixer jednog imidža: Melania Trump – bivša i potencijalno nova prva dama

Utjecaj na mlade djevojke

Nakon rata, Mollie Doreen Phillips preuzela je vođenje organizacije Girl Guides (slična organizacija kao izviđači, ali namijenjena djevojkama) u okrugu Cardiganshire, a zatim i u svom rodnom okrugu Carmarthenshire, gdje je bila imenovana županijskom povjerenicom (County Commissioner). Uloga županijske povjerenice podrazumijevala je vodstvo i koordinaciju aktivnosti Girl Guides-a u cijelom okrugu.

Konkretno, to je uključivalo organizaciju događanja, podršku lokalnim voditeljicama i osiguravanje da aktivnosti slijede vrijednosti i ciljeve organizacije. Ovo je bila značajna uloga, jer je omogućila utjecaj na stvaranje iskustava mladih djevojaka unutar zajednice, pružajući im prilike za razvoj vještina, stjecanje novih iskustava i sudjelovanje u različitim društvenim aktivnostima. Godine 1949. počela se baviti i stočarstvom.

Mixer jednog imidža: Céline Dion i svjedočanstvo snage

Povijesni trag koji se ne zaboravlja

No, to nije sve; bila je i prva žena članica Londonskog odbora YMCA te je imala stalni prostor u Lincoln’s Inn, jednom od četiriju pravnih društava u Londonu. Kako su ta društva ključna za pravnu zajednicu u Engleskoj i Walesu, Phillips je vjerojatno imala savjetodavni angažman u Lincoln’s Inn-u. Uz sve to, 1961. godine postala je visoka šerifkinja okruga Carmarthen, slijedeći stope svog oca koji je također obnašao tu dužnost. Bila je prva žena koja je postala visoka šerifkinja tog okruga.

Uloga visokog šerifa je inače ceremonijalna pozicija u Ujedinjenom Kraljevstvu, koja obično uključuje prisustvovanje na svečanim događanjima, podršku sudskom sustavu i promicanje pravde u zajednici. Na kraju, 1978. godine, odlikovana je titulom OBE (Officer of the Order of the British Empire). Ovo priznanje dodjeljuje se osobama koje su ostvarile značajne doprinose u svojim profesionalnim područjima ili kroz javnu službu, što je Mollie Phillips definitivno postigla. Preminula je u Londonu 15. prosinca 1994. godine u dobi od 87 godina.

Sve u svemu, Mollie Doreen Phillips ostavila je povijesni trag svojim sportskim uspjesima, prva otvorila nove prilike ženama te time poticala i uprizorila ravnopravnost i pravednost. Kroz trud i veliki rad, u područjima koja su u to vrijeme bila primarno rezervirana za muškarce, stvarala je inkluzivnost kao pionirka u svom području. I za kraj – prvi se uvijek pamte i o njima se puno priča. Otvaranje Olimpijskih igara je ipak otvaranje Olimpijskih igara.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime