Petak, 11 listopada, 2024

Mixer jednog imidža: Simone Biles – težina i trijumf olimpijske zvijezde

Simone Biles pomaknula je granice onoga što je moguće u gimnastici, inspirirajući buduće generacije sportaša diljem svijeta. Od izazovnog djetinjstva do globalne ikone, upravljala je stalno velikim osobnim i profesionalnim izazovima – i ostvarila nevjerojatna postignuća

Nakon finala ženske gimnastike na parteru u Parizu, prošli utorak je donio jednu fotografiju koja će sigurno ostati legendarna s ovih Igara. Osvajačice srebrne i brončane medalje, Simone Biles i Jordan Chiles, naklonile su se zlatnoj Rebeci Andrade, koja je pobjedonosno podigla ruke uz široki osmijeh. Fotografija je odmah postala viralna, objavljena na službenom profilu Olimpijskih igara na platformi X uz jednostavan, ali snažan komentar: “Ovo je sve.” Do trenutka pisanja ove kolumne, prikupila je više od 39 milijuna pregleda.



Na konferenciji za novinare nakon dodjele medalja, Simone Biles je s oduševljenjem prokomentirala taj trenutak: “Rebeca je tako nevjerojatna, ona je kraljica.” Slučajno mi je snimka tog trenutka s konferencije iskočila na Instagramu i moram priznati da je Biles stvarno djelovala iskreno dok je to govorila. To je rijetkost u svijetu vrhunskog sporta, gdje su emocije često skrivena iza nasmijanog natjecateljskog lica. Vrhunski sport je brutalno nemilosrdan – godine rada, odricanja i žrtvovanja mogu biti uništene jednom mikro greškom koja nekog košta zlata. Biles se pritom sigurno nadala četvrtom zlatu, ali nekoliko pogrešaka stajalo ju je vrha postolja. No, umjesto razočaranja, vidjeli smo veličinu prave šampionke.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Simone Biles (@simonebiles)

Simone Biles Rising

Biles je zaista jedinstvena, i živjeti u njezinoj eri je privilegija za sve koji vole sport – tako se barem već danima može iščitati iz raznih komentara na X-u, Netflix je nedavno plasirao dvije epizode dokumentarca o njoj (Simone Biles Rising). Osobno ne poznajem pravila ženske gimnastike, no nakon njenih nastupa redovito bi ostala bez teksta. Nekadašnji trener Nadije Comaneci, Bela Karolyi komentirao je kako nije vidio veći talent od nje još od petostruke olimpijske prvakinje Comaneci.

Teško djetinjstvo

Simone Biles rođena je 14. ožujka 1997. u Columbusu, Ohio. Imala je teško djetinjstvo jer se majka borila s ovisnošću, zbog čega su ona, dva brata i sestra završili u udomiteljstvu. Srećom, ubrzo su ih djed i baka usvojili, što im je osiguralo miran i stabilan dom. Simone se prvi put susrela s gimnastikom na izletu vrtića kada je imala šest godina, i već tada je bilo jasno da je prirodno talentirana. Uz rad s trenerima, izbrusila je vještine, kombinirajući izvanrednu gipkost s nevjerojatnom tehničkom preciznošću.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by GK Elite (@gkelite)

Najnagrađivanija gimnastičarka u povijesti

Kao i Comaneci prije nje, izvodila je figure koje nitko nije izvodio. Tako je, primjerice, kao 16-godišnjakinja na Svjetskom prvenstvu u Antwerpenu izvela dvostruki salto s ravnim tijelom i poluokretom pri doskoku. Vježba od tada nosi ime “The Biles”. Tijekom sljedećih nekoliko godina nastavila je dominirati, skupivši ukupno 25 medalja na svjetskim prvenstvima i 7 olimpijskih medalja, čime je postala najnagrađivanija gimnastičarka u povijesti.

Na Olimpijskim igrama u Riju osvojila je medalje u pet gimnastičkih disciplina, od kojih su četiri bile zlatne. „Mislim da nikada u životu nisam bila toliko uzbuđena,” komentirala je Simone Netflixovom dokumentarcu. Vrh i dno, kao nalaz EKG-a, izmjenjuju se kod svakoga, a kada je vrh toliko visok, pad je obično nemale dubine. Nakon Rija, Biles se suočila sa sindromom post-olimpijske depresije, emocionalnim stanjem karakterističnim za sportaše. Iza svjetala reflektora i blistavih medalja, suočila se s unutarnjom prazninom i pitanjima o svrsi i identitetu izvan gimnastičke arene. Nakon godina intenzivnog treninga, žrtvovanja i adrenalinskog uzbuđenja natjecanja, mnogi se bore s prilagodbom na svakodnevni život bez te konstantne stimulacije.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Simone Biles (@simonebiles)

Krenula je od nule

Nedugo nakon toga, Ameriku je potresao sportski skandal. Na desetine bivših i aktualnih gimnastičarki izašlo je u javnost s optužbama da su trpile seksualno zlostavljanje od strane glavnog liječnika američkog gimnastičkog tima, Larryja Nassara. Ovaj skandal je izašao na vidjelo 2017. godine, kada su brojne gimnastičarke, uključujući i Simone Biles, javno progovorile o zlostavljanju koje su pretrpjele. Simone je tada inzistirala da se ispita je li gimnastički nacionalni savez pokušao prikriti sve što je liječnik godinama radio. U konačnici, zlostavljač, Larry Nassar, osuđen je na kaznu zatvora od 40 do 175 godina.
Biles se vratila natjecanju početkom 2018. godine.

Sa Svjetskog prvenstva u Dohi te se je godine vratila s medaljama u svih šest disciplina, dok je u Stuttgartu 2019. postala petostruka svjetska prvakinja. Na Olimpijskim igrama u Tokiju sustigao ju je još jedan izazov. Doživjela je fenomen poznat kao “twisties” – stanje u kojem gimnastičari gube osjećaj za prostor. U konačnici, povukla se iz nekih natjecanja i ponovno pokrenula vlastiti ”reset“ proces. Krenula je od nule, vježbala najosnovnije elemente i svakim sljedećim saltom polako vraćala sigurnost u svoje tijelo. “Twisties” bi se s vremena na vrijeme ponovno pojavljivali, ali polako je vratila vjeru u sebe. I nastavila osvajati vrhove, poput onog sada u Parizu.

Simone Biles pomaknula je granice onoga što je moguće u gimnastici, inspirirajući buduće generacije sportaša diljem svijeta. Od izazovnog djetinjstva do globalne ikone, upravljala je stalno velikim osobnim i profesionalnim izazovima – i ostvarila nevjerojatna postignuća. Pritom je postala i snažna zagovornica mentalnog zdravlja i stvarno pravi uzor za nebrojene mlade sportaše.

Naslovna fotografija: youtube screenshot

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime