Četvrtak, 26 rujna, 2024

Mixer jednog imidža: Liv Schmidt: Ikona opsesije mršavošću u dobu društvenih mreža

Opsesija vitkošću, mladosti i savršenstvom je bolest našeg doba, a Liv Schmidt samo kreira sadržaj u skladu s trendom vremena

Liv Schmidt, ime koje ste možda nedavno čuli, a možda ne. Ja sam prvi put čula za nju skrolajući po portalu The New York Timesa. Ona je jedna od onih kontroverznih figura koje bi vas mogle zaintrigirati, ali i izazvati nelagodu. Kao “zagovarateljica mršavosti”, uspjela je prikupiti više od 670 tisuća pratitelja na TikToku prije nego što je njezin račun blokiran zbog kršenja smjernica te platforme.



“Za mene i moju osobnu estetiku volim biti mršava i u tome nema ništa loše”, rekla je 22-godišnja Schmidt za Wall Street Journal u ponedjeljak, 16. rujna, profilu. “Težina je osjetljiva tema, ali to je ono što publika želi.” Na TikToku je objavljivala isječke o svojim trikovima za fitness i dijetu, uključujući svoje serije “Skinny Girl Essentials” i “What I Eat in a Day”.

TikTok je reagirao nakon što je Wall Street Journal objavio profil o njoj, što je pokrenulo bujicu rasprava o granici između promicanja zdrave prehrane i poticanja na poremećaje u prehrani. Iako više nema račun na TikToku, Schmidt je i dalje aktivna primjerice na Instagramu, i dalje živi svoju priču i dijeli ju sa svojom zajednicom pratitelja.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Liv Schmidt (@livsschmidt)

Vitkost – put do boljeg tretmana u društvu

Zašto je Liv Schmidt postala zanimljiva? Ona ne nudi samo recepte za mršavljenje, već čitavu filozofiju koja u ovom trenutku izgleda zanima mnoge — posebno mlade žene koje su odrasle u eri društvene izolacije i nesigurnosti. U njezinim videima možete naći “što jedem u jednom danu” tip sadržaja, savjete o tome kako razlikovati glad od žeđi, i zapravo priču o tome kako je vitkost put do boljeg tretmana u društvu. Sve to zvuči poznato, zar ne?

Stariji među nama sjećaju se možda pro-ana pokreta iz ranih 2000-ih, odnosno online zajednica i foruma koji su promicali anoreksiju kao životni stil, a ne kao poremećaj prehrane. Riječ “pro-ana” nastala je kao skraćenica za “pro-anoreksija”, u okviru pokreta stvarao se prostor gdje su korisnici dijelili savjete i podršku za održavanje ekstremno niske tjelesne težine. Nerijetko su se tamo dijelile fotografije izrazito mršavih tijela, takozvane “thinspiration” slike, te savjeti kako potajno izbjegavati hranu ili kako se nositi s glađu. U konačnici, mnoge od ovih web stranica i foruma bile su zabranjene ili uklonjene jer su se smatrale opasnima i štetnima, no dijeljenje ovakvog sadržaja nastavilo se u različitim oblicima na društvenim mrežama i platformama poput Tumblra, Instagrama i kasnije TikToka.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Liv Schmidt (@livsschmidt)

Iskrena i autentična

Schmidt se na društvenim mrežama predstavlja kao “iskrena”, kao netko tko jednostavno dijeli svoju svakodnevicu i osobnu borbu. I mnogima je upravo to privlačno — autentičnost, osjećaj povezanosti s nekim tko dijeli svoje nesigurnosti, tko nudi “jednostavna” rješenja.

No, problem nije samo u Liv Schmidt. Problem je u platformama, u društvu koje iznova i iznova traži nove heroje i heroje koje će pratiti, čije će savjete konzumirati bez pitanja. Schmidt je postala simbol našeg trenutka — trenutka u kojem je vitkost, ili barem potraga za njom, ponovno u središtu pozornosti. U eri raznih farmaceutskih obećanja o mršavljenju, pitanje koje se postavlja jest: gdje završava zdravlje, a počinje opsesija?

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Liv Schmidt (@livsschmidt)

Influencerica prijateljica

Stručnjaci upozoravaju da je ova nova vrsta sadržaja jednako opasna kao i stara pro-ana retorika (nytimes.com). Suptilnost današnjih sadržaja i poruka možda je još privlačnija generacijama koje odrastaju ovisne o virtualnim odnosima. Liv Schmidt nije samo influencerica. Ona je, za mnoge od tih mladih ljudi, prijateljica, uzor. No, u tome nije sama.

Trebamo li Liv Schmidt smatrati odgovornom za promociju estetike mršavosti po vlastitom ukusu? Instagram i TikTok nisu nevini promatrači — oni su aktivni suigrači u ovoj drami,  dapače, pozornica na kojoj takvi sadržaji vješto pecaju pažnju publike. Cancel kultura, odnosno na hrvatskom, kultura otkazivanja je nerijetko samo prilika kako za samu Liv Schmidt da postane još popularnija, tako i za neku sljedeću osobu koja će promovirati iste ili slične poglede na život, tijelo i sreću. Opsesija vitkošću, mladosti i savršenstvom je bolest našeg doba, a Liv Schmidt samo kreira sadržaj u skladu s trendom vremena.

Naslovna fotografija: screenshot youtube

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime