Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Svjetski dan osoba sa sindromom Down: Upoznajte influencericu koja ruši predrasude!

Nadam se da ćemo postati standard u industriji mode i ljepote. I donijeti promjenu. Tek smo na početku, ali idemo u pravom smjeru. Svi možemo napraviti promjenu, svi moramo tome pridonijeti, istaknula je Enya, zvijezda naslovnice nizozemskog časopisa Glamour

Na današnji datum, 21. ožujka, obilježavamo Svjetski dan Down sindroma. Baš taj datum simbolizira 3 kopije 21. kromosoma, što je genetska specifičnost osoba sa sindromom Down. Osim toga, kao podrška i težnja za inkluzijom svih koji su drugačiji, tim povodom nose se šarene čarape koje simboliziraju našu različitost. No, više od simbolike važno je da zaista radimo na tome da se nitko ne osjeća odbačenim.



Jedan od odličnih primjera osoba koje čine razliku svakako je Enya, influencerica s Downovim sindromom, koja je prošle godine bila zvijezda naslovnice nizozemskog izdanja časopisa Glamour. Tom prigodom u svojim Instagram pričama, na profilu o ljepoti i stilu pod nazivom Downsyndrome Queen, podijelila je videosnimke trenutaka kada je prvi put vidjela naslovnicu, kao i videosnimke iza kulisa s glamuroznog snimanja.

“Imala sam najnevjerojatniji dan”, napisala je uz fotografiju. “Sigurno sanjam! Ne mogu riječima opisati koliko mi ovo znači”, piše u izjavi objavljenoj na Enyinom Instagram profilu, kojim upravlja njezina mlađa sestra Céline.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Glamour Netherlands (@glamournl)

Promjene u standardima industrije mode i ljepote

“Moja prva naslovnica, ali i prva velika naslovnica u Nizozemskoj na kojoj je netko s Downovim sindromom”, presretno je izjavila.

No, Enya nije jedina, i britanska manekenka Ellie Goldstein pojavila na naslovnici jednog časopisa u Velikoj Britaniji.

“Neka ovo ne bude jednokratna zabava, već vrata koja vode do mnogih mogućnosti za druge brendove i časopise. Nadam se da ćemo postati standard u industriji mode i ljepote. I donijeti promjenu. Tek smo na početku, ali idemo u pravom smjeru. Svi možemo napraviti promjenu, svi moramo doprinijeti”, dodala je Enya dok je nizozemski Glamour na Instagramu objavio kako je njihovo najnovije izdanje “doza dobrog osjećaja”.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Enya (@downsyndrome_queen)

Profil koji ruši stereotipe

Inače, Enya je pokrenula profile na društvenim mrežama na nagovor svoje sestre, koja nije mogla pronaći niti jednog influencera s intelektualnim poteškoćama.
Enyin profil trenutačno broji više od 71 tisuću pratitelja, a bavi se tutorijalima za make up i inspiracijama za odijevanje. A Enya često ističe kako je svrha njenog profila da ruši stereotipe.

“Trudim se da me ljudi prihvate onakvom kakva jesam i da nemam potrebe razmišljati unutar nekih zidova. Želim im pokazati da imam lijep život, da mogu (gotovo) sve i da planiram budućnost sa snovima”, ponosno je izjavila.

Naslovna fotografija: @downsyndrome_queen

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime