Subota, 23 ožujka, 2024

Koja se vrsta glazbe najviše slušala tijekom lockdowna?

Zanimljivo je kako je tijekom pandemije slušanje glazbe strmoglavo palo za 550 milijuna preslušavanja tjedno, tvrdi Billboard. I dok su najviše "stradali" hip-hop, latino i plesna glazba, jedan je žanr ipak zabilježio značajan rast

Za vrijeme lockdowna mnogi su se od nas našli u situaciji da imaju viška slobodnog vremena, pa su se, primjerice, okrenuli istraživanju svijeta glazbe.



Ipak, što je vrlo zanimljivo, istraživanja su otkrila kako je tijekom pandemije slušanje glazbe strmoglavo padalo – za 550 milijuna preslušavanja tjedno (što je 3,4 posto od ukupnog broja, prema podacima Billboarda). Iako su najviše “stradali” hip-hop, latino i plesna glazba, jedan je žanr zapravo bilježio izražajni, a radi se o – country glazbi.

Tijekom pandemije rast je iznosio 127 milijuna puštanja više

Od sredine ožujka 2020. do 30. travnja 2020. porast je bio od 127 milijuna puštanja tjedno (to je porast od 11,1 posto). Postavljeni su back-to-back rekordi, koji su kulminirali u ukupno 1,3 milijarde puštanja do 30. travnja. 

Postoji nekoliko razloga za ovaj nagli skok popularnosti. Jedan je bio objavljivanje albuma coutry zvijezda poput Kennyja Chesneya, Kelsee Ballerini i Sama Hunta. Dosta obožavatelja također je bilo uključeno u događaje emitirane na TV-u, uključujući ACM Presents: Our Country i specijal s Garthom Brooksom i Trishom Yearwood.

Okretanje streaming platformama

Uz to, istraživanja su pokazala kako su ljubitelji countryja drugi po redu kupci CD-a. Napokon idu u korak s vremenom i okreću se uređajima za streaming kako bi slušali svoje omiljene pjesme. To objašnjava zašto je, primjerice, Luke Combs postao jedan od najprodavanijih autora u SAD-u – i zašto ima više od 30 milijuna streamova tjedno – što je  više čak i od pop zvijezda poput Billie Eilish.
Na njegovom tragu također su i glazbenici poput Jasona Aldeana, Lukea Bryana i Chrisa Stapletona – čije su pjesme također zabilježile znatan porast slušanosti. 

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime