Utorak, 26 ožujka, 2024

Odlazak na koncert jednako (ni)je riskantan kao i odlazak u shopping

Povratak koncertima? Rezultati novog eksperimenta poklapaju se s ranijim istraživanjima: samo 15 korona-pozitivnih nakon masovnog okupljanja na glazbenim događanjima

S ciljem postupnog vraćanja druženjima i raznim kulturnom događajima, uključujući koncerte i festivale, ove godine proveden je niz testiranja: eksperimentalnih događaja u manjim klubovima do organiziranja masovnih okupljanja.Jedno o prvih istraživanja proveli su znanstvenici s njemačkog MLU sveučilišta (Martin Luther University Halle-Wittenberg) još krajem prošle godine. Cilj njihovog istraživanja, u skladu s ondašnjom pandemijskom situacijom, bio je doći do odgovora mogu li se (i kako) u zatvorenim dvoranama održavati koncerti.

Sve više testnih koncerata pokazuje iste zaključke

Već tada je, prema podacima prikupljenih na testnim koncertima – simuliranim u idealnim uvjetima – procijenjeno da su koncerti mjesta s niskim rizikom zaraze od Covida-19, no kada je u pitanju ‘stvarni svijet’ tj. onaj u kojemu nisu strogo kontrolirani uvjeti, valjalo je naći još odgovora.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli SIX60 (@six60)

Uslijedilo je, očekivano, još niz testnih koncerta u raznim dijelovima svijeta, a rezultati su uglavnom – obećavajući.
Među istaknutijima je i koncert pred 50 000 gledatelja održan u Barceloni nakon kojeg tim istraživača nije pronašao “nikakav znak” veće razine zaraze koronavirusom (točnije, zabilježeno je samo 7 slučaja zaraze). Sličan dvodnevni eksperiment dogodio se u Nizozemskoj u ožujku s oko 1500 ljudi, tu je bio i četverosatni party uz poznata DJ imena, a u međuvremenu su održani i mnogi drugi u svrhu istraživanja posebno organizirani koncertni i klupski eventi, ali i istaknuta događanja poput ceremonije dodjele BRIT nagrada, najave događaja u londonskoj O2 areni, polufinalna utakmica na Wembley stadionu pa i nedavno održani Eurosong.

Od 58.000 posjetitelja – samo 15 zaraženih

Jedan od događaja u poznatom liverpoolskom Circus klubu nedavno je, uz pridržavanja mjera, organiziram s ciljem da se utvrdi mogu li se događanja s masovnim okupljanjima nastaviti sigurno održavati.
Kako prenosi The Telegraph, na “testnim koncertima” sudjelovalo je ukupno oko 58.000 ljudi, a samo je nekolicina kasnije razvila simptome koronavirusa. Kao dio posebno organiziranih događaja za potrebe istraživanja, svaki od 58 000 posjetitelja morao se prije i nakon dolaska na mjesto događanja podvrgnuti PCR testu. Nakon provedenih usporedni, navedeno je dalje, zasad je potvrđeno samo 15 korona-pozitivnih slučajeva.

Rizik kao kod odlaska u kupovinu

Najnovije vijesti potvrdile su raniju izjavu stručnjaka koju je objavio ugledni The Times, da su, uz osiguran najvažniji kriterij – nužnost dobre ventilacije prostora – odlasci na koncerte “jednako riskantni kao odlazak u shopping ili restoran”.
Također je zanimljivo podsjetiti i kako su s druge strane svijeta, na Novom Zelandu, koncerti s više od 20.000 ljudi redovita pojava još od veljače ove godine kada je tamo održan najveći koncert od kad se svijet zatvorio zbog epidemije koronavirusa. Dodatno iznenađuje činjenica kako već tada na mjestu održavanja koncerta nije bila propisana obveza fizičkog distanciranja.
Sve navedeno pojačava nadu kako će se koncerti uskoro moći nastaviti redovito održavati pa čak i, po procjenama stručnjaka, uz znatno smanjenje mjera – prvenstveno one o fizičkom distanciranju.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Yousef (@yousefcircus)

Situacija kod nas?

Koncertni kalendar sve je popunjeniji te se, uz niz domaćih izvođača koji su spremni za susrete s publiku (na gotovo redovito rasprodanim nastupima), nižu i potvrde novih datuma ranije odgođenih koncerata (Skunk Anansie, Celine Dion, Opeth…), a krenule su i najave novih glazbenih spektakala poput onog grupe Kiss.
Naš INmusic festival najavama sjajnih gostovanja (poput The Killersa, Nicka Cavea & The Bad Seeds i Deftonesa) također polako puni sjajni festivalski program za 2022. godinu, dok je susjedni Exit, zahvaljujući drastičnom poboljšanju epidemiološke situaciji iznenadio objavom kako će se festival održati već ove godine te da će posjetiteljima biti omogućeno – besplatno cijepljenje.

Ljeto u MSU: Svi marš u Muzej suvremene umjetnosti!

Naslovna fotografija: Pexels

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime