Ljeti se nikome ne da dugo zadržavati u kuhinji, a i hrana koju konzumiramo lakša je od zimske. Na velikim vrućinama tijelu ne treba puno hrane odjednom, već je bolje obroke rasporediti više puta na dan te se potruditi da budu što zdraviji.
Donosimo nekoliko prijedloga za brza zdrava ljetna jela, za pripremu kojih ćete potrošiti maksimalno 20 minuta. I još otprilike toliko da ih pojedete i trk van!
Hladna juha od krastavaca (135 kcal)
SASTOJCI ZA 4 OSOBE:
1/2 krastavca
1/2 luka
po 2 grančice bosiljka, peršina i kopra
250 ml povrtnog temeljca
175 g dobro ohlađenog punomasnog jogurta
2 kriške raženog kruha
2 tanke ploške laks karea
Krastavac ogulite i narežite na kocke. Oljušteni luk nasjeckajte. Začinsko bilje properite, otresite od viška vode te mu otrgnite listiće. Sve zajedno dodajte u povrtnu juhu te izmiksajte štapnim mikserom. Zatim dodajte 150 g jogurta, juhu još jednom izmiksajte, protisnite je kroz gusto cjedilo pa je posolite i popaprite po ukusu.
Kruh popržite u tosteru te ga, kao i ploške laks karea, prerežite popola pa složite male sendviče. Pokapajte ih ostatkom jogurta. Juhu poslužite u tanjurima u boji ili u čašama, na vrh svake stavite kruh te jelo ukrasite koprom.
Špageti s tikvicama (440 kcal)
SASTOJCI ZA 4 OSOBE:
400 g tjestenine (liguina ili špageta)
sol
2 tikvice
2 žlice maslaca
papar
50 ml povrtnog temeljca
Špagete skuhajte u većoj količini posoljene vode prema uputi na pakiranju tako da ostanu al dente. Dok se tijesto kuha, operite tikvice, održite im krajeve i po dužini ih narežite na uske trakice. Propirjajte ih u loncu na zagrijanom maslacu, popaprite, podlijte juhom, poklopite i pirjajte oko 3 min.
Kuhanu tjesteninu ocijedite i pomiješajte pirjanim tikvicama. Poslužite ih po želji ukrasite listićima metvice ili matičnjaka.
Salata od crvenoga graha sa slaninom (380 kcal)
SASTOJCI ZA 4 OSOBE:
2 limenke crvenog graha (po 425 ml)
1/2 vezice rukole
sol i papar
10 ploški mesnate slanine
6 žlica maslinova ulja
4 sušene rajčice iz ulja
1 avokado
1 žlica soka od limuna
4 žlice krutona
4 žlice crvenog vinskog octa
Grah iz limenke ocijedite, isperite i opet dobro iscijedite. Rukolu očistite, properite i ocijedite. Narežite slaninu na trakice, hrskavo je popržite na žlici vrućeg ulja pa je izvadite na ubrus da upije višak masnoće. Rajčice ocijedite na ubrusu i narežite na rezance. Avokado prerežite popola, izvadite mu košticu, ogulite ga, uzdužno narežite na ploške i odmah pokapajte limunom. Sve pripremljene sastojke zajedno s krutonima pomiješajte u zdjeli. Salatu pokapajte preljevom od preostalih 5 žlica ulja, octa, soli i papra te je dobro promiješajte.