Subota, 25 svibnja, 2024

Go Green: 10 fenomenalih modnih brendova koji vode održivo poslovanje!

Održivo poslovanje od trenda srećom postaje imperativ u svim industrijama pa tako i u modnoj. Donosimo 10 kvalitetnih i trendi robnih marki koji vode održivo poslovanje i koje bi se svakako trebale pronaći na vašoj shopping listi

Sjećate li se vremena kad je ‘održiva odjeća’ bila sinonim za neprivlačne dizajne koji ne slijede trendove? Tome je odavno došao kraj jer sada postoji niz marki koje osporavaju taj stav.U medijima, osim toga, postoji bezbroj savjeta stručnjaka kako ‘pametno’ kupovati, srediti  svoje ormare, zamijeniti/darovati odjeću prijateljima ili ulagati u bezvremenske komade. Postoji i niz high street inicijativa koje nam omogućuju da recikliramo svoju odjeću kad smo se spremni s njom oprostiti (poput reciklažnih kutija u H&M-u).

Međutim, ako pak želite kupiti nove komade odjeće, danas postoji zaista veliki izbor brendova koji poduzimaju razne korake kako bi smanjili emisiju ugljika i primijenili etičke prakse, a istodobno su zadržali moderan i poželjan stil. Neki postižu održiviji status zbog tkanina koje koriste, pa se tako odlučuju za reciklirane materijale ili prirodne tkanine koje se mogu razgraditi na kraju svog životnog ciklusa. Drugi rade na usporavanju i smanjenju proizvodnje, primjerice izrađujući komade po narudžbi ili u vrlo malim serijama.

Donosimo 10 robnih marki koji vode održivo poslovanje i koje bi se svakako trebale pronaći na vašoj listi za kupnju: 

1/ Petit Pli

Ono po čemu je ova odjeća posebna jest to što se širi i steže prema tijelu zbog svojih nabora. Petit Pli izrađuje odjeću futurističkog dizajna za djecu i odrasle, što je idealno za trudnice ili sve one koji nose pidžame ispod hlača zimi (priznajte, i vi to radite 🙂 ). 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Petit Pli – Clothes That Grow (@petit.pli)

2/ Appetite Studio

Odjeća ovog brenda je izrađena od 100-postotnog organskog pamuka koji je, osim toga, ručno bojan. Appetite Studio je rođen iz želje i potrebe stvaranja promišljeno dizajnirane odjeće pomoću rijetkog i održivog tekstila.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Appetite Studio (@appetite.studio)

3/ MaisonCléo 

Majka i kćer koje stoje iza brenda MaisonCléo zaludjele su Instagram zbog svojih super odjevnih komada koji se rade po narudžbi. S obzirom na to da je sva odjeća izrađena po narudžbi od tkanine koja je reciklirana, te se pušta u prodaju samo jednom tjedno, stvaraju vrlo malo otpada.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli MaisonCléo www.maisoncleo.com (@maisoncleo)

4/ BITE Studios 

BITE je skraćenica od By Independent Thinkers for Environmental Progress. Dakle, održivost je – nesumnjivo – prioritet ove marke. Brend sa sjedištem u Stockholmu i Londonu osnovao je četveročlani tim, ujedinjen zajedničkim interesom za okoliš. Njihovi odjevni komadi su izrađeni od prirodnih vlakana, a svi su materijali 100 posto ekološki certificirani te imaju Global Organic Textile Standard Certification. Naglasak je na bezvremenskim stilovima koje ćete bez sumnje htjeti nositi godinama.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli BITE Studios (@bitestudios)

5/ Collina Strada 

Brend je osnovala dizajnerica Hillary Taymour 2008. godine, a fokus je na jarkim bojama i održivosti. Taymour je partnerica udruge OR Foundation, američke organizacije koja radi na održivijoj budućnosti.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Collina Strada (@collinastrada)

6/ Chopova Lowena 

Ovaj brend ime je dobio po svoji britansko-bugarskim osnivačicama, Emmi Chopove i Laure Lowene. Marka se brzo našla na premium stranicama kao što su Matches, Farfetch i Browns, a postala je hit u svijetu street stylea zahvaljujući svojim prepoznatljivim suknjama od kožnih remena.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Chopova Lowena (@chopovalowena)

7/ Olivia Rose The Label 

Sva odjeća je ručno rađena po narudžbi, a izrađuje preslatke haljine koje često sadrže puff rukave i dolaze u raznim bojama. Marka svodi otpad na minimum te podržava sporu modu.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli 𝐎𝐋𝐈𝐕𝐈𝐀 𝐑𝐎𝐒𝐄 𝐓𝐇𝐄 𝐋𝐀𝐁𝐄𝐋 (@oliviarosethelabel)

8/ Isabelle Fox 

Isabelle Fox stvara bezvremenske predmete koristeći tradicionalne tehnike mode i visokokvalitetne tkanine. Izrađuju torbe od ostataka tkanina i maksimalno izbjegavaju stvaranje otpada.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli DAILY DRESS EDIT (@dailydressedit)

9/ Theory

Theory usmjerava pozornost na opskrbni lanac, s ciljem da brend osvijesti nas – kupce – odakle dolazi naša odjeća i zašto je važno ulaganje u klasične komade koji čine temelje naše garderobe. Fokus je na vuni, koja se nabavlja u Tasmaniji i Južnoj Americi, te na pamuku iz Italije. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Theory (@theory__)

10/ House Of Sunny 

House Of Sunny ima vrlo zabavne i zanimljive odjevne komade, a specijalizirala se za torbe, gornju odjeću i pletenine. Za njih je održivost stav i njihov proces proizvodnje je spor, ali uzima u obzir sve čimbenike okoliša kako bi bili sigurni da vode računa o planetu, od tvornica u kojima proizvode do materijala koje koriste.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli House of Sunny (@houseofsunny)

Naslovna fotografija @maisoncleo 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime