Mislite kako nema ništa neodoljivije od mirisa kolačića koji se uoči Božića šiei iz kuhinje? Varate se, ima. Još je ljepša mirisna kozmetika sa cimeta, naranče, kokosa, meda i drugih sastojaka slasnih kolača!
Med
Osnivačica poznate kozmetičke kuće Nuxe Aliza Jabes jednom je izjavila; ‘Što više znam o medu, to me više oduševljava. Prirodan je, neizmjerno bogat i zdrav. Pun je dobrih osobina, a ujedno i ukusan. Med je zaista sinonim za ljepotu’. Nakon toga nastala je cijela linija neodoljivih proizoda za njegu kože stvorenih od meda, poznatog od davnina po svojim blagotvornim svojstvima.
Med ne sadrži komponente lipida (masti) pa je zbog svih svojih sastojaka fantastično učinkovit i pripisuju mu se razna ljekovita svojstva. Djeluje antiseptički, pa je kao takav izvrstan i za vanjsku upotrebu (primjerice, za zacjeljivanje rana, opeklina, liječenje akni i drugo), a zbog antioksidativnih tvari djeluje poput detoksikacijskog sredstva za razini cijelog organizma. Zbog izvrsne hidratantne osobnosti med je vrlo čest sastojak u kremama, losionima za čišćenje, balzamima ili šamponima za kosu. Osim toga, med djeluje umirujuće i ne izaziva iritacije pa je kao stvoren za njegu osjetljive i nježne kože.
Naranča
Taj se plod spominje u starim kineskim spisima koji su napisani negdje pred 4400 godina, dok se u Europi koristi već najmanje 2000 godina. Osim osvježavajućeg i okrjepljujućeg mirisa, naranča sadrži obilje vitamina C i E, minerala i elemenata u tragovima, pektina, limunovog ulja i bioflavonoida. U njezinoj kori nalazi se ljekovito eterično ulje, tanini, gorke tvari, hesperidin, karotini (beta-karoten 250 mg) i vitamina C pa se koristi u kozmetičkoj industriji. Sadržaj ploda naranče razlikuje se po boji ploda, ovisno je li narančino meso žuto ili crveno, ali u malim odstupanjima: najbogatija je vodom i bjelančevinama, biljnim vlaknima i ugljikohidratima.
I ostali citrusi, u koje spada i naranča, uspješno se primjenjuju za njegu kose i noktiju (limun, primjerice, uspješno rješava problem masne, oštećene i beživotne kose te lomljivih noktiju).
Badem
Badem je jedan od najbogatijih izvora vitamina E u prirodi; a to je vitamin koji djeluje protiv stvaranja slobodnih radikala, odnosno antioksidantno. Bogat je i mnogim vitaminima B kompleksa, naročito niacinom, te brojnim mineralima, poput kalcija kojim je badem najbogatiji među orašastim plodovima.
Sadrži vitamine (A, B1, B2, B6, E), minerale i masne kiseline. Preporuča se za njegu svih tipova kože, a posebno za kožu sklonu crvenilu i perutanju te za ukljanjanje šminke. Idealno je kao bazno ulje za masažu lica i tijela u aromaterapiji. Lako prodire u kožu i hrani je svojim bogatim supstancama.
Kokos
Kokosovo je ulje bogato prirodnim hranjivim sastojcima, dubinski hidratizira kožu i sprječava gubitak vlage. Stoga ne samo da ima fantastično djelovanje na kožu, nego je od njega i naša kosa prekrasna, zdrava i sjajna. Naime, poznato je kako je ovo voće prirodni antioksidans koji obnavlja kožu i vlasište kose te ih štiti od slobodnih radikala.
Kokosovo ulje potrebno je intenzivno utrljati u kožu, a kokosovo mlijeko obiluje vitaminima i aminokiselinama pa u kremama ima funkciju vezivanja vlage.
Kokos je izvrstan lijek ako patimo od pomanjkanja vitamina, za jačanje organizma te kao napitak koji osvježava i krijepi. Kokosovo ulje sadrži razne dragocjene sastojke, poput masnoća i vitamina koji su izvrsni za njegu kože i kose. Savršeno je za njegu kose posebno ljeti i zimi, kada je suha i izmučena raznim vanjskim utjecajima. Možemo ga pronaći u raznim šamponima, gelovima za tuširanje, kupkama, kremama i losionima, a karakterizira ga osvježavajuće djelovanje i predivan, tropski miris.
Cimet
Cimet je najstariji poznati začin, a prvi zapisi o njemu potječu još iz 2800. godine pr.n.e. U antičko doba bio je cijenjen poput zlata, te su ga mnogi pisci, poput Herodota, spominjali u svojim djelima. Stari Rimljani su ga koristili za izradu ljubavnih napitaka i parfema, a bio je popularan i kod mnogih drugih naroda.
U trgovinama ćete ga pronaći u štapićima ili samljevenog u prah, a proizvodi se guljenjem unutarnjeg dijela kore drveta iz porodice lovora, koja se zamota, pritisne i sasuši. Potječe sa Šri Lanke, a uspijeva i u ostalim tropskim krajevima svijeta. Zbog svojih se svojstava često koristi u pučkoj medicini, a poznata su i njegova stimulativna svojstva pa ga upotrebljavaju osobe koje brzo žele povratiti snagu. Stoga se koristi za osvježavanje cijelog tijela, kao i za razvedravanje depresivnih i slabokrvnih ljudi.
U aromaterapiji su posebice popularni eterično ulje i mirisne svijeće na bazi ove opojne mirodije. Štapići cimeta koriste se kao dodatna aroma vrućih napitaka poput čajeva, kompota i kuhanog vina, a posebno dobro se slaže s vanilijom, korijandrom i muškatnim oraščićem.