Petak, 19 srpnja, 2024

Božićni budžet: Kako što racionalnije upravljati troškovima za blagdane?

Prije planiranja svih aktivnosti vezanih uz obilježavanje Božić kao što su kupnja darova, odjeće, namirnica za blagdanski stol i sl. nužno je utvrditi božićni budget, odnosno svotu novca s kojom raspolažemo i koju možemo potrošiti, a da ne otplaćujemo cijelu slijedeću godinu dugove

U mnogim krajevima Hrvatske i danas se koristi izreka ‘ima svega k’o na Božić’, a više nego ikad, u ovo pandemijsko doba, ova nas izreka dodatno izaziva na razmišljanje.Pomalo se i u ovim okolnostima financijske recesije i svega što je nas i cijeli svijet snašlo, pripremamo za božićne blagdane. Za sve one koji imaju osobni doživljaj vjere i njeguju duhovnu dimenziju Božića, ali i za one druge koji jednostavno vole Božić i božićnu tradiciju, očito je da će ovaj Božić u najmanju ruku biti ‘drugačiji’ barem što se vanjskih obilježja božićnih blagdana tiče.

Nužno je utvrditi božićni budžet

Možemo li i trebamo li i ove godine planirati kupnju darova, božićne ručkove, izlaske, putovanja… što nam to sve treba da na Božić bude svega? Odgovor na ovo pitanje osim o našim financijskim mogućnostima.

Često smo skloni prvo popisati želje i onda tražimo načine kako te planove i želje ‘pokriti’ i financijski. I tu znamo biti vrlo dosjetljivi pa se sjetimo svih limita, kartica… rata i sl. Ovaj put, prije planiranja svih aktivnosti vezanih uz obilježavanje Božić kao što su kupnja darova, odjeće, namirnica za blagdanski stol i sl. nužno je utvrditi božićni budžet, odnosno svotu novca s kojom raspolažemo i koju možemo potrošiti, a da ne otplaćujemo cijelu sljedeću godinu dugove.

Dodatno je dobro formirati stavke budŽeta, tj. popisati sve aktivnosti i stvari na koje želite rasporediti budŽet

Primjerice, otvoriti rubriku budžet za darove i popisati drage osobe te svakom od njih dodijeliti svotu koju možete izdvojiti za taj dar!

Najljepši darovi – uz minimalan trošak!

Ako vaš budžet za darove nije velik ili ga uopće nemate, postoji cijeli niz ideja za najljepše darove – koje možemo izraditi i sami. Zamislite lice vaših bližnjih kad otvore paketić mirisnih keksića koja ste sami ispekli i spakirali s porukom baš za tu osobu. Imate li neki komad odjeće koji nikad niste odjenuli, a savršeno bi pristajao vašoj sestri? Jeste li ikad napisali priču ili pjesmu za nekoga? A što mislite o ideji ‘vaučer’ dobrih djela ili pomoći koju ćete pružiti vama dragoj osobi (primjerice, ukrasni papir na kojem piše ‘darujem ti čuvanje djece)…?

Sjećam se djetinjstva i definitivno najdražeg dara – ‘božićno pismo puno toplih poruka’ mojih roditelja (inače nisu baš ljudi od velikih riječi), dok se, iskreno, onih materijalnih darova baš i ne sjećam!

Kako smanjiti trošak za hranu, dekoracije i zabavu?

Osim darova, u ovom razdoblju godine trošimo više i na hranu, odjeću, dekoracije i zabavu. Čini se da ove godine imamo potrebu urediti dom s još više božićnih ukrasa i bliještećih svjetala nego inače, možda baš zato što su brojna događanja ograničena ili potpuno ukinuta. A možda i zato što se na taj način ‘borimo’ protiv ograničenja ili se borimo za svjetlost na koju možemo utjecati.

Bilo kako bilo, dobro je pregledati sve ‘stare’ kutije s ukrasima koje držite na tavanu ili visoko u ormarima. Možda se u njima skriva puno toga na što ste zaboravili, a zgodno je od ove godine uvesti i pravilo svake godine jedan novi ukras.

Model podjele poslova oko pripreme ručka i kolača

I obavezno se zapitajte imate li gdje skladištiti ukrase svih ostalih 11 i pol mjeseci u godini. Blagdanski ručak znatna je budžetska stavka ako ne primijenite nekoliko pravila – u kupnju idite dovoljno rado kako bi izbjegli pritisak kupnje u zadnji tren, prvo izradite financijski okvir i plan, a u kupnju obavezno idite s popisom. Ili kupnju obavite online (manja je mogućnost da se nećete držati popisa), planirajte količine prema modelu broja osoba na ručku, a uzmite u obzir i trajanje namirnica. Naime, ako i nešto ostane može se naknadno iskoristiti… Upotrijebite maštu u pripremanju i prezentaciji hrane jer hranu uživamo i vizualno.

Angažirajte model podjele poslova pa se udružite s obitelji i prijateljima u pripremi kolača, a i samog ručka – otkrijete novu bliskost uz fizičku distancu.

Pomaganje i doniranje oplemenjuje

Ni godine nećemo imati velika okupljanja i druženja, što je možda i prilika da smanjimo pritisak organizacije savršenog ‘božićnog ugođaja’, kupnju nove svečane odjeće, a dodatno je prilika da prepoznamo i sve one koji su u potrebi za našom pomoći. Upravo pomaganje i doniranje oplemenjuje i onoga koji daje – jer stvara osjećaj zadovoljstva i smislenosti. Istražite načine kako možete pomoći, možete li volontirati ili darovati namirnice, novac i sl., a ako niste ni sami u financijskim mogućnostima, možete nekome darovati svoje vrijeme, savjet, znanje…

Mixer slavi i daruje: Učinite svaki dan dobro djelo i osvojite fantastične nagrade!

Svakako je u vremenu dominacije materijalnih vrijednosti teško mijenjati navike i želje, ali za brojne je to prilika za kvalitetnim promjenama koje se događaju u njima samima. Neka jedna od promjena bude i uvođenje kvalitetnog upravljanja vlastitim budžetom i odgovornog vođenja vlastitih financija metodom planiranja, praćenja i organiziranja.

Neka nam Božić bude ono što On i jest – blagdan mira i ljubavi, a oni se ionako ne mogu kupiti!


Ivana Gabrić Markovinović diplomirana je ekonomistica s dugogodišnjih iskustvom rada u marketingu te u prodaji banaka i osiguravajućih kuća. Na temelju poslovnog iskustva u ‘malom prstu’ ima sve o racionalnom upravljanju novcem. Supruga je i majka dvoje djece pa sva znanja primjenjuje i u privatnom životu. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime