Jedna od najvećih ‘muka’ modernog doba često postaje priprema obroka. Ako niste vrhunski znalac ili nemate dovoljno vremena za proučavanje i testiranje raznih recepata, tada vam kuhanje postaje ‘tlaka’ koju rješavate na brzi način – narudžbom jela ili nekom kratkom pripremom.
A da bi to brzo i jednostavno jelo prije svega bilo ukusno i hranjivo pobrinut ćemo se mi – zato vam donosimo dva zanimljiva prijedloga za obroke za čiju pripremu je potrebno oko pola sata. Jedan recept je lagana varijanta, a ipak zasitna, dok je drugi pun aroma Meksika!
Pureći svitci s mesnim namazom
Sastojci:
- 4 pureća odreska (od oko 120 grama)
- 200 grama mesnog namaza
- 2 kisela krastavca
- 1 luk
- 3 žlice senfa
- 2 žlice ulja
- 400 ml temeljca
- sol, papar
- šećer
- jestivi škrob
Priprema:
- Odreske operite, posušite i po potrebi malo stucite. Najprije ih premažite sa 100 grama mesnog namaza, a potom s 2 žlice senfa. Luk oljuštite pa ga nasjeckajte, kao i krastavce. Raspodijelite po odrescima, smotajte ih pa ih učvrstite čačkalicama. Pureće svitke popržite u vrućem ulju, ulijte temeljac te ostavite da lagano ključa 15-20 minuta. Potom ih izvadite i stavite na toplo.
- Preostali mesni namaz stavite u umak, dobro promiješajte te začinite solju, paprom, 1 žlicom senfa i šećerom. Umak lagano zgusnite razmućenim škrobom te ga poslužite sa svitcima.
Tavica s mesom i čipsom
Sastojci:
- 250 grama riže
- sol
- 2 režnja češnjaka
- 1 svežnjić mladog luka
- 150 grama graha kidney (iz limenke)
- 100 grama kukuruza (iz limenke)
- 1 feferon
- 2 žlice masla
- 300 grama mljevenog mesa
- papar
- 3 žlice umaka od čilija
- 1 žlica limunovog soka
- 1 svežnjić korijandera
- 4 žlice vrhnja
- tortilje (čips)
Priprema:
- Rižu skuhajte prema uputama s pakiranja u blago posoljenoj vodi. U međuvremenu oljuštite češnjak i nasjeckajte ga. Mladi luk očistite, operite i narežite na kolutove. Grah i kukuruz ocijedite. Feferon uzduž prerežite, uklonite sjemenke, operite ga i narežite na rezance.
- Maslo zagrijte u tavi te propirjajte mladi luk i češnjak. Zatim dodajte mljeveno meso i popržite ga. Umiješajte grah i kukuruz. Rižu ocijedite i također je umiješajte. Dobro začinite solju, paprom, umakom od čilija te limunovim sokom.
- Korijander operite, protresite i natrgajte listiće. Umiješajte ih u tavicu s mljevenim mesom. Pirjajte na umjerenoj vatri oko 5 minuta. Zatim umiješajte kiselo vrhnje. Tavicu s mljevenim mesom poslužite čipsom. Još možete ukrasiti listićima korijandera.
Želimo vam dobar tek!