PILETINA SA LISIČARKAMA I RIŽOM
- 60 dag pilećih prsa
- 40 dag lisičarki
- 1 veliki crveni luk
- 25 dag matovilca ili rokule
- 4 kavene šalice intergralne riže
- 0,5 dcl maslinova ulja
- 1 dcl bijelog vina (malvazija)
- 20-ak zelenih maslina bez koštice
- 1 veća zrela rajčica (ili pelat iz konzerve)
- morska sol
- prstohvat čilija u prahu
Lisičarke operite, malo posušite i narežite na manje komade. Pirjajte ih posoljene i začinjene čilijem na pola maslinova ulja zajedno sa lukom rezanim na rebarca te usitnjenom rajčicom kojoj ste prethodno skinuli kožicu. Kad je tekućina koju su pustile gljive ishlapila podlijte bijelo vino (po potrebi i koju žlicu mlake vode) i dodajte masline rezane na manje komade pa nastavite pirjati na lagano. Dok se povrće pirja narezana pileća prsa popecite na grill tavi na malo maslinova ulja i skuhajte integralnu rižu u posoljenoj vodi. Služite zajedno s pirjanim lisičarkama uz rokulu ili matovilac začinjeno preostalim maslinovim uljem.
POVRĆE SA ŠIROKIM REZANCIMA OD GLJIVA
- 50 dag širokih rezanaca od vrganja i crnih trubača (ili nekih drugih gljiva)
- 2 poriluka
- 2 srednje velike mrkve
- 20 dag očišćenog boba u zrnu (svježeg ili smrznutog)
- 20 dag skuhanog i ocijeđenog slanutka
- 20 dag fažoleta/mahuna (svježih ili smrznutih)
- 4 režnja češnjaka
- 1 žličica meda
- 1 kavena žličica svježeg ili suhog timijana
- sol i papar
- 0,5 dcl maslinova ulja
- 0,5 dcl bijelog vina
Narežite na sitno svo povrće. Na malo ulja pirjajte poriluk, češnjak i mrkvu rezanu na kockice pa posolite i popaprite te podlijte bijelim vinom i s malo vode. Nakon pet-šest minuta dodajte svo preostalo povrće i dovoljno vode da ga pokrije pa pirjajte dok mrkva nije gotova a tekućina ishlapila. U toplo povrće dodajte netom u slanoj vodi skuhane široke rezance od gljiva pa sve malo pirjajte da se prožme. Doradite ukus i po volji dodajte još malo ulja.
KAJGANA OD LISIČARKI I PANCETE
- 25 dag lisičarki
- 12 jaja
- 20 dag dalmatinske dimljene pancete
- 1 žlica maslinova ulja
- 1 žlica maslaca
- 8 cherry rajčica
- 4 komada mladog luka
- sol i papar
U velikoj tavi na maslinovom ulju i maslacu na srednje jakoj vatri pirjajte miješajući prethodno dobro krpom obrisane i narezane lisičarke, mladi luk narezan na manje komade, pancetu na kockice i cherry rajčice (rezane na četvrtine). Kad je panceta ocaklila, a luk zažutio pojačajte vatru pa dodajte prethodno zamućena, posoljena i popaprena jaja. Kuhačom miješajte kajganu sve dok jaja nisu pečena (ne i prepečena!) pa služite uz zelenu salatu i kruh (najbolje je onaj pečen ispod peke).
RUJNICE S RIŽOM
- 25 dag rujnica
- 20-ak ukiseljenih (oguljenih) malih lučica
- 10 dag dalmatinske pancete
- 3 žlice domaćeg ajvara
- 1 dcl povrtnog temeljca
- 0,5 dcl maslinova ulja
- 1 dcl bijelog vina
- 1 žličica pirea od rajčica
- morska sol i prstohvat čilija
- 5 kavenih šalica integralne riže
Rujnice dobro obrišite i narežite pa stavite desetak minuta pirjati u dubljoj (većoj) tavi poklopljeno na srednje jaku vatru. Dodajte narezane ukiseljene lučice i na sitno rezanu pancetu, bijelo vino te temeljac u kojem ste razmutili domaći ajvar i pire od rajčica. Dobro promiješajte pa nastavite kuhati povremeno miješajući na jačoj vatri desetak minuta odnosno dok se tekućina nije reducirala na četvrtinu. Toplim umakom s rujnicama prelijte prethodno kuhanu intergralnu rižu ili pak kuhani krumpir, palentu…
ŠAMPINJONI I PURETINA NA PAŠTICADU S FALAFELOM
- 50 dag šampinjona
- 2 srednje velike mrkve
- 1 srednje velika pureća prsa
- 1 veliki luk
- 2 režnja češnjaka
- 4 žlice pasate (mljevene rajčice)
- 1 žlica meda
- 1 žlica vinskog octa
- 1,5 dcl bijelog vina
- 3 klinčića
- sol i čili u prahu
Za falafele:
- 40 dag slanutka (skuhan ili iz konzerve)
- 1 manji luk
- 2 žlice oljuštenog kikirikija
- 1 srednje velika tikvica
- 4 žlice ulja za prženje
- 1 jaje
- 4 – 5 žlice palente (po mogućnosti domaće a ne instant)
- 4-5 žlica bijelog glatkog brašna
- tabasco
Ocijeđen slanutak (koji ste prethodno preko noći namočili u vodi pa skuhali), luk, kikiriki i tikvicu usitnite u blenderu (multipraktiku) dok ne bude kao pire, dodajte jedno jaje i sol pa još malo miksajte da se sve dobro pomiješa. Smjesu izlijte u zdjelu ili veći tanjur, dodajte palentu i sve dobro promiješajte. (Po potrebi dodajte još palente kako biste mogli oblikovati male “polpete”). U tavi ugrijte ulje za prženje pa u vrelom ulju ispecite falafele koje ste prethodno uvaljali u brašno. Pecite dok ne dobiju zlatno-smeđu boju sa svih strana pa stavite na papirnate ubruse da se ocijede od viška masnoće.
Obrišite šampinjone, očistite mrkvu i luk pa sve narežite na listiće ili prutiće. U dubljoj tavi ili woku na samo malo ulja (pola žlice) pirjajte sve dok ne ishlapi tekućina koju su pustili šampinjoni pa podlijte vinom u kojeg ste prethodno umiješali med, sol, ocat i klinčiće. Pustite da provre pa kuhajte povremeno miješajući na srednje jakoj vatri dok se umak nije reducirao. Služite toplo uz falafele koje, po volji, možete nakapati s malo tabasca.
Kuha, piše i snima: Zlatko Gall