Utorak, 28 ožujka, 2023

Kod kuće se jede najbolje: 5 brzopoteznih jela s dagnjama by Zlatko Gall

Glavno pitanje dana je, a što danas kuhati? Zlatko Gall vam donosi recepte za brzo spremanje vaših omiljenih namirnica

Dolazi nam ljeto i svi smo spremni za neku laganu hranu tijekom toplih dana. I baš to za nas je pripremio naš kolumnist Zlatko Gall. Sigurno među vama postoje ljubitelji daganja – za vas imamo nekoliko odličnih recepata koje morate probati napraviti kod kuće.

1/ RIBLJI FILET S RIŽOM I DAGNJAMA



Sastojci:

  • 4 veća riblja fileta (svježi ili smrznuti bakalar, lubin, zubatac…)
  • 3 kavene šalice riže
  • 1 kg dagnji
  • 16 cherry rajčica
  • 4 režnja češnjaka (ili pola glavice mladog luka)
  • 1 žlica narezanog peršinova lista
  • 1 dcl bijelog vina (malvazije)
  • 2 žlice maslinova ulja
  • papar 

Priprema:

Svježe dagnje dobro operite pod vodom pa stavite u zagrijani suhi wok i držite na vatri dok se sve ne otvore. Izvadite meso iz ljuštura i zajedno sa malo (par žlica) mora kojeg su ispustile stavite sa strane. U slanoj vodi skuhajte rižu pa ju nakapajte s malo maslinova ulja i stavite sa strane. U međuvremenu na malo maslinova ulja na srednje jakoj vatri u tavi pirjajte češnjak i peršin, pa dodajte narezane rajčice i dagnje. Podlijte vinom i morem kojeg su pustile dagnje dok su se otvarale pa pirjajte na lagano dok tekućina ne ishlapi. U međuvremenu filet ribe očistite od drače, posolite, nakapajte s malo ulja pa popecite na dobro ugrijanoj grill tavi. Služite uz kuhanu rižu i topli umak od dagnji i rajčica. 

2/ DAGNJE NA JUŠNO S RAJČICAMA I MASLINAMA

Sastojci:

  • 1 kg  dagnji
  • 1 vezica mladog luka (mlade kapulice) ili 2 mala poriluka
  • 12  cherry rajčica (trešnjica)
  • 1 žličica mediteranskog začinskog bilja (najbolje je „Nadalina“)
  • 20 otkoštenih zelenih maslina
  • malo bijelog papra
  • 0,5 dcl maslinova ulja
  • 1 dcl bijelog suhog vina

Priprema:

Četkom pod mlazom hladne vode očistite školjke pa ih stavite u veću posudu za kuhanje ili – najbolje je – u wok. Podlijte s pola čaše mlake vode, poklopite i držite na vatri  dok se sve školjke ne otvore. Izvadite školjke iz woka i stavite ih za tren sa strane a u woku sačuvajte pola tekućine. Dodajte sitno sjeckane cherry rajčice, mladi luk (samo bijeli dio), maslinovo ulje, začinsko bilje pa pirjajte pet-šest minuta. Vratite školjke u wok ili posudu, dodajte masline i bijelo vino pa pirjajte još par minuta dok se tekućina nije malo reducirala. Služite toplo.

3/ DAGNJE NA BUZARU S MRKVOM

Sastojci:

  • 1 kg dagnji
  • 4 režnja češnjaka
  • 2 jušne žlice sitno rezanog peršinova lista
  • 2 jušne žlice krušnih mrvica
  • prstohvat čilija
  • 2 jušne žlice maslinova ulja
  • 1 dcl bijelog suhog vina

Priprema:

Četkom pod mlazom hladne vode očistite školjke pa ih, zajedno s mrkvom rezanom na kolutiće,  stavite u wok ili veću posudu podlijte s pola čaše mlake vode, i držite na vatri desetak minuta dok se sve školjke ne otvore. Dodajte vino, narezani češnjak, ulje i pola peršina, sve promiješajte i kuhajte pet-šest minuta. Umiješajte krušne mrvice i pospite preostalim peršinom pa služite toplo uz palentu, rižu ili prepečeni kruh za točavcanje/tunkanje.

4/ DAGNJE S COUCOUSOM

Sastojci:

  • 1 kg dagnji
  • 4 režnja češnjaka
  • 6 cherry rajčica (trešnjica)
  • desetak otkoštenih  zelenih maslina
  • ½ dcl bijelog vina
  • malo suhog origana
  • 2 jušne žlice maslinova ulja
  • prstohvat čilija ili papra papra
  • 40 dag couscousa

Priprema:

Četkom pod mlazom hladne vode očistite školjke pa ih, zajedno s mrkvom rezanom na kolutiće,  stavite u veću posudu ili wok, podlijte s pola čaše mlake vode, poklopite i držite na vatri deset minuta dok se sve školjke ne otvore. Izvadite meso iz školjki i sačuvajte pola tekućine. Zatvorite vatru, vratite tekućinu u wok zajedno sa nasjeckanim češnjakom, nasjeckanim cherry rajčicama, prstohvatom origana i maslinama, poklopite pa pirjajte par minuta. Dodajte očišćene dagnje, malo sve pirjajte pa dodajte couscous. Promiješajte pa nakapajte s malo ulja i nakon pet-šest minuta poslužite dok je toplo.

5/ DAGNJE SA SLANUTKOM U WOKU

Sastojci:

  • 1 kg dagnji
  • 1 vezica mladog luka (mlade kapulice)
  • 40 dag skuhanog i ocijeđenog slanutka (ili konzerviranog)
  • 2-3 jušne žlice maslinova ulja
  • 0,5 dcl prošeka
  • 0,5 dcl malvazije
  • dvadesetak ukiseljenih lučica
  • 4 tanke kriške limete (ili limuna)
  • prstohvat čilija ili papra

Priprema:

Slanutak namočite preko noći u hladnoj vodi pa ga skuhajte i ocijedite. Četkom pod mlazom hladne vode očistite školjke pa ih stavite u wok ili veću posudu, podlijte s pola čaše mlake vode, poklopite i držite na vatri desetak minuta dok se sve školjke ne otvore. Odlijte trećinu tekućine u kojoj su se kuhale školjke pa dodajte vino, prošek, narezani bijeli i zeleni dio mladog luka, malo čilija ili papra, skuhani slanutak i ukiseljene lučice.  Zatvorite vatru , sve promiješajte, poklopite pa pirjajte četiri-pet minuta poklopljeno a onda još pet minuta bez poklopca. Kad se tekućina reducirala na pola dodajte kriške limete/limuna, dodajte maslinovo ulje i služite toplo.

Pročitajte još...

10 načina kako unijeti što više proteina ako slijedite vegansku prehranu

Jeste li znali da gotovo svaka biljka sarži dovoljnu količinu proteina? Ako isplanirate svoje prehrambene navike, nikada se nećete morati brinuti jeste li konzumirali dovoljno količinu

3 prijedloga za gurmanski ručak s tartufima by David Skoko

Legende o tartufima zanimljive su i intrigiraju maštu baš kao što njihov miris intrigira nepca. Hrani daju jedinstven okus, a mnogi mu pripisuju i afrodizijačka svojstva. Zato jedva čekamo isprobati ove genijalne recepte

Ako vas put navede u Istru, ovaj restoran ne smijete propustiti!

Vječni recepti istarske kužine pripremaju se uz svježe namirnice vrhunske kvalitete, a kako šparoge trenutno imaju „svojih pet minuta", Konoba Most upravo njima posvetila je svoj proljetni meni

Azijska kuhinja za svaki dan: puretina s rižom i kosani odrezak s pivskim umakom

Jede vam nešto lagano, krepko ili aromatično? Ovi recepti pokrivaju sve želje. Škicnite niže recepte koji bi mogli postati hit na vašem meniju. Isprobajte ih i javite nam svoje dojmove

Povezano

Ovo se ne propušta: Gala večere u režiji najboljih svjetskih i domaćih chefova

Najbolji svjetski i domaći chefovi udružit će snage na gala večerama u restoranima Maistre, generalnog sponzora i partnera Festivala

Nova mjesta u Zagrebu koja posjećujemo za vikend

Prognoza za vikend je loša i zato je idealno istraživati nova mjesta po gradu. Osim što ćete biti unutra i skriveni od kiše, lijepo ćete jesti i piti. Zvuči kao savršen vikend, zar ne? 

Dr.sc. Mirella Žanetić nam je otkrila je li istina da je prženje na maslinovom ulju kancerogeno

Dr. sc. Mirella Žanetić radi kao istraživačica u Institutu za jadranske kulture u Splitu, u laboratoriju za kontrolu kvalitete djevičanskih maslinovih ulja, voditeljica je stručne panel grupe Instituta za senzorne analize djevičanskog maslinovog ulja i ima više od 20 godina iskustva u senzornoj analizi djevičanskog maslinovog ulja

Pokrenite razigranost uz OREO i Xbox i osvojite brojne nagrade

U čast ovog partnerstva, izgled legendardnog crno-bijelog OREO keksa bit će izmijenjen kao hommage Xbox kontroleru, u vidu specijalne serije sa šest različito utisnutih reljefa

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime