Petak, 22 ožujka, 2024

Kod kuće se jede najbolje: 5 brzopoteznih jela s dagnjama by Zlatko Gall

Glavno pitanje dana je, a što danas kuhati? Zlatko Gall vam donosi recepte za brzo spremanje vaših omiljenih namirnica

Dolazi nam ljeto i svi smo spremni za neku laganu hranu tijekom toplih dana. I baš to za nas je pripremio naš kolumnist Zlatko Gall. Sigurno među vama postoje ljubitelji daganja – za vas imamo nekoliko odličnih recepata koje morate probati napraviti kod kuće.



1/ RIBLJI FILET S RIŽOM I DAGNJAMA

Sastojci:

  • 4 veća riblja fileta (svježi ili smrznuti bakalar, lubin, zubatac…)
  • 3 kavene šalice riže
  • 1 kg dagnji
  • 16 cherry rajčica
  • 4 režnja češnjaka (ili pola glavice mladog luka)
  • 1 žlica narezanog peršinova lista
  • 1 dcl bijelog vina (malvazije)
  • 2 žlice maslinova ulja
  • papar 

Priprema:

Svježe dagnje dobro operite pod vodom pa stavite u zagrijani suhi wok i držite na vatri dok se sve ne otvore. Izvadite meso iz ljuštura i zajedno sa malo (par žlica) mora kojeg su ispustile stavite sa strane. U slanoj vodi skuhajte rižu pa ju nakapajte s malo maslinova ulja i stavite sa strane. U međuvremenu na malo maslinova ulja na srednje jakoj vatri u tavi pirjajte češnjak i peršin, pa dodajte narezane rajčice i dagnje. Podlijte vinom i morem kojeg su pustile dagnje dok su se otvarale pa pirjajte na lagano dok tekućina ne ishlapi. U međuvremenu filet ribe očistite od drače, posolite, nakapajte s malo ulja pa popecite na dobro ugrijanoj grill tavi. Služite uz kuhanu rižu i topli umak od dagnji i rajčica. 

2/ DAGNJE NA JUŠNO S RAJČICAMA I MASLINAMA

Sastojci:

  • 1 kg  dagnji
  • 1 vezica mladog luka (mlade kapulice) ili 2 mala poriluka
  • 12  cherry rajčica (trešnjica)
  • 1 žličica mediteranskog začinskog bilja (najbolje je „Nadalina“)
  • 20 otkoštenih zelenih maslina
  • malo bijelog papra
  • 0,5 dcl maslinova ulja
  • 1 dcl bijelog suhog vina

Priprema:

Četkom pod mlazom hladne vode očistite školjke pa ih stavite u veću posudu za kuhanje ili – najbolje je – u wok. Podlijte s pola čaše mlake vode, poklopite i držite na vatri  dok se sve školjke ne otvore. Izvadite školjke iz woka i stavite ih za tren sa strane a u woku sačuvajte pola tekućine. Dodajte sitno sjeckane cherry rajčice, mladi luk (samo bijeli dio), maslinovo ulje, začinsko bilje pa pirjajte pet-šest minuta. Vratite školjke u wok ili posudu, dodajte masline i bijelo vino pa pirjajte još par minuta dok se tekućina nije malo reducirala. Služite toplo.

3/ DAGNJE NA BUZARU S MRKVOM

Sastojci:

  • 1 kg dagnji
  • 4 režnja češnjaka
  • 2 jušne žlice sitno rezanog peršinova lista
  • 2 jušne žlice krušnih mrvica
  • prstohvat čilija
  • 2 jušne žlice maslinova ulja
  • 1 dcl bijelog suhog vina

Priprema:

Četkom pod mlazom hladne vode očistite školjke pa ih, zajedno s mrkvom rezanom na kolutiće,  stavite u wok ili veću posudu podlijte s pola čaše mlake vode, i držite na vatri desetak minuta dok se sve školjke ne otvore. Dodajte vino, narezani češnjak, ulje i pola peršina, sve promiješajte i kuhajte pet-šest minuta. Umiješajte krušne mrvice i pospite preostalim peršinom pa služite toplo uz palentu, rižu ili prepečeni kruh za točavcanje/tunkanje.

4/ DAGNJE S COUCOUSOM

Sastojci:

  • 1 kg dagnji
  • 4 režnja češnjaka
  • 6 cherry rajčica (trešnjica)
  • desetak otkoštenih  zelenih maslina
  • ½ dcl bijelog vina
  • malo suhog origana
  • 2 jušne žlice maslinova ulja
  • prstohvat čilija ili papra papra
  • 40 dag couscousa

Priprema:

Četkom pod mlazom hladne vode očistite školjke pa ih, zajedno s mrkvom rezanom na kolutiće,  stavite u veću posudu ili wok, podlijte s pola čaše mlake vode, poklopite i držite na vatri deset minuta dok se sve školjke ne otvore. Izvadite meso iz školjki i sačuvajte pola tekućine. Zatvorite vatru, vratite tekućinu u wok zajedno sa nasjeckanim češnjakom, nasjeckanim cherry rajčicama, prstohvatom origana i maslinama, poklopite pa pirjajte par minuta. Dodajte očišćene dagnje, malo sve pirjajte pa dodajte couscous. Promiješajte pa nakapajte s malo ulja i nakon pet-šest minuta poslužite dok je toplo.

5/ DAGNJE SA SLANUTKOM U WOKU

Sastojci:

  • 1 kg dagnji
  • 1 vezica mladog luka (mlade kapulice)
  • 40 dag skuhanog i ocijeđenog slanutka (ili konzerviranog)
  • 2-3 jušne žlice maslinova ulja
  • 0,5 dcl prošeka
  • 0,5 dcl malvazije
  • dvadesetak ukiseljenih lučica
  • 4 tanke kriške limete (ili limuna)
  • prstohvat čilija ili papra

Priprema:

Slanutak namočite preko noći u hladnoj vodi pa ga skuhajte i ocijedite. Četkom pod mlazom hladne vode očistite školjke pa ih stavite u wok ili veću posudu, podlijte s pola čaše mlake vode, poklopite i držite na vatri desetak minuta dok se sve školjke ne otvore. Odlijte trećinu tekućine u kojoj su se kuhale školjke pa dodajte vino, prošek, narezani bijeli i zeleni dio mladog luka, malo čilija ili papra, skuhani slanutak i ukiseljene lučice.  Zatvorite vatru , sve promiješajte, poklopite pa pirjajte četiri-pet minuta poklopljeno a onda još pet minuta bez poklopca. Kad se tekućina reducirala na pola dodajte kriške limete/limuna, dodajte maslinovo ulje i služite toplo.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime