Subota, 23 ožujka, 2024

Kod kuće se jede najbolje: Ljetni brzopotezni recepti by Zlatko Gall

Naš kolumnist i veliki zaljubljenik u gastronomiju Zlatko Gall donosi 4 recepta koji su stvoreni za ljeto. Pripremite se na uživanje

MANEŠTRA OD SVAČEGA

  •  fažoleti
  •  tikvica
  • mrkva
  • grašak
  • krumpir
  • poriluk
  • par režnjeva češnjaka
  • 1 mali crveni luk (kapula)
  • par fetica pancete
  • sol i papar
  • par žlica maslinova ulja
  • peršin i selen (celer)
  • 25 dag peneta
  • jedna zrela rajčica ili žlica konšerve (pirea od rajčica) po volji
  • jedan srednje veliki krumpir očišćen i rezan na kockice
  • žličica crvene paprike
  • list lovora

Ovo je sezonsko jelo od svježeg povrća, ali i jelo za “čišćenje hladnjaka” od povrća koje je preostalo (smrznuto ili svježe) što znači da u vašu maneštru možete staviti svo navedeno povrće, samo nešto od njega ali i štogod drugoga zaostalog u hladnjaku (kaul iliti cvjetača, kupus, kelj pupčar, brokule…). Povrće valja dobro oprati i narezati na sitne komade.



U duboki wok ili “teću” na malo ulja na srednje jakoj vatri propirjajte luk i češnjak, dodajte malo pancete pa čim je ocaklila dodajte sve preostale sastojke i to redom najprije korjenasto – korijen celera, mrkva i kockice krumpira, a nakon desetak minuta i lisnato povrće. Podlijte toplom vodom u kojoj ste – po volji – razmutili malo konšerve, dodajte list lovora, popaprite i posolite pa pirjajte na lagano dok povrće nije omekšalo. Kad je skoro gotovo dodajte penete prethodno skuhane u vreloj slanoj vodi a po volji malo crvene paprike i još ulja.

Maneštra od svačega, može biti i samostalno jelo (naime možete joj dodati i kobasicu, hrenovke, komadić suhog mesa) ili pak odličan “jušni pijat”.  

BRZA FOCACCIA IZ AIR FRYERA (FRITEZA NA VRUĆI ZRAK)

Focaccia koju pečete u pećnici ima i svoju brzu inačicu kad se sprema u sve popularnijim fritezama na vrući zrak (air fryerima). Ako vam se baš ne da mijesiti tijesto možete ga kupiti u pekarama koje prodaju tijesto za pizzu. Za one druge evo pak recepta:

  • 500 g mekog brašna
  • 15 g svježeg kvasca
  • 2 kavene žličice soli
  • oko 2,5 dcl tople vode

U odgovarajućoj posudi razmrvite svježi kvasac, dodajte oko 1,5 dcl tople vode pa ostavite desetak minuta na toplome da kvasac nabubri. U međuvremenu u veću posudi stavite prosijano brašno, dodajte kvasac i preostalu vodu pa mijesite rukama dok ne dobijete glatku smjesu. Pustite da se tijesto odmori pet-šest minuta pa ga na pobrašnjenoj posudi još par puta premijesite nakapanog s malo maslinova ulja. Neka se tijesto odmori barem sat vremena  pa ga razvaljajte i – ako radite klipiće – narežite na manje komade koji mogu stati u fritezu na vrući zrak. Prije toga rešetkasti grill friteze obložite aluminijskom folijom pa ju malo nauljite.

U dobivene klipiće premazane maslinovim uljem utisnite cherry rajčice (trešnjice) rezane na tanje kriške i zelene masline bez koštica prerezane uzduž na pola, pospite (oprezno!) s malo usitnjenih listića ružmarina , posolite i nakapajte maslinovim uljem. Fritezu najprije malo ugrijte na 220 stupnjeva a potom pecite klipiće focaccie dva puta (uz jedno okretanje) po tri-četiri minute. Pečene klipiće po volji nakapajte s još malo ulja i pospite narezanim listićima svježeg bosiljka.

FRIGANE RIBICE (FRITTO MISTO)

  • 1 kg sitne ribe (trljice, molići, male švoje, malo repića kozica…)
  • 2 dcl ulja za prženje (ili 3 jušne žlice svinjske masti)
  • 4-5 jušnih žlica glatkog brašna
  • 4 veća krumpira
  • 1 glavica zelene salate
  • 1 dcl maslinova ulja
  • Par jušnih žlica vinskog octa
  • Morska sol

U dubljoj tavi ili polu-woku dobro ugrijte maslinovo ulje ili svinjsku mast. U međuvremenu ribicama izvadite utrobu i skinite im krljušti, dobro posušite i pobrašnite pa pecite u vreloj masnoći. Ne natrpavajte ribu u tavu: ona mora plivati u ulju. Okrenite ribice da se poprže s obje strane pa ostavite da se ocijede od viška ulja na papirnatom ubrusu.

Skuhajte krumpir u kori, ogulite pa začinite solju i maslinovim uljem. Služite ga uz pržene ribice i zelenu salatu začinjenu uljem i octom (domaćom kvasinom). P.S. Friganje u svinjskoj masti ribicama daje poseban okus no, naravno, ulje ili mast pitanje je osobnog ukusa.

BRUSCHETTA S CHUTNEYEM OD LUKA, TVRDO KUHANIM JAJEM I DIMLJENIM PUREĆIM PRSIMA

  • 4 veće kriške kruha (ili već pripremljenog za bruschette ili jedan dan starog bijelog kruha)
  • 4 žlice chutneya od luka
  • 2 tvrdo kuhana jaja
  • 4 veće kriške dimljenih purećih prsa
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 4 cherry rajčice (trešnjice)
  • Četri-pet narezanih listića svjeržeg bosiljka
  • Morska sol

 Za chutney od luka:

  • 1 kg ljubičastog luka
  • desetak zelenih maslina bez koštica
  • 1 žlice ukiseljenih kapara (ili ukiseljenog lista kapara)
  • 1 jušna žlica meda
  • 2 dcl crnog suhog vina
  • 1 žlica vinskog octa
  • malo (do pola kavene žličice) čilija
  • krupna morska sol (po volji ali ne manje od kavene žličice)
  • 2 – 3 žlice maslinova ulja

Luk ogulite i narežite na tanka rebarca pa stavite u veći wok ili posudu s debelim dnom. Posolite i zauljite, pirjajte na srednje jakoj vatri miješajući desetak minuta, podlijte ocat i vino u koje ste razmutili med, dodajte sve preostale sastojke (masline narežite na manje komade), pojačajte vatru i pustite da provrije.

Držite nekoliko minuta na jakoj vatri, a onda ju smanjite i posudu pokrijte. Neka se kuha na lagano nekoliko sati dok luk nije posve mekan. Po potrebi podlijte s malo vrele vode. Kad je luk gotov pojačajte vatru pa iskuhajte višak tekućine (smjesa mora biti nalik džemu ili marmeladi) dorađujući ukus po vlastitom guštu (dodavanjem kvasine, meda, soli, čilija…).

Kriške kruha nauljie pa popržite (tostirajte) na grill tavi ili na roštilju. Na kruh stavite krišku dimljene puretine, chutney a preko njih tvrdo kuhano jaje i cherry rajčice. Nakapjte s još malo ulja, po volji posolite i pospite listićima svježeg bosiljka.

Skuhao, napisao i snimio: Zlatko Gall

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime