Nedjelja, 9 veljače, 2025

Kod kuće je najbolje: Siječanj je mjesec za sječu kalorija i kilograma

Naš kolumnist i veliki zaljubljenik u gastronomiju, Zlatko Gall, donosi brzopotezni recept idealan za zimu. Pripremite se na uživanje...

FILETI CIPLA S GUSTIM UMAKOM/NAMAZOM OD PINJOLA ILI BUČINIH SJEMENKI

4 cipla srednje veličine



4 režnja češnjaka

4-5 sušenih rajčica

1 jušna žlica pinjola (ili sjemenki popržene buče)

4 cherry rajčice (trešnjice)

5-6 zelenih odkoštenih maslina

2 jušne žlice narezanog peršinova lista

1 manja mrkva

½ srednje velikog crvenog luka

1 dcl maslinova ulja

Morska sol i prstohvat svježe mljevenog papra

5 zrna crnog papra

Ciple očistite: skinite krljušti, odrežite peraje, izvadite utrobu i dobro ju isperite skidajući koliko je moguće tanku crnu opnu), odstranite im glave pa ih filetirajte. Najprije oštrim nožem zarežite ribu po bokovima, zarežite meso s obje strane iznad repa (do kosti), a onda nježno povlačeći nož za filetiranje od repa prema kosti (svom širinom oštrice lagano pritiskajući gornji dio ribe dlanom) izrežite filete. Glave i draču na kojoj je ostalo malo mesa stavite u hladnu vodu zajedno s očišćenom mrkvom narezanom na manje komade, lukom, jednim očišćenim i zgnječenim češnjakom te malo soli, papra u zrnu i žlicom peršina, stavite kuhati. Dodajte malo maslinova ulja pa kad voda provri smanjite vatru i na lagano kuhajte dok mrkva nije skroz mekana. Procijedite juhu i u nju dodajte kuhano meso ribe koje je ostalo zalijepljeno uz kost i meso (ako ga ima) od glava.

U međuvremenu u multipraktiku/blenderu na krupnije sameljite narezane suhe rajčice, trešnjice, masline, češnjak, peršin i pinjole (sjemenke buče) kojima ste dodali jedno do dvije žlice maslinova ulja. Na tavi na malo maslinova ulja (ili maslaca) popržite s obje strane filete (najprije onu s kožom a potom i drugu) pa ih složite u tanjur i premažite dobivenom smjesom samljevenih sastojaka. Sve po volji još posolite, paprite i nakapajte maslinovim uljem pa služite uz salatu ili kuhani krumpir.

PEČENI CIPLI SA KUHANIM POVRĆEM NA SALATU

4 cipla srednje veličine

3 srednje velike cikle

2 srednje velike mrkve

3 krumpira

Desetak listova zelene salate

Maslinovo ulje i kvasina/ocat

2 žlice kukuruznog brašna

Morska sol i prstohvat svježe mljevenog papra

Skuhajte i ogulite ciklu, krumpir i mrkvu, narežite na manje komade pa pomiješajte u zdjeli zajedno sa zelenom salatom- Začinite maslinovim uljem, kvasinom, solju i paprom. Očistite ciple od krljušti, izvadite utrobu i skinite glave. Od glava – po volji – skuhajte temeljac (u 2 dcl vode uz zelenje za juhu, malo ulja i soli) a očišćenu ribu dobro posušite i lagano pospite brašnom. Pecite s obje strane u pećnici na vreli zrak (air fryer) oko 20 minuta ili pak pržite u vrelom biljnom ulju.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime