Ponedjeljak, 23 rujna, 2024

TOP 10 najboljih rap albuma svih vremena iz domaće produkcije by Anđelo Jurkas

Interesantno je da veliku većinu liste čine upravo debitantski albumi klasika žanra kada su najmanje glazbeno kalkulirali i nemali feedback publike što se to točno od njih glazbeno očekuje

I dok se diljem svijeta slavi rap glazba i 50 godina postojanja najlukrativnijeg glazbenog žanra na svjetskog glazbenoj sceni, na ovim balkanskim terenima RH i susjedstva više nego skromno se tek mjestimično kroz medije provuče podatak o obljetnici pola stoljeća.



Ne pristajući na letargiju tog tipa prisjetili smo se i nekih od najboljih albuma u povijesti razvoja rap glazbe na prostorima Republike Hrvatske, rukovodeći se prvenstveno sadržajem te kvalitetom pjesama predstavljenih na djelima, predstavljamo listu najboljih album svih vremena razvoja rapa unutar RH. Interesantno je da veliku većinu liste čine upravo debitantski albumi klasika žanra kada su najmanje glazbeno kalkulirali i nemali feedback publike što se to točno od njih glazbeno očekuje.

1/ Slušaj mater – EDO MAAJKA

Rijetko kvalitetan primjer vrhunskog storytellinga i pričanja priča koji je gotovo jednakim žarom ponovio na sljedniku “No sikiriki” i trećem “Stigo ćumur”.

2/ Ping Pong (Umjetnost zdravog đira) – TBF

Sirovo i splitsko getoizirano stanje produkcije bazirane na samplovima i posudbama od Johna Williamsa do tko zna koga sve ne, ovo je bila srž lokalne varijante rapa.

3/ Svaki pas ima svoj dan – EL BAHATTEE

Jedan od rijetkih bitnih socijalnih komentatora tuzemne zbilje i punker i buntovnik po tadašnjoj vokaciji i na sljedniku “Amen” kada je izašao iz strogih ladica žanra činio je pomake u kontekstu percepcija rapa ne kao traljave pune efekata glazbe nego glazbe s porukom.

4. 3 – KRANKŠVESTER

Najzabavniji rodonačelnici electro vulgaris rapa na svakom albumu ispostave veliku količinu southparkovskih prostota sa smislom i tarantinovski blesavim opservacijama uz plesnjak beatove.

5/ Drama – DJEČACI

Debi album splitskih geto momaka kojim su na foru Beastie Boysa pomirili interne zajebancije, pop kulturu i kvalitetan razvoj Internet sljedbe.

6/ Male stvari – ELEMENTAL

Break album prelaska od gramofon na svirački rap činio je Elementalu etiketu tuzemnih The Rootsa. S Lauryn Remi Hill kao pridruženom stalnom članicom.

7/ Vojko – VOJKO V

Poslije razlaska s ostatkom benda Dječaci i Kiša Metaka najbolji MC istih je nastavio solo karijeru iznimno zabavnim i duhovitim prevođenjem svojih lucidnih bedastoća i pop kulturnih opservacija.

8/ Spremni za rat – NERED I STOKA

Zagrebački geto kvart dvojac koji je postao sinonimom za kult i sirovu produkciju početaka studijskog bilježenja razvoja tuzemnog rapa.

9/ Od danas do sutra – NERED

Podcijenjen i zapostavljen debitantski album najsimpatičnijeg zagrebačkog repera kojem se jednako nije mililo robovanje stereotipima žanra.

9/ Folder 2 – KIŠA METAKA

Splitski pokušaj underground gengsta geto repa trojke koja će kasnije svatko svojim solo karijerama naznačiti liniju Split – Zagreb – ostatak Hrvatske kao prostor uzgajanja plantaža fornih rima.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime