Nedjelja, 24 ožujka, 2024

IN MEMORIAM Sylvain Syl Sylvain: Odlazak velike face New York Dollsa

Grupa New York Dolls ne samo da je bila jedno od temeljnih nadahnuća za Sex Pistolse te Ramonese, Damned i hrpu punkera te glam rockere poput Kiss s kraja sedamdesetih već se njihov utjecaj protegnuo i na osamdesete (Smiths) i devedesete (Guns N'Roses)

‘Veliki kosac’ se baš primio posla u siječnju. Nakon Tima Bogerta i Phila Spectora, ode još jedna velika faca rock and rolla. U 69. godini nakon dvogodišnjeg hrvanja s rakom preminuo je Sylvain Syl Sylvain iz kultnih New York Dollsa; grupe koja je s korijenima u prljavom rhythm and bluesu ranih Rolling Stonesa, anarho-zvuku Stoogesa i MC5, glamu Bowiea i Marca Bolana te (baš poput Ramonesa kasnijih godina) poetici ženskih vokalnih skupina pedesetih i šezdesetih, skovala svoju inačicu proto punka i glam metala.S prva dva albuma ‘New York Dolls’ iz 1973. i godinu kasnijim ‘Too Much Too Soon’ grupa u kojoj su bili pjevač David Johansen, gitarist Johnny Thunders, basist Arthur Kane, bubnjar Jarry Nolan te gitarist (i klavijaturist) Sylvain Sylvain, unatoč ne baš bajnom komercijalnom uspjehu, imala je golem utjecaj na rock scenu sedamdesetih.

Mahniti koncerti uz scenska poigravanja s androgenijom

Također i kasnijih dekada. Ne samo da su bili jedno od temeljnih nadahnuća za Sex Pistolse te Ramonese, Damned i hrpu punkera te glam rockere poput Kiss s kraja sedamdesetih već se njihov utjecaj protegnuo i na osamdesete (Smiths) i devedesete (Guns N’Roses). 

Formula New York Dollsa je bila jednostavna: mahniti koncerti uz scenska poigravanja s androgenijom (čemu je kumovao Bowie) brzo su regrutirali kultnu publiku no ne i veće sljedbeništvo dok je nastupni album  donio višeznačne tekstove, proto-punkersku žestinu, ubojite gitare Johnnya Thundersa i Sylvaina s Gretch Falconom i Gibson Les Paulom, Johansenov sugestivni vokal i scensku uzbudljivost Micka Jaggera i Bowiea. Uzgred budi rečeno, o „bipolarnosti“ benda možda najbolji svjedoči anketa popularnog i utjecajnog magazina Creeme u kojem su nakon debuta New York Dolls proglašeni i najboljim i najgorim novim bendom. 

Albumi – niz izvanvremenih zgoditaka

Nastupni album je producirao znani Tod Rundgreen a dao je niz izvanvremenih zgoditaka. Eksplozivnu ‘Personal Crisis’ primjerice otvara žestoki riff, neumorna gitarska jurnjava Thundersa i Sylvaina te vrisak Johansena, a broj bi zasigurno svatko manje upućen u opus Dollsa iz prve pripisao Sex Pistolsima. Koncertni video zapisi pak zorno pokazao od koga su ‘stajling’ i scenski nastup kasnije pokupili glam-metal bendovi poput Motley Crue. ‘Lonely Planet Boy’ je pak odličan primjer utjecaja Stonesa s daškom psihodelije i countryja, cover Diddleyeve ‘Pills’ fantastično snalaženje s nasljeđem rhythm and bluesa preseljenog u punkersku žestinu; još očitiju u himničkoj ‘ramonoidnoj’ proto-punk temi ‘Trash’ (s melodijom naslonjenom na girls-group pop šezdesetih) ili ‘Jet Boy’ s gitarom koja reže poput žileta. 

Drugi album proročkog naziva ‘Too Much Too Soon’ producirao je Shadow Morton znan po suradnji s brojnim ženskim vokalnim grupama te ‘smekšao’ zvuk izvornika. No i ovaj album pokazao je svu osebujnost benda s i dalje patentiranim gitarskim udarima Thundersa i Slyvaina u a la Stones punk temi ‘It’s Too Lat’, paprenom rockeru ‘Chatterbox’ ili ‘Puss N’ Boots’ s melodijom i pozadinskim vokalima na tragu ženskih vokalnih pop grupa. Album je donio i niz iznimnih covera poput ‘Bad Detective’ ili ‘Don’t Start Me Talkin’ – bluesa Sonnyja Boy Williamsa…  

Inspirativni i utjecajni tvorci proto-punk i glam-metal himni

Nakon još jednog komercijalnog podbačaja Dollsi ostaju bez diskografske kuće no kao menadžer ih preuzima Malcolm McLaren (budući menadžer i strateg uspjeha Sex Pistolsa). No umjesto očekivanih novih ugovora McLarenova strategija šoka i provokacije koja se koju godinu kasnije isplatila Pistolsima, nije imala uspjeha pa se Dollsi razilaze. Kasnija ponovna okupljanja nisu dala rezultate usporedive s dvama nastupnim albumima baš kao ni samostalni karijere Johansena, Sylvaina i Thundersa no New York Dolls unatoč tome – kao i sam Sylvain – ostaju zapamćeni kao i danas inspirativni i utjecajni tvorci proto-punk i glam-metal himni. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime