Četvrtak, 19 rujna, 2024

Dva događaja koja su inspirirala kreiranje serije ‘True Detective: Night Country’

Showrunnerica serije 'True Detective: Night Country', Issa López, koja je napisala i režirala svih šest epizoda, objasnila je za Vanity Fair u studenom da se oslonila na dvije misterije koje su je proganjale od djetinjstva

HBO-ov serija “True Detective: Night Country” usredotočuje se na misterij osam arktičkih istraživača koji netragom nestaju, baš kad počinju mjeseci tame u Ennisu na Aljasci. Iako slučaj koji detektivke Liz Danvers (Jodie Foster) i Evangeline Navarro (Kali Reis) pokušavaju riješiti nije baš temeljen na istinitoj priči, dva stvarna događaja inspirirala su jezivu priču.



Showrunnerica serije ‘True Detective: Night Country’, Issa López, koja je napisala i režirala svih šest epizoda, objasnila je za Vanity Fair u studenom da se oslonila na dvije misterije koje su je proganjale od djetinjstva: slučaj Mary Celeste iz 1872. i incident na Dyatlovom prolazu iz 1952. godine.

Evo što se dogodilo u oba događaja.

Napušteni brod

Mary Celeste, američki brigantin od 282 tone, isplovio je iz New Yorka u Italiju u studenom 1872. Među putnicima su bili kapetan broda, njegova supruga, njihova dvogodišnja kći i osam članova posade. Manje od mjesec dana kasnije, posada britanskog broda u prolazu otkrila je Mary Celeste kako pluta blizu Portugala – ali na brodu nije bilo nikoga. Nedostajao je čamac za spašavanje, a nekoliko metara vode bilo je u skladištu. Ali brod, koji je bio opskrbljen hranom i vodom za šest mjeseci, bio je neoštećen.

Nestanak svih onih koji su bili na brodu i dalje je neriješen, iako su teorije o tome što se dogodilo varirale od pobune preko pirata do morskih čudovišta do ubojica, prema časopisu Smithsonian.

Zastrašujuća misterija planinarenja

Drugi slučaj koji je inspirirao López uključivao je devet ruskih planinara koji su napustili svoj kamp Dyatlov Pass i smrznuli se na obližnjoj divljini planine Ural 1959. Kada su tijela pronađena, neki su bili bosi i gotovo goli, navodi The New York. No, nitko nije mogao objasniti što ili tko ih je ubio.

Slučaj je još uvijek neriješen, a teorije zavjere uključuju sve, od nadnaravnih pojava do zavjere ruske države. Međutim, nedavna istraživanja pokazuju da bi lavina mogla biti kriva. No, López se ne slaže s teorijom o lavinama.

“Mislim da lavina ne objašnjava mnogo detalja”, dodala je u intervjuu za Vanity Fair. “Čak i da jest, više volim čudan, nepotpun odgovor. Mislim da postoji fascinacija slagalicama kojima još uvijek nedostaje nekoliko dijelova, a koje nas opsjedaju, ljute i tjeraju da ne prestajemo razmišljati o njima.”

Serija ‘True Detective: Night Country’ jedna je od najiščekivanijih serija u 2024. godini, a možete je gledati na HBO MAx. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime