Četvrtak, 21 ožujka, 2024

10 najpoznatijih klasičnih djela koja se stalno isprepliću s pop kulturom

Poznata i ona malo manje poznata klasična djela čine važan dio raznih 'soundtracka' - kako onih koji prate naš svakodnevni životni ritam tako i onih filmskih

Svjesni ili ne, klasična glazba čini veliki dio svakodnevice modernog vremena – čak i onda kada nismo sami kliknuli play ili se odlučili posjetiti koncert klasične glazbe. Što vam, ako niste do sad, toplo preporučujemo – tim više jer su, uz pridržavanje mjera, već dopuštena organiziranja takvih događanja!Poznata i ona malo manje poznata klasična djela čine važan dio raznih soundtracka – kako naših života tako i onih filmskih.

Klasika na popisu najkorištenijih zvukova na mobitelu

S klasičnim melodijama susrećemo se gledajući TV, upijajući filmove i omiljene serije na streaming platformama, ali i slušajući radio te razne glazbenike moderne ere koji su – ili inspirirani klasičnom glazbom ili ju reinterpretiraju na svoj način. Klasiku nerijetko čujemo u reklamama, u trgovinama i salonima koji se brinu za ugodan ambijent, pa čak i, iznenadit ćete se – u javnom prijevozu! Naime, neka od klasičnih djela nalaze se na popisu najkorištenijim melodijama odabranim za zvuk dolaznih poziva na pametnih telefona.

Potaknuti tim činjenicama, u nastavku donosimo pregled najpoznatijih djela klasične glazbe te otkrivamo (samo) neke od mnoštva filmova i serija te drugih mjesta gdje ste ih mogli čuti:

Mozart, Eine kleine Nachtmusik (Mala noćna muzika)

Službenog imena “Serenade No. 13”, skladbu je Wolfgang Amadeus Mozart 1787. godine napisao za gudače u G-duru te kasnije, slušajući detalje, sam kompoziciji dao nadimak po kojim ju danas zna cijeli svijet.

Mala noćna muzika iznimno često se koristiti u reklama, presjecima TV programa i raznim uvodnim špicama, a među ostalima, čut ćete ju u filmovima “Čarlijevi Anđeli 2: Punom brzinom”, “Osmi putnik (Alien)”, “Svi su ludi za Mary” ili pak u franšizi o detektivu za kućne ljubimce – “Ace Ventura”. Naravno, skladba je posebno istaknuta u filmu “Amadeus” koji prikazuje život samog skladatelja.

Beethoven, Für Elise (Za Elizu)

Uz skladbu za Elizu vežu se mnoge zanimljivosti, ali i tajne. Budući da je ovaj Beethovenov komad otkriven tek 40 godina nakon njegove smrti skladba u sebi krije nikad odgonetnutu tajnu: nitko nije posve siguran tko je bila Eliza! Dodatni misterij je i činjenica da neki muzikolozi smatraju da je naslov “krivo prepisan” i da u originalu nosi ime “Für Therese”?! 

Zahvaljujući jednostavnoj, no primamljivoj melodiji danas se može čuti u bezbroj reinterpretacija – od kubističke obrade preko raznih jazzy izvedbi do mnoštva “igranja” s temom u popularnoj glazbi, ali i raznim djelima filmske industrija pa i animiranim filmovima namijenjenim najmlađima.

Vivaldi, The Four Seasons (Četiri godišnja doba)

Koje godišnje doba najviše volite? Ne kalendarski nego koje najviše volite – čuti? Četiri godišnja doba Antonio Vivaldi zamislio je kao koncerte za violinu, a svaki od komada donosi glazbenu ekspresiju za koju skladatelj smatra da odgovara godišnjem dobu koje predstavlja. I da, riječ je o četiri djela što znači da ovaj popis, uz bonus na dnu, umjesto 10 zapravo sadrži 15 najpoznatijih klasičnih skladbi. 🙂

Sva četiri dijela iznimno su poznata u cijelom svijetu. Osim na koncertima klasične glazbe, ove poznate note prižimaju i razne glazbene albume modernijeg vremena, baš kao i mnoštvo filmova. Vivaldija ćete možda čuti čak i u uredu, u javnom prijevozu ili kod osobe u vašoj blizini – kao melodiju zvona mobitela!

Beethoven, Symphony No.5 in C minor (Peta simfonija)

Ta da da daaaa – Čujete ovo u svojim mislima, zar ne? Poznati akordi iz Beethovenove Pete simfonije toliko su dramatični i upečatljivi da ih neki kritičari opisuju kao “zvuk kucanja sudbine na vrata”. Po prepoznatljivosti bi ova simfonija trebala biti na 1. mjestu, ali je simbolično – na 5. – baš kao što su se “Četiri godišnja doba” smjestila na 4. mjesto ove liste.

Po skladbi je dobio ime i poznati filmski pas – Beethoven, a inspiraciju u njoj pronalaze i brojni rock i pop glazbenici: od Chucka Berryja i Electric Light Orchestra preko Johna Lennona i Billeyja Joela do disco groznice i modernih pop hitova – ali i TikTokera!   

Bizet, Carmen

Bizetova “Carmen” iz 1875., revolucionarna opera po pitanju tadašnjih strogih glazbenih pravila, prepuna je značajnih i lako-pamtljivih melodija koje zapnu u mislima još neko vrijeme nakon što ih čujete.

Od same uvertire, do “Toreadorove pjesme”, “Habanere” i “Arije ljubavi” Bizetovi komadi često će vam se u podsvijesti uvući i dok se opuštate uz omiljeni televizijsku program. “Carmen” je zasjala i u Pixarovoj animiranoj uspješnici “Up” (“Nebesa”), sjajno su je reinterpretirali i likovi iz “Ulice Sezam”, a nipošto se ne smije zaboraviti niti izvedba iz popularnog crtića “Tom i Jerry”.

 

J.S. Bach, Toccata and Fugue in D minor (Tokata i fuga u d-molu)

Ovo djelo Johanna Sebastiana Bacha možda nema poseban naziv, no uvod je svakako upečatljiv! Upravo zbog teatralnih prvih nota skladba je iznimno popularna za isticanje strašnih ili napetih trenutaka, posebno u industriji horror filmova gdje ju je, smatra se, proslavilo pojavljivanje u “Dr. Jekyllu i Mr. Hydeu”, snimljenom 1931. godine.

Johann Strauss II, The Blue Danube (Na lijepom plavom Dunavu)

Straussov valcer toliko je poznat da se gotovo može reći kako je zapravo neslužbena himna Austrije. Niti jedan pravi bal ne može proći bez ove pjesme (a znamo da filmovi obožavaju balove i gala događaje) pa je lako za pretpostaviti da ju možemo čuti u mnoštvu filmova – igranih i animiranih – koji su bajkovitog, romantičnog ili pak povijesnog karaktera.

Posebno zanimljivo, filmski ljubitelji prepoznat će ju i kao sjajan audio dodatak dramatičnom otvaranju filma Stanleyja Kubricka iz 1968.- kultna “2001.: Odiseja u svemiru” započinje upravo uz note Johanna Straussa II.

Ravel, Boléro

Jeste li znali da je najveću globalnu slavu Ravelov Boléro postigao 1984. godine kada su je zlatni Olimpijci Torvill i Dean odabrali za “pobjedničku” pjesmu klizačke koreografije? 

Skladba je originalno napisana za baletni ples ruske plesačice Ide Rubinstein stoga bi i vjerojatno i sam Ravel bio zadovoljan načinom na koji je skladba postala popularna u 20. stoljeću. U međuvremenu je kulturna industrija, posebno filmska, Boléro postavila na popis “the” djela nepresušne inspiracije.

Mozart, Overture from The Marriage of Figaro (Figarov pir)

Ako nekim slučajem niste obraćali pažnju na filmsku glazbu ili vam ništa s ovog popisa “ne zvuči” poznato u kontekstu omiljenih filmova i serija, Figarov let zasigurno će upaliti lampicu. Ako ne u filmovima, isječke ove skladbe niste mogli ne-čuti kada je u pitanju pop kultura u kojoj živimo. Uz reference na “Figarov pir” na koje se može (in)direktno naići u raznim pjesmama, ova melodija jedna je od najpopularniji kada su u pitanju – reklame! Do nedavno je bila i prilično popularna i u uvodnim ili odjavnim špicama TV emisija, a možda ste ju čuli i kada bi vas s druge strane linije stavili na čekanje.

Volite čokoladu? Dopustite da vas Willy Wonka (iz 1971.) povede na čarobno putovanje tvornicom koje započinje čim otvori vrata posebnim kodom sastavljenim od nota – ove pjesme! 

Puccini, Nessun Dorma (iz opere Turandot)

Došavši do kraja popisa jasno je da se ponavlja uloga klasičnih skladbi u raznim filmskim ostvarenjima. I Puccinijevu ariju “Nessun Dorma” naći ćemo u raznim filmovima, no naglasak ovog puta stavljamo na popularne emisije u kojima smo “Nessun Dorma” u raznim varijacijama mogli čuti toliko često da se već pomalo – “izlizala”.
Pogađate? Riječ je o raznim pjevačkim TV emisijama natjecateljskog karaktera u kojima je ovo klasično djelo postalo “klasik” audicija. Mnogi se, nažalost ne proslave s izvedbama, neki očaraju žiri, a posebno je istaknula pobjednika prve sezone “Britain’s Got Talent”, Paula Pottsa koji svoju izvedbu ove arije i danas koristi kao svoju “poslovnu vizitku”.  

BONUS

Puccini, O mio babbino caro (iz opere Gianni Schicchi)

Iako skladbu možda neće svi prepoznati, ova Puccinijeva melodija je, čini se, među najdražima kada je u pitanju posuđivanje za potrebe emotivnih isticanja u televizijskim serijama i filmovima. Kao i kod radnje mnogih romantičnih filmova i sama skladba nosi priču o mladoj djevojci, Lauretti, koja moli oca da joj dopusti da se uda za čovjeka kojeg voli. Lista filmova u kojima se skladba može čuti kako u pozadini tako i za isticanje same radnje je pozamašna te uključuje povijesnu dramsku seriju “Downton Abbey” te filmove “Manolina kapetana Correllja”, “Soba s pogledom” i druge.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime