Subota, 23 ožujka, 2024

Glazba iza broja 007: Sve pjesme koje su proslavile Jamesa Bonda – i obrnuto!

Uz Billie Eilish i najnoviju Bond pjesmu koji je napravila u suradnji sa svojim bratom, donosimo pregled svih pjesama koje su ovjekovječene u povijesti franšize

Dok čekamo novi datum zbog pandemije još jednom odgođenog novog filma iz James Bond franšize odlučili smo uroniti u povijest – i to onu glazbenu!Win-Win situacija

U poslovnom svijetu često korišten termin “win-win situacija” definira se kao pozitivan osjećaj uspješnog dogovora za obje uključene strane. Kada je u pitanju soundtrack 007 agenta – točnije naslovna glazbena tema filma – uglavnom je uvijek riječ upravo o situaciji u kojoj se pozitivni benefiti preslikavaju jednako na pjesmu tj. izvođača kao i na sam film.

Uz moćnu glazbenu pratnju za pojačavanje atmosfere same radnje film dobiva i dodatnu promociju te svojevrsnu najavu koju mjesecima prije premijere susrećemo u svjetskim medijima i društvenim mrežama. Samu pjesmu ne doživljavamo kao direktnu reklamu – jer ona to i nije, ali svejedno sa svakom vrtnjom slušatelje malo “nabrijava” na sam film. Nadalje, eksponiranost izvođača, kao i dodatni awareness o samom filmu, podiže se i redovitim emitiranjem pjesme na radiostanicama i streaming servisima. Dodatnu promociju dobivaju dakle i glazbenici koji su se upustili u snimanje svojevrsnog audio-simbola koji predstavlja nove avanture najpoznatijeg tajnog agenta. Što dolazi i prirodno budući da je film, kao jedna od najvećih kreativnih industrija, iznimno plodno tlo za privlačenje (dodatne) pažnje (šire) publike. Mnogi će glazbenici trenutak dok je svijetlo još usmjereno na njihov Bond-proizvod uspješno pretvoriti i u najavu svojeg novog koraka – studijskog albuma ili velike turneje. Uostalom, čak i ako zanemarimo sve to, tko ne bi htio imati hit singl snimljen za jednu od najpopularnijih i najuspješnijih filmskih franšiza ikad?!

FILM PO FILM: Zašto je Tom Hardy najbolji izbor za novog Jamesa Bonda?

Filmsko-glazbena “tajna misija” 

Impresivan popis glazbenika potvrđuje kako je imati James Bond hit postala svojevrsna stvar prestiža, nešto što je izvan uobičajenih glazbenih kategorija. Shirley Bassey, Louis Armstrong, Nancy Sinatra, Paul McCartney, Tom Jones, Duran Duran, Chris Cornell, Madonna i Adele samo su neki koji su u svom glazbenom CV-u mogu pohvaliti s tim. Uz to, svi oni zasigurno će potvrditi kako glazbena uloga u James Bondu, uz sveukupno zadovoljstvo, nosi i određenu odgovornost.

Ljestvica se sve više podiže te snimiti novu Bond temu postaje sve veći izazov za izvođače. Ako se tome pridoda i popis svih dosadašnjih izvođača i uspjeha koje su postigli, jasno je kako svaki idući glazbenik/glazbenica uz 007 faktor mora imati i određenu dozu hrabrosti za ovakav pothvat. Baš kao i Bond, James Bond!

Da sažmemo sve dosad navedeno: statistike potvrđuju kako film, ovakvom suradnjom,  dobiva dodatnu pažnju fanova izvođača koji izvodi naslovnu temu, ali i glazbene industrije, posebno kada se uzme u obzir da su pjesme često nominirane i nagrađivane. I, obrnuto – pjesma tj. izvođač koji ju izvodi dobiva dodatnu eksponiranost. James Bond zaista je idealan primjer takve snažne sinergije.

10 najvećih blockbustera koje zbog pandemije nismo vidjeli u 2020.

Kako je ‘bondovska tema’ postala kultni simbol popularne kulture

Svaka pjesma koja predstavlja novi James Bond film, pomno je odabrana. Gotovo uvijek vrlo lako ulazi u uho (a teško nam izlazi iz glave) te uvijek ima zajednički motiv prisutan u svakom bondovskoj skladbi: prepoznatljive Barryjeve note nastale još 1962. godine za prvi 007 film.

Možda će se nekim filmoljupcima utjecaj glazbe na doživljaj samog filma činiti minoran, no činjenica je da smo se (svjesno ili nesvjesno) kroz sve dosadašnje Bondove tajne misije toliko naviknuli čuti snažnu i prepoznatljivu pjesmu da bi izostanak iste u krajnju ruku jednostavno bio čudan; nešto bi- falilo. A evo i što:

Billie Eilish, No Time to Die (2020.)

Naslovna pjesma za film koji još nije doživio premijeru te je, još jednom – odgođen. Naime, uslijed komplikacija prouzrokovanih koronavirusom, novi termin početka prikazivanja pomaknut je za početak listopada 2021. godine. Film čekamo uz najavnu, naslovu pjesmu koju je napisala i izvela Billie Eilish te time ušla u povijest kao dosad najmlađa glazbenica koja je dobila (i opravdala) priliku biti dio ove svjetski poznate filmske uspješnice. Peterostruka dobitnica nagrade Grammy, pjesmu je napisala u suradnju sa svojim bratom, Finneasom O’Connellom.

Eilish, Billie Eilish – Zbog pjesme za novi film o Bondu mlada glazbenica ušla u povijest

Sam Smith, Writing’s on the Wall (2015.)

Prije nego što je službeno potvrđeno kako će pjesmu autora Jimmyja Napesaza napisanu za “Spectre”, dvadesetčetvrti po redu James Bond film, izvesti Sam Smith internet i društvene mreže bili su preplavljeni nagađanjima kako će ta uloga pripasti grupi Radiohead. Nekima se nije svidjela Smithova interpretacija, što zbog njegove “nježnosti”, što zbog očekivanja Radioheada, no pjesma je postigla značajan uspjeh te se našla na popisu oskarovskih i Golden Globe nominacija.

Adele, Skyfall (2012.)

Kada su u pitanju recentnije James Bond pjesme “Skyfall” je vjerojatno najpoznatija, a svakako i – najuspješnija. Pjesma je svjetlost dana ugledala nedugo nakon golemom uspjeha Adelinog albuma “21” te instantno postala svjetski hit. Osim toga, “Skyfall” je prva James Bond tema koja je osvojila Oscara za najbolju filmsku pjesmu kao i Golden Globe i Critics’ Choice Movie Award za najbolju pjesmu, ali i Brit Award za singl godine te Grammy za najbolju pjesmu napisanu za vizualni medij.

Jack White i Alicia Keys, Another Way To Die (2008.)

Frontman grupe White Stripes Jack White napisao je pjesmu za bondovsko “Zrno utjehe” (“Quantum of Solace”), a vokalne dionice sjajno su sjeli R&B zvijezdi Aliciji Keys. Mnogi su komentirali kako je pjesma pomalo čudna te da je “nedovoljno bodovski odabir”. Zanimljivost je da su se pomiješani komentari i osjećaji publike pojavili i kada su u pitanju recenzije samog filma. “Another Way To Die” se, čini se, sjajno uklopio: kakav film takva pjesma?

Chris Cornell, You Know My Name (2006.)

Još jedan svjetski hit! Frontman poznatih grunge sastava Soundgarden i Audioslave, Chris Cornell u pop svijetu zasjao je upravo s interpretacijom skladbe za “Casino Royale”. Kritički iznimno hvaljena, uz Cornella kao cijenjenog pjevača, pjesma je čak proglašena najboljom Bond pjesmom te s trona svrgnula “A View to a Kill” grupe Duran Duran iz filma premijerno prikazanog 1985. godine. Prema svjetskim kritičarima, pjesma je bila idealan odabir za uvodno predstavljanje Daniela Craiga u ulozi Agenta 007.

Chris Cornell – 40 činjenica o ikoni grungea i najutjecajnijem rock vokalu

Madonna, Die Another Day (2002.)

Producenti su za film u kojemu po posljednji puta u ulozi Jamesa Bonda pojavljuje Pierce Brosnan željeli neko zvučno ime iz svijeta glazbe. Ime koje će (tada) mnogima prvo pasti na pamet je – Madonna. Madonna je Madonna, no njena pjesma ipak je odjeknula uz razne kritike – od onih dobrih do manje dobrih. U svakom slučaju – pričalo se! Pjesma je također ostvarila značajne mjesta na top ljestvicama te, uz ispraćaj Brosnana, gotovo simbolično označila novu i manje tradicionalnu eru bondovske franšize.

Garbage, The World Is Not Enough (1999.)

Škotsko-američki rock bend Garbage krajem devedesetih već je žario i palio top ljestvicama, a suradnja s James Bondom samo ih je još dodatno pogurnula na putu ka ostvarivanju vrhunca karijere. Prilično u stilu “klasičnog Bonda” pjesma se dugo zadržala na top ljestvicama, generirajući pri tom iznimno tople osvrte kritike i struke.

Garbage – 10 zanimljivih činjenica koje su obilježile karijeru benda

Sheryl Crow, Tomorrow Never Dies (1997.)

Godine 1997. konkurencija za naslovu pjesmu bila je iznimno jaka. Postojala je, kako se spominje, pjesma koja je se posebno istaknula, no producenti su se zbog komplikacija s autorskih prava, ipak odlučili za suradnju sa Sheryl Crow. Nažalost, skladba je jedna od najlošije prihvaćenih pjesama kada su u pitanju James Bond filmovi, no unatoč tome, a zahvaljujući reputaciji Sheryl Crow, svejedno se našla u Golden Globe i Grammy nominacijama.

Tina Turner, GoldenEye (1995.)

“GoldenEye” u izvedbi Tine Turner bio je (i još uvijek je) ogroman svjetski hit! Jeste li znali da su pjesmu za Tinu napisali Bono i The Edge iz grupe U2? Pjesma je također proglašena kao jedna od tema koja najbolje pristaje uz Jamesa Bonda i sve što pristaje što je pomalo i paradoksalno budući da je sam film bio prvi koji nije utemeljen na radu Ian Fleminga. Pjesma je kasnije svoje mjesto našla i na Tininom albumu “Wildest Dreams”.

Gladys Knight, Licence To Kill (1989.)

Ova pjesma jedan je od dokaza da neki dogovori propadnu i najvećima, no da finalni rezultat u konačnici svejedno može ispasti fenomenalan. Naime, Knight je odabran za izvođača ove bondovske glazbene teme tek nakon što je propao inicijalni plan s Ericom Claptonom. U Knightovoj izvedbi pjesma je postala veliki hit, posebno u Europi. Mali trik kojim su se poslužili je izražena asocijacija na liniju iz “Goldfinger” teme, a dodatna zanimljivost koja se veže uz pjesmu je da je “Licence To Kill” u trajanju od 5 minuta i 43 sekunde tada službeno postala najduža bondovska pjesma.

Najbolji trenuci Seana Conneryja u ulozi tajnog agenta 007

A-ha, The Living Daylights (1987.)

Iako se popularni norveški bend A-ha u startu činio kao prilično neuobičajen spoj s Jamesom Bondom, pjesma “The Living Daylights” je postala jedna od njihovih najprepoznatljivijih i najdugovječnijih hitova. A-ha također nisu bili prvi izbor, a priliku za snimiti pjesmu dobili su nakon što je snimka Pet Shop Boysa bila odbijena od strane glazbenog studija.

Pop Cooltura: Nije umro Sean Connery, umire jedno bitno drugačije vrijeme

Duran Duran, A View To A Kill (1985.)

Pjesma koju i danas često čujemo, često nesvjesni da ju je proslavio James Bond! Legendarni skladatelj bondovskih pjesama, John Barry, posebno je ponosan na nju. Posebno se ističući u UK, ovaj ogroman hit, nominiran je za Golden Globe nagradu te je dugo vremena iznimno visoko kotirao i na top ljestvicama diljem svijeta.

 • Rita Coolidge, All Time High (1983.)
 • Sheena Easton, For Your Eyes Only (1981.)
 • Shirley Bassey, Moonraker (1979.)
 • Carly Simon, Nobody Does It Better (1977.)
 • Lulu, The Man With The Golden Gun (1974.)
 • Paul McCartney & The Wings, Live and Let Die (1973.)
 • Shirley Bassey, Diamonds Are Forever (1971.)
 • Louis Armstrong – We Have All The Time in the World (1969.)
 • Nancy Sinatra, You Only Live Twice (1967.)
 • Tom Jones, Thunderball (1965.)
 • Shirley Bassey, Goldfinger (1964.)
 • Matt Monro, From Russia with Love (1963.)
 • John Barry & Orchestra ft. Monty Norman, James Bond Theme (1962.)

Jedan od najprepoznatljivijih glazbenih komada napisanih za film! Ikad! Originalno stvoren 1962. godine za prvi James Bond film, “Dr No”, poznati isječak čujemo u svakoj od prethodno predstavljenih pjesama koje su odigrale veliku ulogu kako u povijest tajnog agenta 007 tako i u popularnoj kulturu općenito.

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime