Subota, 23 ožujka, 2024

Idealan soundtrack za Valentinovo: Kultni jazz album Love Supreme

Ovaj album je ljubav sama. Ljubav koja nije proizvod konzumerizma i kapitalizma, nego nastaje iz autentične povezanosti sa svijetom. Ljubav koja proizlazi iz ranjivosti i poniznosti, a beskrajna je

Uoči Dana zaljubljenih svatko bira svoju glazbu koju povezuje s ljubavlju. Mi smo odabrali kultni album Love Supreme najvećeg jazz maga Johna Coltranea. Iako on ne govori na tipičan način o ljubavi, ovaj album je ljubav sama.Ljubav koja nije proizvod konzumerizma i kapitalizma, nego nastaje iz autentične povezanosti sa svijetom. Ljubav koja proizlazi iz ranjivosti i poniznosti, a beskrajna je.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli John Coltrane (@johncoltrane)

“Love Supreme” je jazz album Johna Coltranea koji je snimljen u samo jednom terminu 9. prosinca 1964. godine u Van Gelder studiju u Englewood Cliffsu, New Jersey. Coltrane je angažirao bubnjara Elvina Jonesa, pijanista McCoya Tynera i basista Jimmyja Garrisonaza za ovaj kultni album jazza, koji je izvorno izdao “Impulse!” 1965. godine.

Album je 2016. godine stavljen pod zaštitu kao kulturno dobro u Nacionalni registar zvučnih zapisa Kongresne knjižnice zbog svoje kulturološke, povijesne i estetske važnosti (Tomić, 2021).

Jazz 60-ih godina

John Coltrane obilježio je pedesete i šezdesete godine, ali njegovo glazbeno nasljeđe i dalje se vidi u suvremenoj jazz glazbi. Rođen je 23. rujna 1926. godine, a postao je aktivan na glazbenoj sceni nakon Drugog svjetskog rata. Počeo je svirati u trenutku velikih promjena u jazz glazbi.

U afro-američkom nasljeđu utjecaj ratnih godina vidi se najviše u glazbi. Godine 1942. afroamerički jazz glazbenici počeli su svirati u noćnim jam sessionima u Minton’s Playhouse u Harlemu. Tada su se prestali nazivati zabavljačima i počeli se nazivati umjetnicima.

Upravo u tom razdoblju stvara se nova forma jazza koja se zove Bebop i koja se zasniva na harmonijskim improvizacijama i osminkama. Ta je nova vrsta jazza dopustila glazbenicima više slobode da improviziraju i izraze svoje emocije. Bebop je imao “prirodniji i asimetričniji” zvuk nego prethodnik Swing.

Glazbeni inovatori Bebop jazza bili su Theolonius Monk, Charlie Parker i Miles Davis. Oni su su utjecali na Coltraneovo sviranje nakon što se vratio iz rata u Philadelphiu 1946. godine. No, on nikada nije pokušavao kopirati sviranje svojih prethodnika, nego je uvijek tražio originalni put u novoj formi jazza.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli John Coltrane (@johncoltrane)

Mag dvadesetog stoljeća 

Coltrane je drugačije razmišljao o glazbi, filozofiji i religiji nego njegovi suvremenici. Njegov život obilježila je suradnja s Milesom Davisom koja je imala jako puno uspona i padova. U jednoj kriznoj fazi, kada je Miles Davis otpustio kvintet i Johna Coltranea, Coltrane je bio u jako lošoj fazi. Tada je bio i ovisnik o heroinu.

Nakon tog događaja prestao se drogirati i navodno je tri dana sjedio pored svojeg prozora u spavaćoj sobi. U ta je tri dana samovanja navodno čuo najdivnije udaljene zvukove koje je ikada čuo. To je bila božanska glazba, a taj zvuk je bio znak njegova duhovnog buđenja. Nakon toga je cijelu svoju karijeru posvetio pokušavajući odsvirati takve zvukove i približiti se tom osjećaju milosrđa. 

Jedan od ključnih događaja u njegovu osobnom životu bila je ljubav s Alice Coltrane, koja je označila drugu etapu njegova stvaralaštva i zaokret prema spiritualnosti. U šezdesetima počeo se okretati Istoku, tražeći inspiraciju za svoje glazbene ideje. Istraživao je istočnjačku filozofiju i glazbu. Pokušao je inkorporirati elemente indijske rage u svoje sviranje. Uz pomoć tonske konstrukcije rage, improvizirao je svirajući jazz. Istraživao je poliritmiju, snagu i važnost glazbe i plesova u afričkoj kulturi. Osim toga, počeo je koristiti politonalitetnost i različite ritmove koje je aplicirao u jazz glazbu, i na taj način promijenio je estetiku jazza u šezdesetima.

Coltrane je prestao razmišljati o publici i smatrao je da generacija glazbenika mora odbiti sva pravila i estetska načela te stvarati izazovnu glazbu. Za njega je to bila vrsta glazbe koja je bila teška za pratiti publici, ali je bila ekspresija duhovnih iskustava. Zbog toga ga danas smatramo začetnikom spiritualnog jazza

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli John Coltrane (@johncoltrane)

Love Supreme

John Coltrane je “Love Supreme”, svoje remek djelo, snimio 1964. godine. Godina je to kada je u Americi prošao zakon koji zabranjuje rasnu diskriminaciju na javnim mjestima i bila je obilježena napadima američke policije na mlade Afroamerikance te je troje mladića poginulo u Philadelphiji na prosvjedima. Unutar novog društvenog konteksta punog straha, ali i nade, Coltrane je komponirao album posvećen ljubavi kao zahvalu za duhovno buđenje 1957. godine.

“Love Supreme” je posvećena suita u četiri dijela: “Acknowledgment” (“Buđenje”), “Resolution” (“Odluka”), “Pursuance” (“Traganje”) i “Psalms” (“Otkrivenje”). John Coltrane se naslanja na razvoj suite u doba romantizma. Tada su suite dobile programatski karakter, a stavci tematske naslove. Coltrane je vrlo značajno odabrao četiri pojma iz biblijskog diskursa. Tematski gledano, svaki od stavaka opisuje dio duhovnog puta.

Njegov duhovni put započinje onog dana u njegovoj spavaćoj sobi, kada je čuo zvukove Božje. To je predstavljeno Buđenjem, potom slijedi “Odluka” da ostane na tom putu, izazovi i muka čistoće te prosvjetljenje. U konačnici ovo je ljubav o čistoj, nadnaravnoj ljubavi koja ga je obuzela poput svjetla. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli John Coltrane (@johncoltrane)

Buđenje

Prvi stavak ove suite je kultan. John Coltrane je odabrao da prvi instrument koji čujemo je gong, nakon kojeg slijedi orkestracija cimbala i slobodna improvizacija na saksofonu. Ključni dio kompozicije je trenutak kada ulazi Jimmy Garrison s motivom od 4 note, tri tona koji postaje lajt motiv i temelj za cijelu kompoziciju. Motiv je glazbeno prenesen uzvik “A love supreme”. On prati intonaciju izgovaranja te sintagme pretvorenu u notni zapis. Preko toga kroz kompoziciju Coltrane svira lirični solo uz vibrantnu pratnju Elvina Jonesa, McCoya Tynera i Jimmyja Garrisona.

Na kraju suite se pojavljuje Coltraneov glas. On izgovara mantru “Love Supreme”. U tom trenutku objašnjava se postupak transponiranja riječi, mantre u glazbu. John Coltrane je u studiju nasnimio naknadno svoj glas više puta, tako da na snimci čujemo njegov glas kao više glasova koji istovremeno to izgovaraju. Tim postupkom glazbeno se dobiva osjećaj sveprisutnosti ljubavi. Ono što je sigurno jest da u Buđenju John Coltrane istražuje sve moguće oblike improvizacije lajt motiva “Love Supreme” melodije. 

Otkrivenje

Posljednji dio suite “Otkrivenje” inspiriran je ljubavnom poemom Johna Coltranea. U tom stavku John Coltrane prevodi literarni zapis u glazbu po zvučnosti.

Psalmi predstavljaju jednu od knjiga Biblije, odnosno Starog Zavjeta. Knjiga psalama je najveća pojedinačna knjiga biblije. Psalmi su molitve u stihovima, religiozne pjesme koje su bile uglazbljene. Psalmi sadrže molitve preklinjanja za milosrđe i pomoć, te obiluju zahvalama i usklicima nenadmašne radosti.

John Coltrane je za posljednji stavak svoje suite napisao pjesmu, zahvalu Bogu kao zahvalu ljubavi. Zamišljao je intonaciju čitanja te pjesme koja je trebala stilski podsjećati na propovijed u afroameričkoj crkvi. Intonaciju i ritam izgovora pjesme pokušao je odsvirati na tenor saksofonu i tako je nastao posljednji stavak albuma.

“Otkrivenje” je proširena glazbena naracija, eksplikacija duhovne teme koja se razvija kroz čitavi album. Njegova pjesma je objašnjenje što je to za Coltranea “Love Supreme”.

Sretni smo što ponovno možemo nabaviti ovu ploču i to u platinum izdanju. Stoga, upalite svijeće, natočite si čašu dobrog crnog vina i pojedite previše čokoladica dok ste uronjeni u kadu ili zavaljeni u krevet. Na zvučnicima raspalite ovu suitu koja emitira ljubav. Probajte od početka do kraja u koncentraciji poslušati ovaj kultni album koji je promijenio razvoj jazz glazbe.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli John Coltrane (@johncoltrane)

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime