Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Odlične vijesti: Novi album Gorana Bregovića od danas je dostupan online

Goran je osmislio tri lirske priče temeljene na kršćanskoj, židovskoj i muslimanskoj liturgiji koje izvode solisti Mirjana Nesković (Srbija), Gershon Leiserson (Izrael) i Zied Zouari (Tunis). Ovim albumom Goran Bregović spaja srž svoje kreativnosti sa svojim dosadašnjim glazbenim putovanjem: klasičnim, divljim, jedinstvenim, eklektičnim i uvijek neočekivanim...

Više od 50 godina, Goran Bregović međunarodno je priznat kao najutjecajniji skladatelj, glazbenik, tekstopisac, aranžer i producent koji je balkansku glazbenu scenu upisao na svjetsku glazbenu kartu. Rođen u Sarajevu 1950. godine, Goran Bregović bio je osnivač i kreativna snaga iza rock grupe Bijelo Dugme. Aktivno od 1974. do 1989., Bijelo Dugme se smatra najpopularnijim i najutjecajnijim bendom koji se pojavio na Balkanu do danas, što su i dokazali i kada su se 2005. reformirali pred velikim brojem ljudi na tri ‘oproštajna’ koncerta.Nakon raspada grupe, Goran kreće u solo projekte. Nakon što je već napisao pregršt filmske glazbe kao prateće projekte tijekom vremena s bendom, započeo je s pisanjem filmske glazbe. Surađivao je, između ostalih, s redateljem Emirom Kusturicom, skladajući glazbu za “Les Temps des Gitans” (1989.), “Arizona Dream” (1993.) i “Underground” (1995.), potonji je osvojio Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Cannesu 1995. U tom razdoblju, Goran je snimio i nekoliko albuma, radeći s izvođačima iz širokog spektra glazbenih žanrova. Među njima su bili Iggy Pop, Asaf Avidan, Gipsy Kings i pokojni Scott Walker, Cesaria Evora i Rachid Taha. Također je producirao uspješne albume za poljsku pjevačicu Kayah i tursku zvijezdu Sezen Aksu.

Ipak, nastup na pozornici je posao i život Gorana Bregovića

Godine 1997., nakon duge stanke, Goran ponovno počinje izvoditi koncerte uživo, ovaj put sa svojim Vjenčanja i Sprovodi bandom, koji uključuje limenu glazbu i udaraljkaše često obogaćene muškim vokalnim sekstetom i gudačkim kvartetom. Tijekom posljednjih 25 godina obišao je svijet održavši stotinjak koncerata godišnje, bilo na najprestižnijim pozornicama ili u malim selima.

U svoj široki glazbeni repertoar, Goran je također dodao i pisanje skladbi klasične glazbe, poput orkestralne filmske glazbe za ‘La Reine Margot’ (1994.) Patricea Chéreaua i dvije stavke za Festival de St Denis. U izvedbi simfonijskog orkestra 2002. i 2016. skladbe su kasnije izvedene pedeset puta na turnejama diljem svijeta.

The Belly Button Of The World novi je album glazbenika

Budući da nije mogao ići na turneju tijekom pandemije, Goran je iskoristio priliku i snimio album od pet djela, napisanih za tri solo violine, simfonijski orkestar, sekstet muških glasova i, naravno, svoj Vjenčanja i Sprovodi band.

Za svoj posljednji album, “The Belly Button Of The World”, Goran je osmislio tri lirske priče temeljene na kršćanskoj, židovskoj i muslimanskoj liturgiji koje izvode solisti Mirjana Nesković (Srbija), Gershon Leiserson (Izrael) i Zied Zouari (Tunis). Ovim albumom Goran Bregović spaja srž svoje kreativnosti sa svojim dosadašnjim glazbenim putovanjem: klasičnim, divljim, jedinstvenim, eklektičnim i uvijek neočekivanim…U izdanju Classic Recordsa, fizički album će biti dostupan od 26. svibnja 2023., dok je na online platformama je dostupan od danas, 19. svibnja 2023. godine.

Goran Bregović “The Belly Button Of The World” – Classic Records/Decca Records

1 – The Belly Button Of The World                                (08:46) 

2 – A Moment  Of Melancholy                                        (04:50)    

 A ChristianTale                                                        (13:14)    

4 – A Jewish Tale                                                          (11:50)   

5 – A Muslim Tale                                                          (13:19)                                            

 

Sve pjesme napisao, skladao, aranžirao i producirao Goran Bregović. Sve pjesme će za tržište regije objaviti Aquarius Music Publishing/ Classic Records, a za ostatak svijeta Universal Music Publishing Paris/ Decca Records. Snimljeno i miksano u Kamarad studiju Beograd – Srbija 2022. Masterirao u studiju Metropolis Tony Cousins – London. Kompozicija, aranžmani, tekstovi, vokali, gitare, bubnjevi, produkcija: Goran Bregović Partitura, programer, dirigent i snimatelj: Ognjan Radivojević za Kamarad Production. A&R: Jacques Sanjuan, urednik izdanja: Tomislav Škulić.

Glavni violinisti:
Mirjana Nesković iz Beograda
Gershon Leizerson iz Tel  Aviva
Zied Zouari iz Tunisa

Violina za Muslim Tale snimljena u White Bench Studio Tunis od Ayeda Ghanema.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime