Utorak, 25 siječnja, 2022

Parangall / Iron Maiden: Senjutsu – U slavu metala (ali) i prog-rocka

Iron Maiden zbog kvalitete autorskog rukopisa i izvedbe sigurno neće iznevjeriti ni okorjele fanove koji ih znaju iz svih faza ali ni ljubitelje prog-metala i prog rocka koji još uvijek žale za negdašnjim danima sintesajzerskog ponosa i slave koji su se na žanr navukli prije pojave Maidena, Motorheada i metalnog 'novog vala'

 

IRON MAIDEN
Senjutsu
Parlophone – Dancing Bear
****

U vrijeme kad su se mlađahni Iron Maiden pojavili kao predvodnici New Wave Of British Heavy Metala (kako je novi val britanskih metalaca u ‘Soundsu’ nazvao kritičar Geoff Barton) te bili dio plimnog vala, u kojem su osim nezaobilaznih Motoreheada bili i Def Leppard i Saxon, album ‘Senjutsu’ bi zacijelo bio ocijenjen kao anakronizam.

Kao podilaženje ‘starom’ metalu koji je metastazirao u prog-rock prangijanje odbacujući Lemmyjevu pouku o gitarskom solu koji ne smije trajati dulje od vremena ispijanja limenke piva.

17. po redu album

No, vremena su se odavno promijenila. Baš kao i Iron Maiden. Epski brojevi goleme minutaže, sintesajzeri kao u najboljim danima sympho rocka, melodiozni pasaži i slojeviti aranžmani pa i poneki riff pozajmljen iz repertoara američkog južnjačkog rocka, odavno su već uobičajeni za Dickinsonov band. Ili očekivani barem onoliko koliko i gitarski udari Davea Murraya, Adriana Smitha i Janicka Gersa.
Na friškom – 17. po redu albumu – gdje su u gotovo svakoj skladbi uz gitare naglašeni sintesajzeri, više nego li ikada. Možda je ogledni broj dvostrukog albuma stoga gotovo desetominutna ‘Lost In A Lost World’. Počinje kao pastoralna folkom ozračena tema s akustičnom gitarom podložena sintom te bliža Uriah Heap iz vremena ‘Salisburya’ (i pozadinskim vokalima koji su udarili pečat ‘Lady In Black’) nego li ranim i nabrijanim Maidenima. No, u tipičnom maidenovskom dramaturškom obratu kao gromovi iz vedra neba sijevnule su gitare i furiozni ritam s odličnim Dickensonom kao iz priručnika o metalu. Uz finu liniju gitarskog sola u paralelnoj vožnji s vokalom. A onda opet nova promjena ritma u himničkom uzletu teme građene oko novog (folkom koji vuče i na balkanske stilizacije) okađenog riffa i melodioznog sola te kasnijih gitarskih brzaca.
Dakako, skladba završava kako je i počela u gotovo ambijentalnom ozračju. ‘Lost In A World’ tako djeluje kao entitet za sebe; kao ušće svih faza u genezi benda te – rekoh – kao sukus svega što možete čuti na albumu.

Rasni dramatični metalni broj

Ništa manje zanimljivi nisu ni ‘Days Of Future Past’ kao (najkraći) broj u kojem su srećom gitare i sintovi u skladnom suživotu te početni i zaključni broj albuma. Uvodna naslovna skladba je rasni dramatični metalni broj s gitarskim uvodom koji, kao i mnogi iz pionirske faze banda, imaju i okus Black Sabbatha a jedanaestominutna ‘Hell On Earth’ njeno svojevrsno naličje. Odnosno, u uvodu i završnici atmosferska tema koja bi pristajala i Genesisima iz vremena ‘Selling England…’ ili – zbog nježne gitare – Camelu.
Ipak i ona uz stari dramaturški trik: neočekivano ubrzanje, galopiranje ritam sekcije i maestralne gitarske dionice s aromom prog-rocka.

Najkraće rečeno, Iron Maiden zbog kvalitete autorskog rukopisa i izvedbe sigurno neće iznevjeriti ni okorjele fanove koji ih znaju iz svih faza ali ni ljubitelje prog-metala i prog rocka koji još uvijek žale za negdašnjim danima sintesajzerskog ponosa i slave koji su se na žanr navukli prije pojave Maidena, Motorheada i metalnog ‘novog vala’. Jer, i dalje se u svim žanrovskim nišama nosi retro.

Pročitajte još...

Zašto frontman Iron Maidena može biti uzor svakome od nas

Najava zagrebačkog koncerta grupe Iron Maiden razveselila je mnoge, a nas je podsjetila na motivirajuće predavanje koje je 2019. pjevač benda, Bruce Dickinson održao u Lisinskom. Uz to što je jedan od najboljih heavy metal pjevača, Dickinson je prepun zanimljivosti: nedavno se oporavio od karcinoma, diplomirani je povjesničar, pilot i uspješan poslovni čovjek, a fascinira i popis njegovih hobija

Iz heavy kuhinje Iron Maidena – Kratka povijest Trooper piva

Svestrani Bruce Dickinson i Iron Maiden prije osam su godina pokrenuli proizvodnju piva "Trooper", a ime je dobilo po legendarnoj istoimenoj pjesmi koja se smatra jednom od najboljih primjera heavy metal žanra. Trooper se danas, osim s karakterističnim riffom, povezuje i s odličnim okusom

10 manje poznatih bendova slavnih rock glazbenika

Rijetko tko postane velika zvijezda preko noći. Potrebno je puno truda, želje i volje, pokušaja i padova i usput naučenih trikova. Donosimo arhivske snimke rock izvođača u bendovima u kojima su svirali prije nego su postali planetarno popularni!

Što je Noć vještica bez playliste da se naježiš?

Kao i ostala velika okupljanja, ove godine preskočeni su i Halloween tulumi, no to ne znači da se i dalje ne možete dobro zabaviti. A dobru zabavu teško je zamisliti bez dobre glazbe!

Povezano

Parangall: Elvis Costello & The Imposters, The Boy Named If – Sjajan povratak korijenima

Za sve koji su Costella posvojili prije nego što li je krenuo na transžanrovske ekskurzije od countryja, americane, komorne klasične glazbe pa do neworleanskog bluesa, Tin Pan Alleya i soula te jazza, 'The Boy Named If' je 'must have'! Naprosto fascinantan album

Parangall: Hojsak & Novosel, Traditional Songbook – U slavu kontrabasa i tambure

'Traditional Songbook' je – ma u koju ga žanrovsku ladicu gurali - naprosto čudesan album

Parangall: Muzika za film Dušana Kovačevića – Nije loše biti Bajaga

Odabir deset općih mjesta iz Bajagine pjesmarice - ujedno i deset "javnih površina" koje i danas koncertnom aktivnošću Bajage od Vardara pa do Triglava napaljuju i mlađe generacije - na prvu je bila jednostavna zadaća. A nije...

Pop Gallaksija: Najbolji albumi sedamdesetih – King Crimson; najutjecajniji band prog-rocka

Hvalili su ih i glazbenici koji su s prezirom na isteku70-ih i početkom80-ih gledali na 'dinosaure rocka' i zvijezde prog-rock ere. S razlogom jer vječno mutirajuća družina oko genijalnog ekscentrika Roberta Frippa utjecala je ne samo na art/prog rockere, nego i na heavy i punk metal, jazz ili classic-fusion, synt-pop, noise, avangard rock...

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime