Ponedjeljak, 25 listopada, 2021

Pop Cooltura: Najbolji video spot 21. stoljeća

Video ekranizacija pjesme „Reigns“ grupe Idles, u režiji i prema ingenioznoj baznoj ideji redatelja Thea Watkinsa, s kojim su već surađivali na ranijim pjesmama „Great“ i „Samaritans“, sublimirala je 21. stoljeće u dvije pozicijske scene...

Proći će vam ispod radara u moru blještavih nasiljavanja optimizma i potrebe povratka na old normal. Gurkanja u leđa života kakvog ste znali prije 2020. Zasićenja melodramatičnim soap opera, high budžet ekranizacijama tripolminutnih komadića pop i rap glazbene industrije.

Ne zato jer se radi o video spotu za prilično monolitni zid glazbe postpunkerskih bundžija koji vam neće baš milovati uši, ako niste spremni na The Clash meets Sex Pistols furiju iz UK-a. Uz dodani melting pot Rage Against The Machinea i The Jesus Lizarda preko bare i Atlantskog oceana. Stamen i armiranobetonski. Protupotresni. Minimalistički i repetitivan, a opet jasan, da jasniji ne može biti.

Najstvarnije zrcaljenje otiska fotelja voajera i reality show gladijatora 21. stoljeća

Nego zato jer je stvaran. Najstvarnije zrcaljenje otiska fotelja voajera i reality show gladijatora 21. stoljeća. Jer je zrcalo efekt. 

Uz dužno poštovanje jednako globalno kontroverznom video ekraniziranju Childish Gambinove ‘This Is America’, prekrasnu poetičnu SF bajku za ‘Oh Baby’ LCD Soundsystema, mitskog Bowievog ‘Lazarusa’ u koji je ugradio vlastitu realnu smrt kao dio svoje umjetnosti, iznimno sulude video konstrukcije OK Go zabavljača od ‘Here We Go Again’ nadalje, Spike Jonzeov ples Christophera Walkena za Fatboy Slimov ‘Weapon Of Choice’, Radiohead, Bjork, Chemical Brothers doprinose, desetke prekrasno snimljenih, minimalističkih, konceptualnih, filmoskopskih video spotova dejtanih od 2000. naovamo, nitko nas nije dosad toliko efektno i jednostavno razgolitio. 

Video ekranizacija pjesme ‘Reigns’ grupe Idles, u režiji i prema ingenioznoj baznoj ideji redatelja Thea Watkinsa, s kojim su već surađivali na ranijim pjesmama ‘Great’ i ‘Samaritans’, sublimirala je 21. stoljeće u dvije pozicijske scene. Bez namjere spoilanja njegova zakucavanja video prikazuje predivni, korporacijski, namješteni slow motion svijet dok u udobnim foteljama prati National Geographic dokumentarizam. Jedan drugi svijet pritom se događa pred njihovim očima. Sezona lova počinje, a time i razlog za popcorn navijanje i urlik zadovoljstva. Tko je lovac, a tko lovina?

Najefektnije stvari uvijek su brutalno jednostavne

Radi se o prilično zornom dokazu kako su najefektnije stvari uvijek brutalno jednostavne. Problem je zasićenje onim što industrija servira kao dominantnu ponudu, a time i velika vjerojatnost da njihovih milijun klikova za koji mjesec neće zapaliti vatru, već prije uzrokovati pomirljivi pristanak na savršeno detektiranje vremena u kojem živimo. Ni po čemu različito niti evoluirano od stare rimske gladijatorske fantazije u kojoj se ljude pred voajere baca u arenu. Gladijatore puštaj. Lavove isto. 

 

Ljutnja, prezir i bijes su vjerojatno najdominantiji osjećaji koji vas legitimno obuzimaju svjedočeći globalnim trendovima komunikacije i smjerovima kojima korporacijski humanizam leluja. Koliko smo odmakli i koliko je evolucija bila milostiva prema prosječnom, dizajniranom konzumentu 21. stoljeća neka ostane retorički.

„How Does It Feel To Have Blue Blood Coursing Through Your Veins?“
„How Does It Feel To Have Shanked The Working Class Into Dust?“
„How Does It Feels To Have Won The War That Nobody Wants“

Jednako retorička su pitanja koja kroz cijelu stvar u formi repetitivnih onlinera postavlja ljutitu Joe Talbot, frontmen dotičnih, prije nego zaurla na refrenu „Pull On My Reigns“.

Podloga za najbriljantniji video spot novog milenija

“That sinister pound just reminds me of my continual disdain for the Royal Family and everything they represent in our country, from the fascism that it comes from to the smiley-face racism that it perpetuates nowadays”, sublimirat će Talbot srdžbu, ako je iole bilo sumnje oko adresata kome je upućena podloga za najbriljantniji video spot novog milenija i komentar off mainstream pogleda na britanske kraljevske preserancije i imitacije života.

Nismo u istom društvenom režimu, ali kako jako dobro razumijemo polutku seljačizma trumpovske Amerike s bivolskim rogovima i krznom, tako nam ni ovaj pseudo aristokratski dio s pozicije pričepljenih Balkanaca, ne bi trebao biti nerazumljivim.

S ove adrese, od trena premijere spot se vrti kroz glavu i replay u nekoliko navrata dnevno, samo provjeravajući i dodatno zakucavajući tezu kako nas nitko nije toliko sarkastično stavio pred nas same. Naše kraljevstvo i naše vladanje. Bogati smo i humani, prepuni, to je nedvojbeno. 

Pitanje je samo čega?

Pročitajte još...

Pop Cooltura: 2020. – žrtvovana godina: Show Must Go On. Ili ne mora?

Ono što vam prije čestitki za Božić i Novu godinu žele reći, mediji, susjedi, prijatelji, znanci, političari, znanstvenici i liječnici – da se najbolje pretvarati kako se 2020. nije dogodila. Bolje za vašu psihu i sva daljnja psihofizička ustrojenja i promišljanja

Pop Cooltura: 2021. godina nulta. Dinosaurusi nisu preživjeli!

Svejedno, stvari će se događati ma koliko vi oprezni bili prema njima. Pod pretpostavkama da će sve biti ok, povratak regularnom slijedu zbivanja značio bi da vam je dozvoljeno očekivati. I kino i koncerte i knjige i live and loud. Hajde da se probamo boostat optimizmom. 

Pop Cooltura: Američki izbori – Freak show? Prejako. Cirkus? Preslabo…

U sitnijoj sjeni izbora Joea Bidena kao novog američkog predsjednika, daleko je vredniji podatak da je njegova prva zamjenica i potpredsjednica Amerike postala – Kamala Harris. Prva Afroamerikanka tako blizu centralnoj poziciji...

Pop Cooltura: Cenzura se fura

Korona nije iznikla iz političke korektnosti, ali je vazda velemožno povezana s cenzurom. Koja je ove godine procvala jednako kao i netom prije spomenuta pandemija. Baš joj je pasalo. Baš baš

Povezano

Pop Cooltura: Lijepa Naša puna kompleksaša – ništa ne valjamo dok Zapad ne kaže da je dobro

Nije dobro, boratovski dobro, bregovićevski dobro, nikako dobro dok Zapad ne kaže malim narodima uuuu ovo vam je jebeno. Lakše se zavući u ramena, pogledati lijevo desno u strahu da nešto iz grmlja ili mraka ne šušne, ispričati se za mišljenje, a pogotovo ako se drzneš nešto raditi i ponuditi svjetini

Pop Cooltura: Folk glazba je blues Balkana, kako Srbije, tako Bosne i Hrvatske

Rađen po američko balkanskom principu s dovoljno dociranja i dodvoravanja publici, 'Toma' je blueserski film koji računa na upravljanje emocijama tako da kafana ekipa izrazume svaku suzu i svaki stih ne samo 'Noćas mi srce pati, noćas me duša boli'

Pop Cooltura: ‘Jesi probao prvo isključit’, pa uključit’?’

What if? Sutra bez Facebooka? Sutra bez Instagrama? Bismo li znali? Jesmo li dorasli tom izazovu? Squid game taktikom neke se nove binarne selekcije prepliću s onim prirodnima. U svakom slučaju taj je pad bio zgodan socijalni eksperiment. Prekratkotrajan, ali znakovit

Pop Cooltura: Netalent showovi – kultura imitiranja, duplikata i recikliranja

Talent showovi kao globalni patent i hit izmišljotina TV modela zabave novog milenija pustili su hobotničke pipke do raznih varijanti života i ulazaka u susjedna dvorišta. Sneak and peek moment. Bilo da je riječ samo o pjevanju, kuhanju ili tek šarolikim mogućnostima iz svijeta showbizza ili zabave po konceptu daj što daš, ponudi što nudiš, a mi imamo žiri stručnjaka i "stručnjaka" koji će dići palac ili ga spustiti

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime