Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Pop Cooltura: Meta-nefizika ili Dnevnik Facebook idiota

Netko vas je tjerao imat' račun i logirat' se na Instagramove, Facebookove i ine Markove svinjarije? Vjerojatno nije. Kad propadne Marko, propast će i dobar dio vaših današnjih naličja i iluzija s njim. So shut the fuck up. Imate slobodu izbora. Uživajte je!

Naš čovjek Marko je pametan poslovni čovjek, revolucionar interneta, a ako je vjerovati Fincherovom portretu u “Social Network”, istodobno i šupčina grandiozno-gromadnih razmjera. Onaj koji će s figom u džepu zabiti svojim partnerima i od bljedolikog, klorofila žednog studoša, postati Zuckenbergerštem.Klasični enciklopedijsko stereotipni nedofuckani nerd koji se preko moći i bogatstva dočepao iskupljenja svih frustracija gomilanih za vrijeme koledž godina. Mmm-mm-muccc-aaa-ooo je, nnne, zzzna-aa-juu ći pristupiti djevojkama. Bubuljice. Nesigurnosti. Freude, profesore, pomozi kako se danas politički korektno i uvijeno kaže za nejebicu. Masturbacije umjesto seksa s djevojkama ili dječacima, već ovisno o izboru.

Veliki čovjek koji zarađuje na malom čovjeku

Svi oni klasični izvori zbog kojih ljudi po Rusijama, Amerikama, Šveckama i tamo daleko uzimaju puške pa poubijaju random 7 ili 8 nesretnika oko sebe. Ili svakog dana uzrujani pišu revolucionarne statuse po društvenim mrežama. Ili se pak samo iživljavaju na svojim bližnjima jerbo im faila prepoznavanje i fokusiranje izvora srdžbe.

Zagreb drugi najzagađeniji grad: Kako se teba ponašati kad je zrak nezdrav?

Nakon mora skandala koje su mu tokom tekuće godine smjestili zviždači iz Facebooka, Marko će poslovno pametno odigrati sve po peesu. Rebrendati ime firme, podviti rep i preimenovati se u Meta. Plasirati hrpetinu tehnoloških 4D VR novotarija kao njegove verzije futurizma, da bi se skrenulo pažnje sa svih onih nuspojava koje mu nameću kao lika istodobno opasnog za slobodu govora, invasionera of your privacy, velikog čovjeka koji zarađuje na malom čovjeku i slične mumbo jumbo ljudska prava online svinjarije. Sve one trendovske i moderne koje vam pod egidom privida slobode žele servirati dežurni online revolucionari i reakcionari jako zabrinuti za ozon, zelenilo, more i ostale pašte šute vezane za opstanak zemlje i ljudi.

Ne jednom se tijekom godina postavljalo pitanje poslovnih etike i komunikologije svih tih društvenih mreža. Još u ranim stadijima razvoja istražujući od 2013. do 2015., pripremajući se za objavljivanje knjige “Dnevnik Facebook idiota”, pričajući s doslovno stotinama usera i nelogiranih – zaključak je bio jednako validan kao i danas. Do onog trena kada ti kontroliraš društvene mreže – one su sasma zgodan komunikativni i promotivni alat i prečac do komunikacije offline. Onog trena kad njima prepustite prevlast pa vas tjeraju na postupke koje ne biste napravili u offline komunikaciji – govorimo o raznim vrstama medicinskih, socioloških i komunikoloških dijagnoza.

Simple as that.

A sad zamislite kako taj upgrade prema Marku izgleda u 2.0 i 4D VR dimenzijama njegova metauniverzuma za koji je bacio snippete razvoja budućnosti komunikacije. Ulazite u roomove – hologramske prostorije kao avatari vas samih koje ste momente prije izbildali. Imate 188 cm, 75 do 80 kg, tridesetak godina, nogu 40, kitu 25, bejbe – frajer ste i komad ste. U prostoriji sve one imaju plave kose, grudno bar troje ili četvorke, koketne su i inteligente – iznad svake glave blinka im kvocijent inteligencije cca 165. Osjećate se bolje. Sve do trena kad vas ne odbiju ili kris krosate mišljenja. Onda počinje šmajser party, pokolj i slahser trasher krvi do koljena kruha i igara daj.

Jednako kao danas kad jebete matere svima koji se ne slažu s vama. Upgrade u 4d virtualnoj stvarnosti. Sa Stoogesima “Search & Destroy” soundtrackom momenta i primisli Brucea Willisa iz prvog i drugog Die Harda dok žvače šibice i govori duhovite opaske. Jipikajeij madafakaz.

Meta kao metiljava

Uzbudljivo, ne? Meta kao fizika. Meta kao metamorfoza. Meta kao metiljava. Ili samo meta.

Koliko god obožavao činjenicu poznavanja djetinjstva bez interneta i života prije tog tehnološkog upgradea i koliko god cijenio svoje šume, polja, more, offline fist bumpove s friendovima, simpatijama, ljubavima i onima koje ne mogu smisliti, koliko se god oduševljavao prirodom bez društva i s vrlo biranim društvom, volio pećinu i piti iz izvora šumskog potoka, toliko jedva čekam vidjeti kako se razvija sva ta meta disciplina i ljudska težnja približavanja budućnosti, štogod ona nosila. Upgrade ili kraj. Svejedno je. Vidjet ćete uostalom kroz idućih 5, 10, 20, 30 ili 50 godina. Dalje nećete sigurno. Klinci unuka vaših klinaca moguće dočekaju i neke zgodne bladerunnerovske spojeve robotike i biologije. I to je onaj jawdrop wau efekt. Nimalo meta.

Natrag na početak. Netko vas je tjerao imat’ račun i logirat’ se na Instagramove, Facebookove i ine Markove svinjarije? Vjerojatno nije. Kad propadne Marko, propast će i dobar dio vaših današnjih naličja i iluzija s njim. So shut the fuck up. Imate slobodu izbora. Uživajte je. 🙂

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime