Ponedjeljak, 25 rujna, 2023

Mixer jednog imidža: Jen Psaki, teksaški pobačaj, nagrada od 10.000 za cinkanje i haktivizam

Novim teksaškim zakonom snaga provedbe stavlja se u ruke građana. Kako? Tako da prokazuju i tuže bilo koga tko na neki način pomaže pri obavljanju pobačaja, jer time krše zakon. Ako se pokaže da su prokazali pravog krivca, dobit će i nagradu i to 10.000 USD po ilegalnom pobačaju

“Takva odluka potiče neustavni kaos i osnažuje samoprozvane izvršitelje pravde u aktivnostima s razornim utjecajem.” Tako otprilike glasi rečenica iz izjave Predsjednika nakon glasanja ustavnih sudaca.Ali, vjerovali ili ne, ovaj put to nije izjava našeg Predsjednika i njegov pokušaj “zakucavanja retoričke trice” uslijed natezanja oko izbora predsjednika Vrhovnog suda. Ne, ovaj put je to američka priča. 

Zašto Predsjednik podržava pobačaj

Možda ste ovih dana primijetili video snimku “razgovora” Jen Psaki (glasnogovornica Bidenove administracije) i novinara vezano uz pobačaj i teksaški zakon. Novinara je zanimalo zašto Predsjednik podržava pobačaj, kad njegova vlastita katolička vjera podučava da je pobačaj moralno loš.
“On vjeruje da je to pravo žene, to je tijelo žene te to je njezina odluka”, odgovorila mu je Psaki. Novinar se pritom nije dao smesti pa je nastavio u stilu “Što predsjednik onda smatra, tko bi se trebao brinuti za tu nerođenu djecu?”
“On vjeruje da žena treba donijeti tu odluku, a žena tu odluku treba donijeti sa svojim doktorom. Jasno mi je, Vi nikada niste morali donositi takve odluke, niti ste ikada bili trudni, ali za žene koje su morale donositi takve odluke, to je užasno teška tema. Predsjednik smatra da trebamo poštovati njihova prava”, završila je taj razgovor Psaki. Pokušavam zamisliti takav razgovor kod nas. Ili bilo gdje drugdje, jer svuda takve teme omotane u političko ruho podižu nevjerojatnu pažnju. Posebno uslijed ekonomske nesigurnosti. No, krenimo redom. 

Takva zabrana pobačaja od šestog tjedna, kada je moguće otkriti srčanu aktivnost u stanicama koje će se s vremenom razviti u srce, nije do sada bila dopuštena niti u jednoj američkoj saveznoj državi. I to još od 1973. i poznate presude Roe protiv Widea

Zabrana pobačaja od šestog tjedna

U srijedu, 1. rujna ove godine, u ponoć, stupio je na snagu zakon u Teksasu koji zabranjuje pobačaje već od šestog tjedna trudnoće. Bez iznimki za trudnoću koja je posljedica silovanja ili incesta. Američki Vrhovni sud odbio je naime u tu srijedu blokirati taj zakon, i to s pet glasova podrške i četiri protiv. Takva zabrana pobačaja od šestog tjedna, kada je moguće otkriti srčanu aktivnost u stanicama koje će se s vremenom razviti u srce, nije do sada bila dopuštena niti u jednoj američkoj saveznoj državi. I to još od 1973. godine i poznate presude Roe protiv Widea.
Pritom se ovim novim teksaškim zakonom snaga provedbe stavlja u ruke građana. Kako? Tako da prokazuju i tuže bilo koga tko na neki način pomaže pri obavljanju pobačaja, jer oni time krše zakon. Ako se pokaže da su prokazali pravog krivca, dobit će i nagradu i to 10.000 USD po ilegalnom pobačaju (zeit.de). Moram priznati, još uvijek se nadam da je ovo s novčanom nagradom neki bizaran fake news.  

Do prije par dana, točnije do prošlog petka, mogli ste na stranici teksaške organizacije koja podupire pro-life stavove, Texas Right to Life, ispuniti obrazac te “cinkati” one koji su “neposlušni” i krše novi zakon. Pritom valja napomenuti da se tužbe ne mogu pokrenuti protiv žene koja želi pobačaj, već protiv onih koji obave pobačaj ili pri namjeri pobačaja,  pomognu i podrže ženu. Ali u svojoj osnovi to dođe na isto, samo je manipulativnije opisano. Meta dakle nije stavljena na čelo žene, već na čelo nekoj njoj bliskoj osobi ili medicinskoj ustanovi. Bilo koji stranac može se tako umiješati u intimnu odluku žene, koja sigurno takvu odluku ne donosi iz hira. Barem ja ne poznajem niti jednu koja je prošla iskustvo pobačaja, a da ju to nije lomilo dugo. 

Meta dakle nije stavljena na čelo žene, već na čelo nekoj njoj bliskoj osobi ili medicinskoj ustanovi. Bilo koji stranac može se tako umiješati u intimnu odluku žene, koja sigurno takvu odluku ne donosi iz hira

Gerilske aktivnosti u znak protesta protiv provođenja teksaškog zakona

Što se tiče pro-life stranice koja potiče građane/suradnike u lovu na pobačaj, ProLifeWhistleblower.com, ona je ugašena prošli petak. Hosting domena GoDaddy im je uskratila potporu, pa je stranica zasad ugašena. No, sigurna sam da je to samo privremeno, jer je motivacija novčanom nagradom dovoljno snažna da građane pretvori u aktiviste. Navodno je to gašenje stranice djelomično i rezultat aktivnosti haktivista (nisam se zbunila u slovu – haker + aktivist = haktivist, prevedeno s engleskog). Korisnici koji se zalažu za pravo na izbor na TikToku i Redditu pokrenuli su gerilske aktivnosti u znak protesta kako bi barem malo “otežali” provođenje tog teksaškog zakona. Preplavili su tako internetsku stranicu za dojave (ProLifeWhistleblower.com) koja potiče ljude da prijavljuju prekršitelje zakona lažnim prijavama, memovima Shreka i pornografskim sadržajem. 

U svakom slučaju, cinkaroši ili borci za život (ovisno o Vašoj perspektivi na temu) zasad moraju malo pričekati na novu priliku za prijavu kršitelja zakona, barem putem te stranice. Neki od njih se bore za uvjerenja, neki za nagradu, a neki za političke bodove.
Teksaška tema je tako vjerojatno i preludij za izbornu agendu 2024. Jer nema tako snažnog pokretača strasti u javnim raspravama, a time i generatora podjela među ljudima, do teme o slobodi odabira stava o intimnoj temi.
U današnjem duboko podijeljenom i komercijaliziranom društvu, pažnja je ipak najjača valuta. A izgleda da su pitanja jednakosti, prava i intimne slobode trajno učinkovito oruđe u političkim bitkama. Ne znam kako vas, ali mene katkad uistinu plaše vremena pred nama.

________________________________________________________________________

Nikolina Borčić, na Sveučilištu VERN predaje njemački jezik, poslovnu komunikaciju, političke odnose s javnošću, političku komunikaciju te kreiranje i upravljanje imidžom slavnih. Autorica je niza znanstvenih i stručnih radova o jeziku politike i političkom komuniciranju, kao i izlaganja na međunarodnim znanstvenim skupovima u Hrvatskoj i u inozemstvu. Dvostruka je doktorica znanosti i docentica, a specijalnost su joj jezik politike i politička komunikologija, s naglaskom na usporednim analizama njemačkih i hrvatskih političara i političarki.

Pročitajte još...

Tko je tu licemjeran: Zašto operacije slavnih želimo prikazati kao ‘zločin’?

Kultura smo koja podrazumijeva (i zahtjeva) da slavne osobe izgledaju besprijekorno, a istodobno žestoko ih osuđujemo kada 'investiraju' u svoj fizički izgled. U kojem je trenutku zadiranje u tuđu privatnost postao naš 'posao' i proteže li se koncept 'moje tijelo, moj izbor' zapravo do ispraznosti?

Mixer jednog imidža: Beyoncé – život kao spektakl za publiku 

Ona je savršena menadžerica svojih javnih prispodoba i to u maniru arhetipa Jungove velike majke koja je 'snažna, jaka i braniteljica dobra'. Čak i svoje ranjivosti i/ili ranjivosti svojih korijena Beyonce predano pakira u medijski spektakl

Psihologinja Ana Čerenšek: Zakon o zabrani razvoda braka narušava ljudska prava

U kontekstu aktualnog trenutka u kojem Poljaci, nakon izglasavanja najstrožeg svjetskog zakona o pobačaju, spremaju zakon koji bi trebao pečatirati zabranu razvoda braka, psihologinja objašnjava zašto je razvod braka nekad jedini način za sreću i ispunjen život

Povezano

Mixer jednog imidža: Herminia Ibarra i Jenny Blake: Strategije za promjenu posla i karijere

Bilo da slijedite pristup Herminie Ibarre ili Jenny Blake , ključ je u tome da prepoznate i iskoristite prilike koje se pojavljuju

Mixer jednog imidža: Alice Howland i borba za identitet

Dodir, pogled, riječ, miris, zvuk, osjećaj sadašnjeg trenutka zapravo je jedino što zaista imamo, a bolest nas snažno suočava s tim. Sve drugo je postaje gotovo nepodnošljivo

Mixer jednog imidža: Monica Lewinski i neopisiva težina dvostrukih standarda u politici

U ovom bizarnom svijetu, gdje skandal muškarca koji je bio na najvišem položaju moći  te ponovno stremi istom - postaje prodajni adut, nameće se pitanje: bi li žena u istim okolnostima imala isti tretman?

Mixer jednog imidža: And Just Like That… Samantha ili Carrie?

U njihovom svijetu, gdje reflektori slave često zasljepljuju, a uspjesi se mjere brojem epizoda i honorarima, je prava mudrost u odluci u znajući kada i kako zakoračiti na scenu te kada se povući

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime