Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Artmark – jedina hrvatska aukcijska kuća predstavlja stoljeće najboljeg od hrvatske umjetnosti

Artmark, poznata aukcijska kuća, donosi u Hrvatsku aukciju umjetnina posvećenu modernom i poslijeratnom hrvatskom likovnom stvaralaštvu. Ova iznimna selekcija obuhvaća više od 100 slika i skulptura. Artmark prvi put otvara aukcijsku izložbu u Zagrebu, u svojoj galeriji smještenoj u kulturnoj četvrti grada – Lenucijevoj potkovi. Na ovoj izložbi predstavit će se umjetnička djela koja će […]

Artmark, poznata aukcijska kuća, donosi u Hrvatsku aukciju umjetnina posvećenu modernom i poslijeratnom hrvatskom likovnom stvaralaštvu. Ova iznimna selekcija obuhvaća više od 100 slika i skulptura. Artmark prvi put otvara aukcijsku izložbu u Zagrebu, u svojoj galeriji smještenoj u kulturnoj četvrti grada – Lenucijevoj potkovi. Na ovoj izložbi predstavit će se umjetnička djela koja će biti dostupna na aukciji zakazanoj za 17. listopada, a sama aukcija će se održati na svečanom događaju u hotelu Sheraton. Ovaj događaj obećava bogatstvo umjetničkih izraza i priliku za ljubitelje umjetnosti da istraže i kupe vrijedna umjetnička djela.



Prozor u hrvatsko kulturno naslijeđe kroz djela vrhunskih umjetnika

Izložba Jesenske aukcije predstavlja djela ključnih hrvatskih umjetnika koja obuhvaćaju više od 100 godina domaćeg stvaralaštva. Među izloženim radovima nalaze se djela umjetnika poput Vlahe Bukovca, Mato Celestin Medović, Slave Raškaj, Menci Clement Crnčić, Milivoja Uzelca, Julija Knifera, Vjenceslava Richtera, Ede Murtića, Miroslava Šuteja i mnogih drugih.

Jedno od izuzetnih djela koje se izdvaja je ‘Dijana u lovu’ Vlahe Bukovca, omiljenog slikara kolekcionara i ljubitelja umjetnosti. Ovo remek-djelo hrvatske moderne naslikano je 1891. godine tijekom Bukovčevog boravka u Parizu. Procijenjeno je na iznos od 30.000-50.000 eura i uvršteno je u katalog Bukovčevih djela s monografskim obradama povjesničarke umjetnosti Vere Kruzić-Uchytil.

Također, Slava Raškaj, značajna hrvatska umjetnica kasnog 19. stoljeća, zastupljena je s dva rada iz 1890-ih. Između navedenih djela, tu su nježni crtež iz 1893. godine izveden olovkom na papiru, koji je procijenjen na 1500-2500 eura. Također, izložena je i žanrovska remek-djela pod nazivom ‘Mrtva priroda s jesenskim plodovima’ iz 1898. godine, čija je procjena iznosila od 15.000-20.000 eura.

Emanuel Vidović, jedan od najznačajnijih hrvatskih marinista, na aukciji je zastupljen sa izvanrednim djelom s početka 20. stoljeća, procijenjenim na 7.000-9.000 eura. ‘Splitska obala s jedrilicama‘ pruža jedinstven pogled na Split oko 1905. godine koji podsjeća na morske vedute Claudea Moneta iz istog razdoblja. U kategoriji marine nekoliko je radova Mencija Clementa Crnčića, jednog od najstrastvenijih modernih slikara djelatnih na području Hrvatske. 

Mato Celestin Medović najzastupljeniji na aukciji 

U kategoriji marine nekoliko je radova Mencija Clementa Crnčića, jednog od najstrastvenijih modernih slikara djelatnih na području Hrvatske. Vrhunac Crnčićeve male serije je ‘Bakarski zalijev‘, procijenjen na 6000-9000 eura te dva crteža s pomorskim motivima: ‘Ribari s mrežom‘ (procijenjena na 1500-2500 eura) i ‘Studija s trabakulom i djevojčicom‘ (procijenjena na 2.000-3.000 eura).

Jedan od najbolje zastupljenih modernih umjetnika na aukciji je Mato Celestin Medović (1857.-1920.), predstavljen s tri manja remek-djela: krajolik iz rodne Kune, „Sumrak u Kuni” procijenjen na 10.000-15.000 eura, miran i spokojan morski pejzaž, „Suton s brodovima” procijenjen na 8.000-12.000 eura i „Mrtva priroda s jesenjim voćem“, prikladna za ovo doba godine, procijenjena na 12.000-18.000 eura. Ova djela čine svojevrsnu mini-izložbu umjetnikova utjecaja na hrvatsku umjetnost s početka 1900-ih. Sva tri rada analizirala je Vera Kruzić-Uchytil te su popraćena njezinim ekspertizama.

Bit će izloženi i radovi hrvatskih poslijeratnih i suvremenih umjetnika 

Mrtva priroda s jesenjim voćem‘, prikladna za ovo doba godine, procijenjena na 12.000-18.000 eura. Ova djela čine svojevrsnu mini-izložbu umjetnikova utjecaja na hrvatsku umjetnost s početka 1900-ih. Sva tri rada analizirala je Vera Kruzić-Uchytil te su popraćena njezinim ekspertizama.

Ostale značajne ličnosti predstavljene na aukciji su i ključni umjetnici poslijeratnog i suvremenog razdoblja hrvatske umjetnosti, između 1950. i 2000. godine. Gipsani ‘Bik‘ Vojina Bakića (procijenjen na 3500-5500 eura) podsjeća nas na njegovo sudjelovanje u Venecijanskom bijenalu 1956., kada je ova skulptura instantno postala prepoznatljivi hit u hrvatskoj vizualnoj kulturi. Drugi poslijeratni kipari zastupljeni na aukciji su Ivan Kožarić sa skulpturom ‘Auto-strašilo‘, procijenjenom na 10.000-15.000 eura te Vjenceslav Richter s jednom od svojih poznatih apstraktnih kompozicija, ‘Kolorirani binom‘,
procijenjen na 7.000-10.000 eura.

U segmentu poslijeratne umjetnosti nezaobilazan je i Miljenko Stančić sa svojim magičnim, katkad nadrealističkim ugođajima. Snovita atmosfera vedute Varaždina pod naslovom ‘Palača Patačić‘, procijenjena na 5.000-8.000 eura još je snažnije izražena u njegovom drugom, intimističkom djelu ‘Majka s djetetom‘, procijenjenim na 8.000-12.000 eura.

Gdje i kada posjetiti aukciju?

‘Jesenska Aukcija. Moderna i Poslijeratna umjetnost’ održat će se u utorak, 17. listopada s početkom u 19 sati u Velikoj dvorani hotela Sheraton u Zagrebu. Sva referentna djela Jesenske aukcije, s potpisima velikih majstora hrvatske umjetnosti, a koja dolaze iz važnih povijesnih i privatnih zbirki, mogu se razgledati svaki dan na izložbi u Kući Amruš na Trgu J.J. Strossmayera 5 i to od ponedjeljka do petka u terminima 11:00-19:00 sati; a subotom od 10:00 do 14:00 sati. Nedjeljom izložbu možete razgledati isključivo po dogovoru, a sva djela mogu se vidjeti i online na www.artmark.hr. Kuća Amruš nalazi se u neposrednoj blizini Umjetničkog paviljona, Hrvatske akademije i Nacionalnog muzeja umjetnosti, na Trgu J.J. Strossmayera 5, pored Matice Hrvatske.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime